Πτώση στις πωλήσεις των McDonald’s στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έφερε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, με αποτέλεσμα η γιγαντιαία πολυεθνική εταιρεία εστίασης να ανακοινώσει τη Δευτέρα μικτά τριμηνιαία αποτελέσματα.

McDonald’s: Θέλει η αλυσίδα να γίνει γκουρμέ;

Η εταιρεία ανέφερε καθαρά κέρδη 2,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ή 2,80 δολάρια ανά μετοχή, από 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,59 δολάρια ανά μετοχή, το 2022.

Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% στα 6,41 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο το τμήμα των διεθνών αγορών με άδεια ανάπτυξης είδε τις πωλήσεις του στο ίδιο διάστημα να αυξάνονται  κατά μόλις 0,7% – με την McDonald’s να αποδίδει την εικόνα αυτή στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το μποϊκοτάζ

Η εταιρεία κατέγραψε χαμηλότερα αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή λόγω του μποϊκοτάζ στο οποίο προχώρησαν καταναλωτές σε πολλές χώρες, αφότου η McDonald’s προσέφερε εκπτώσεις στους ισραηλινούς στρατιώτες. Η εταιρεία χρειάστηκε επίσης να κλείσει ορισμένες τοποθεσίες προσωρινά για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων της από διαμαρτυρίες. Τα μποϊκοτάζ μείωσαν επίσης τις τριμηνιαίες πωλήσεις των Starbucks .

«Η Εταιρεία παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση, η οποία αναμένει να συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις και τα έσοδα της όσο συνεχίζεται ο πόλεμος», ανέφερε η McDonald’s.

Πέραν της Μέσης Ανατολής όλες οι άλλες αγορές ανέφεραν αύξηση των πωλήσεων.

Πίεση στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ οι επισκέψεις των καταναλωτών στα καταστήματα της McDonald’s μειώθηκαν, καθώς τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού πιέζονται από την πληθωριστική κρίση.

Το τμήμα διεθνών αγορών της εταιρείας, που περιλαμβάνει τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Γερμανία, ανέφερε αύξηση πωλήσεων στα ίδια καταστήματα κατά 4,4%. Μείωση των πωλήσεων πάντως καταγράφηκε στη Γαλλία.

Για το 2024, η McDonald’s προβλέπει αύξηση των πωλήσεων κατά σχεδόν 2%, με την εταιρεία να σκοπεύει να εγκαινιάσει περισσότερα από 2.100 νέα καταστήματα φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή