Τα πάνω – κάτω στον χάρτη της αγοράς ακινήτων έχει φέρει η «Χρυσή Βίζα» και συγκεκριμένα ο διπλασιασμός του ορίου στις 500.000 ευρώ.

Από την 1η Αυγούστου καταγράφεται στροφή προς τον Πειραιά και τα δυτικά προάστια. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο Πειραιάς έχει εξελιχθεί στο νέο «hotspot» για τους ξένους επενδυτές από τρίτες χώρες, με τους αγοραστές από την Κίνα να πρωταγωνιστούν.

Ακίνητα: Γιατί οι ξένοι συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα

Από τη στιγμή που το όριο ανέβηκε στις 500.000 ευρώ, μέρος των επενδυτών τρίτων χωρών στράφηκαν στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον, αλλά και τον Πειραιά,.

Χρυσή Βίζα με «πρωταθλητή»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, Λ. Ποταμιάνο, ο λόγος που ανεβαίνουν κατακόρυφα οι τιμές πώλησης των ακινήτων στον Πειραιά είναι λόγω Golden Visa.

Στην πλειοψηφία τους, οι ξένοι επενδυτές (σ.σ. πρωταθλητές οι Κινέζοι) επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο στην Ελλάδα, όχι μόνο για να πάρουν τη «χρυσή Βίζα», αλλά και να το αξιοποιήσουν κατάλληλα και τις περισσότερες φορές τα διαθέτουν για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Από την πλευρά της Ελλάδας η αύξηση του ορίου για την απόκτηση Golden Visa έχει στόχο να περιοριστούν οι αγορές σε περιοχές όπου εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ακινήτων λόγω ακριβώς των αγοραπωλησιών που κάνουν οι ξένοι οι οποίοι «χτυπάνε» ακίνητα προσφέροντας υψηλά ποσά ακόμη και αν δεν αξίζουν.

Τα δυτικά προάστια

Με βάση τα στοιχεία που παραχώρησε ο κ. Ποταμιάνος στον ΟΤ, κερδισμένοι από τις αλλαγές της Golden Visa είναι τα Δυτικά Προάστια που διατηρούν το όριο των 250.000 ευρώ.

Από τη στιγμή που το όριο ανέβηκε στις 500.000 ευρώ, μέρος των επενδυτών τρίτων χωρών στράφηκαν στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές των δυτικών προαστίων, όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον, αλλά και τον Πειραιά.

Επίσης, πάνω από 2.000 ευρώ ανέρχεται η μέση τιμή στις περιοχές των ανατολικών προαστίων, ενώ στη Λούτσα η τιμή αγγίζει τα 1.900 ευρώ/τ.μ.

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί ενδιαφέρον για περιοχές όπως η Παλλήνη, Παιανία και ο Γέρακας.

Στον Πειραιά, σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, οι τιμές των ακινήτων για Golden Visa έχουν παραμείνει στις 250.000 σε αντίθεση με το κέντρο της Αθήνας, τα νότια αλλά και τα βόρεια προάστια που έχουν αυξηθεί στις 500.000 ευρώ.

Οι τιμές στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1919.32 ευρώ ανά τ.μ.

Ο μεγαλύτερος όγκος των επενδυτών αναζητάει πλέον ακίνητα στον Πειραιά, όπου έχουν γίνει σημαντικά έργα υποδομής και αναπλάσεις, όπως ο σταθμός του μετρό αλλά και οι αναπλάσεις στον Πύργο του Πειραιά, δημιουργώντας σημαντική ζήτηση για κατοικίες από εργαζομένους στην περιοχή

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών για Golden Visa μέχρι και σήμερα παραμένει από επενδυτές προερχόμενους από την Κίνα.

Το σχέδιο

Βαρόμετρο για την εξέλιξη της ζήτησης προερχόμενης από το εξωτερικό αποτελεί και πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε λήψη μέτρων περιορισμού της Golden Visa, αύξηση των ορίων αλλά και εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου