Ένα προς ένα, περισσότερα από 24 αεροσκάφη – μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 του Πολεμικού Ναυτικού, παρεμβολείς ραντάρ E/A18 Growler, αναγνωριστικά αεροσκάφη E2 Hawkeye, καθώς και ελικόπτερα και δεξαμενόπλοια – βγήκαν από το κατάστρωμα αυτού του αεροπλανοφόρου το βράδυ του Σαββάτου για να πραγματοποιήσουν κοινές αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις στους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, σύμφωνα με το CNBC.

Ναυτιλία: Στον Ινδικό το δεύτερο μέτωπο

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που αεροσκάφη του Αϊζενχάουερ στόχευσαν μαχητές Χούθι στην Υεμένη που επιτίθενται σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ένα κοντινό αντιτορπιλικό, το USS Gravely, εκτόξευσε πυραύλους κρουζ Tomahawk στους Χούθι.

Οι ναύτες ενός άλλου κοντινού αντιτορπιλικού, του USS Mason, επέδειξαν την υψηλή ταχύτητα λήψης αποφάσεων που απαιτείται για να καταρρίψουν εισερχόμενους πυραύλους Χούθι πριν χτυπήσουν φορτηγά πλοία ή πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Το NBC News είναι επί του παρόντος ο μόνος ειδησεογραφικός οργανισμός ενσωματωμένος στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ διεξάγει απεργίες.

Πλήγματα στους Χούθι

Η αδρεναλίνη και το ηθικό φαίνεται να ανεβαίνουν μεταξύ των μελών του πληρώματος και στα δύο πλοία των ΗΠΑ, παρά την απειλή εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων από τους Χούθι. Καθώς το Eisenhower, το Mason και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία περιπολούν στην περιοχή, ο καιρός είναι θυελλώδης και ζεστός, με έναν λαμπερό ήλιο να αντανακλάται από το κυματιστό νερό που τους περιβάλλει.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωσή της το Σάββατο ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου «πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον 36 στόχων των Χούθι σε 13 τοποθεσίες» στην Υεμένη που περιλάμβαναν «πολλαπλές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, διοίκησης και ελέγχου, πυραυλικά συστήματα, χώρους αποθήκευσης και επιχειρήσεων UAV, ραντάρ και ελικόπτερα».

Οι μαχητές Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη έχουν επιτεθεί σε περίπου 30 φορτηγά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου. Εκτιμάται ότι το 12% της παγκόσμιας ναυτιλίας διέρχεται καθημερινά από τη στρατηγική πλωτή οδό.

Τον περασμένο μήνα, η Maersk και άλλοι ναυτιλιακοί γίγαντες ανακοίνωσαν παύσεις στις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, κινήσεις που πρόσθεσαν χρόνο και χρήμα στην παράδοση αγαθών με πλοίο. Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Χούθι, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024.

Οι ηγέτες των Χούθι απέρριψαν τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το Σάββατο και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα, σύμφωνα με το CNBC.

«Οι στρατιωτικές μας επιχειρήσεις εναντίον της σιωνιστικής οντότητας θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα εναντίον της Γάζας», δήλωσε ο Mohammed Al-Bukhaiti, πολιτικός ηγέτης των Χούθι. «Θα αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση με κλιμάκωση και η νίκη έρχεται μόνο από τον Θεό».

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αποτελεσματικότητα των επιδρομών του Σαββάτου στην Υεμένη. Την Παρασκευή, το αεροσκάφος F/A-18 του αεροπλανοφόρου αναχαίτισε πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι δυνάμεις των Χούθι, δήλωσαν αξιωματικοί του στρατού στο NBC News.

Το Eisenhower, ένα τεράστιο, 1.000 ποδιών, 100.000 τόνων αεροπλανοφόρο κατηγορίας Nimitz, έχει πλήρωμα περίπου 5.000 ατόμων και είναι σαν μια πόλη πάνω στη θάλασσα, με εκτεταμένα υπόστεγα αεροσκαφών, αίθουσες ακαταστασίας και χώρους ύπνου. Καθελκύστηκε το 1975, το αεροπλανοφόρο έχει κάνει τον γύρο του πλανήτη από τότε, αναπτύσσοντας κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Ιράν, της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου και άλλων συγκρούσεων και κρίσεων.

Γάτα και ποντίκι

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιθέσεις στην Υεμένη που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο ήταν ξεχωριστές από τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων που πραγματοποίησαν αμερικανικά αεροσκάφη την Παρασκευή στο Ιράκ και τη Συρία, αφού τρεις στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε αμερικανικό φυλάκιο στην Ιορδανία.

Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν τις δυνάμεις των Χούθι και να προστατεύσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. «Θα καταστήσουμε υπόλογες αυτές τις ομάδες που επιτίθενται στις δυνάμεις μας», δήλωσε στο MSNBC. «Και φυσικά, θα προστατεύσουμε την εμπορική ναυτιλία και μέσω αυτής της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας».

Ειδικοί στην περιοχή έχουν προειδοποιήσει ότι είναι απίθανο οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές να είναι σε θέση να καταστρέψουν όλους τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει προμηθεύσει το Ιράν στις δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη. Με πολλαπλές τοποθεσίες όπου μπορούν να κρυφτούν όπλα στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων των βαθιών, υπόγειων αποθηκευτικών χώρων, οι δυνάμεις των ΗΠΑ εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού με τους Χούθι.

Αφού τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στο Eisenhower το Σάββατο, φάνηκε ότι πολλές περισσότερες εμπλοκές με τους Χούθι βρίσκονταν μπροστά για το αεροπλανοφόρο και το πλήρωμά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή