Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποφάσισε να  αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των αγροτών.

Στη σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων, τα ηλιακά συστήματα σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν  για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Ειδικότερα, από τα πέντε  μέτρα μείωσης του κόστους στο αγροτικό ρεύμα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μαζί με την υφυπουργό κυρία  Αλεξάνδρα Σδούκου, τα τρία αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Φωτοβολταϊκά: Έρχεται φθηνό ρεύμα για αγρότες μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων» για τους δήμους

Οι διμερείς συμβάσεις πώλησης

Ειδικότερα, η εξασφάλιση,  για μία δεκαετία, μιας μεσοπρόθεσμης μείωσης του ενεργειακού κόστους,  τουλάχιστον κατά 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη «πράσινων» PPAs (Διμερείς Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας – Power Purchase Agreements).

Καταρχάς,  θα αφορά όσους παραγωγούς  συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, ήτοι συνεταιρισμούς, οργανώσεις και  ομάδες παραγωγών και όσους αγρότες ασκούν συμβολαιακή γεωργία.

Πώς θα συμβεί αυτό;  Το υπουργείο θα σχεδιάσει και θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα για συστήματα φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος, σε πρώτη φάση,  300 MW (μεγαβάτ),  με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.  «Αυτά τα συστήματα», όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο κ. Σκυλακάκης, «θα έχουν διπλή στήριξη: αφενός θα επιδοτείται γενναία η μπαταρία και αφετέρου θα του δοθεί προτεραιότητα στη σύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα».

Οι ενεργειακές εταιρείες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα (πιθανότατα η ΔΕΗ, η οποία διαθέτει στο πελατολόγιό της τον μεγαλύτερο αριθμό αγροτικών παροχών ρεύματος, αλλά και άλλοι «παίκτες» της αγοράς)  θα συνάπτουν μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις   παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με ομάδες αγροτών, ανάλογες με εκείνες που  γίνονται σήμερα με τη βιομηχανία. Όπως εκτιμάται,  θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου. Τα «πράσινα» PPAs αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο για την αντιστάθμιση κινδύνου των καταναλωτών, καθώς εγγυώνται μια σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει προγραμματισμό των λειτουργικών εξόδων.  Οι αγρότες που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία υπολογίζονται στο 40% του συνόλου των παραγωγών στην Ελλάδα.

Φωτοβολταϊκά στο χωράφι

Για τους υπόλοιπους  μεμονωμένους αγρότες ανακοινώθηκε η έναρξη ενός νέου  προγράμματος  με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίησή του  προγραμματίζεται αύξηση από τα 3 MW στα 6 MW του «κλειδωμένου» ηλεκτρικού χώρου, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6 MW επί  225 υποσταθμοί που υπάρχουν στη χώρα, ο εξασφαλισμένος ηλεκτρικός χώρος θα φτάσει στα 1.350 MW). Παράλληλα, θα αυξηθεί και το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο για την εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών από τα 10 kW (κιλοβάτ) που ισχύει σήμερα   στα 50 kW, με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναδιάρθρωση του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο επιδοτούσε συστήματα έως 10 kW, αλλά  δεν …περπάτησε στον αγροτικό κόσμο καθώς συμμετείχαν μόνο 800 αγρότες.  Έτσι, με τα 30 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τους αγρότες  αλλά  έμειναν αδιάθετα, θα διαμορφωθεί το νέο πρόγραμμα, με  ξεχωριστό «κουμπαρά»,  δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα εγκατάστασης μεγαλύτερων συστημάτων (έως 50 kW),  ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες αγροτών με μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Φθηνό ρεύμα από ενεργειακές κοινότητες δήμων

Σημαντική ελάφρυνση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται να φέρει και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η  ενέργεια που θα παράγουν θα καλύπτει  μέρος των ενεργειακών αναγκών των  Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων  (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), οι οποίοι διαχειρίζονται τα έργα άρδευσης των καλλιεργειών, αλλά και των  ευάλωτων πολιτών  των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Επίσης, στα μέτρα για τους αγρότες, περιλαμβάνεται πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ που θα  ισχύσει από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων) καθώς και ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των ΤΟΕΒ και  ΓΟΕΒ  που σήμερα φτάνουν τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων θα καταργηθούν και τις δραστηριότητές τους θα αναλάβει ο νέος Οργανισμός Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% των χρεών τους, ήτοι οκτώ εκατ. ευρώ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη τους (περί τα 76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green