Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών ανήλθε η UniCredit SpA, αφού η τράπεζα αύξησε τις αποδόσεις των μετόχων της για τα κέρδη του 2023 σε 8,6 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της UniCredit σημείωσαν άνοδο έως και 8,5% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015, με την τράπεζα να έχει τριπλασιάσει την αξία της από τότε που ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel το 2021.

UniCredit: Θέλει να αναδιαμορφώσει την ευρωπαϊκή τραπεζική και έχει κεφάλαια

Καλύτερα κέρδη, υψηλότερη διανομή και βελτιωμένες προοπτικές της UniCredit για το 2024, βλέπει η αναλύτρια της Citigroup Inc. Azzurra Guelfi. Η «μετοχή είναι μία από τις πιο αγαπημένες του κλάδου, πόσω μάλλον δε τώρα που η ιστορία συνεχίζει να υπεραποδίδει».

Ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της Ιταλίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους περίπου 2,81 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σχεδόν τριπλάσια από τις προβλέψεις των αναλυτών, χάρη σε υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα, χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και κέρδη που σχετίζονται με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Η τράπεζα διανέμει το 100% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών του έτους και σχεδιάζει να επιστρέψει τουλάχιστον 7,7 δισ. ευρώ στα κέρδη του 2024.

Βελτιωμένες προοπτικές

Ο Andrea Orcel απολαμβάνει τον «ευνοϊκό άνεμο» από την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων και τα αποτελέσματα μιας προσπάθειας για αποτελεσματικότητα που προώθησε από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας το 2021. Ενώ έχει χαροποιήσει τους επενδυτές με τις καλύτερες αποδόσεις στην περιοχή, όπως και οι ομοειδείς της, η UniCredit αντιμετωπίζει τώρα μια αποδυναμωμένη οικονομία και ένα τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων.

Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο έχει διανείμει σχεδόν 18 δισ. ευρώ σε ένα μείγμα μερισμάτων σε μετρητά και επαναγοράς μετοχών από το 2021, επιτυγχάνοντας τον στόχο του τέλους του 2024 ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, από φέτος θα εισαγάγει ένα ενδιάμεσο μέρισμα και σχεδιάζει να διανείμει τουλάχιστον το 90% των καθαρών προσαρμοσμένων κερδών του, αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Η ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού και οι ισχυρές γραμμές άμυνας μάς θέτουν σε αξιοζήλευτη θέση για να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε με επιτυχία μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον», ανέφερε ο Andrea Orcel.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η τράπεζα αποκομίζει τα οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια. Την ίδια στιγμή ο Orcel επιδιώκει τώρα να επικεντρωθεί περισσότερο στις επιχειρήσεις που παράγουν αμοιβές ως δεύτερη κινητήρια δύναμη κερδών.

Μεταξύ των αλλαγών που πραγματοποιεί ο φιλόδοξος τραπεζίτης, είναι η ανοικοδόμηση των “εργοστασίων προϊόντων” που παράγουν έσοδα για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και την αύξηση των αμοιβών. Είπε ότι φέτος αναμένει χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς οι πελάτες απαιτούν υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις τους.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ
REUTERS/Olivia Harris/File Photo/File Photo

Τι βλέπει το Bloomberg

Το οριζόντιο χτύπημα της UniCredit σε σχέση με τη συναίνεση του 4ου τριμήνου υποδηλώνει σταθερή κερδοφορία το 2024, με αξιόπιστο στόχο τη διατήρηση μιας απόδοσης επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων παρόμοιας με το επίπεδο του 2023 στα μέσα του 16%. Η συνολική διανομή των μετόχων που αναλογεί στις χρήσεις 2023-24 θα μπορούσε να ανέλθει σε σχεδόν 16 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 35% της κεφαλαιοποίησής της. Τα στοιχεία της τράπεζας για τα επιτόκια του 2024 φαίνονται ρεαλιστικές και η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ευνοϊκή.

Η UniCredit έμεινε σταθερή στις περικοπές κόστους, καταργώντας περίπου 1.350 θέσεις εργασίας το τέταρτο τρίμηνο. Οι εργαζόμενοι της τράπεζας με έδρα το Μιλάνο σε ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης ανέρχονταν σε 70.752 στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα αρχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Η τράπεζα κατέγραψε κόστος ενσωμάτωσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2023.

Ο δείκτης κοινών μετοχών Tier 1 της UniCredit, ένα βασικό μέτρο χρηματοοικονομικής ισχύος, διαμορφώθηκε στο 15,9% στο τέλος Δεκεμβρίου. Η τράπεζα έβαλε στην άκρη 300 εκατ. ευρώ για επισφαλή δάνεια στο τρίμηνο, λιγότερο από το ήμισυ των προσδοκιών των αναλυτών.

Ο Orcel έχει πει συχνά ότι η τράπεζα είναι «καλά προετοιμασμένη» για μια περίοδο μακροοικονομικής αβεβαιότητας με επιπλέον προβλέψεις -τις λεγόμενες επικαλύψεις- έναντι πιθανών ζημιών που έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ