Στο εργοστάσιο παραγωγής εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πάνελ της Enel στη Σικελία θα επενδύσει η Ιταλία  υποστηρίζοντας το σχέδιό της να ενισχύσει την παραγωγή και να γίνει η κύρια τοποθεσία της Ευρώπης για τα ηλιακά πάνελ, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.

«Υπάρχουν 90 εκατ. ευρώ  για το έργο αυτό από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΠΑ)… που θα επιτρέψει στο σημερινό εργοστάσιο να ενισχυθεί και να δημιουργηθεί μια ακόμη νέα γραμμή παραγωγής» είπε η Μελόνι κατά την επίσκεψή της στο εργοστάσιο της 3Sun, στην πόλη Κατάνια.

Ιταλία: Σκληρό μπρα ντε φερ Μελόνι – Ανιέλι [γράφημα]

«Το στοίχημά μας είναι η Κατάνια να γίνει ένας από τους σημαντικότερους κόμβους παραγωγής ηλιακών συλλεκτών», πρόσθεσε.

Η υφιστάμενη παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου, περίπου 200 μεγαβάτ (MW) ετησίως, πρόκειται να επεκταθεί σε 3 γιγαβάτ (GW) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με καθυστέρηση έξι μηνών σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί από την Enel το 2022.

H Μελόνι δήλωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν 700 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2024 και άλλες 1.000 έμμεσα, σε εταιρείες που συνεργάζονται με το εργοστάσιο 3Sun.

Το έργο για την ενίσχυση της δυναμικότητας του εργοστασίου έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τερματίσει την εξάρτησή της από το εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο.«Θέλουμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τους παίκτες της Ασίας» τόνισε.

Τον Ιανουάριο η Enel εξασφάλισε χρηματοδοτικό πακέτο 560 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και μια ομάδα ιταλικών τραπεζών, με επικεφαλής την UniCredit, για την επέκταση του εργοστασίου.
Περαιτέρω κεφάλαια  θα προέλθουν από το ταμείο καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα πράσινης τεχνολογίας.

Ο ενεργειακός όμιλος βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές σχετικά με την πιθανή πώληση έως και 50% του εργοστασίου, ανέφεραν στο Reuters πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή