Στο υψηλότερο επίπεδο της από το 2015 βρέθηκε ενδοσυνεδριακά η μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit, καθώς ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 8,6 δισ. ευρώ στους επενδυτές καθώς η κερδοφορία της ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Ο πιστωτικός οργανισμός, με έδρα το Μιλάνο, όπως αναφέρει το CNBC, ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για την προγραμματισμένη πληρωμή μετά την ανακοίνωση κερδών τέταρτου τριμήνου ύψους 1,9 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσια των προσδοκιών των αναλυτών.

UniCredit: Θέλει να αναδιαμορφώσει την ευρωπαϊκή τραπεζική και έχει κεφάλαια

Οι μετοχές της σημείωσαν άλμα 10% ενδοσυνεδριακά και έκλεισαν με κέρδη 8%.

Η πληρωμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός συνδυασμού επαναγορών και μερισμάτων, ακολουθεί μια ισχυρή χρονιά για την τράπεζα, η οποία ενισχύθηκε από τα υψηλότερα επιτόκια.

Η UniCredit πρόσθεσε ότι θα υιοθετήσει πολιτική πληρωμών 90% από φέτος. Τα “δηλωθέντα” καθαρά κέρδη της εταιρείας την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια της μέσης πρόβλεψης συναίνεσης των αναλυτών ύψους 1,2 δισ. ευρώ που παρείχε η τράπεζα.

Τα έσοδα ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες, ενώ η UniCredit κατέγραψε χαμηλότερα από τις προβλέψεις έξοδα και προβλέψεις έναντι ζημιών από δάνεια.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της Ιταλίας έχει τριπλασιάσει την αξία του από τότε που ανέλαβε τα ηνία ο διευθύνων σύμβουλος Αντρέα Όρσελ το 2021, οδηγώντας τα κέρδη μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

«Αυτή η χρονιά-ρεκόρ» τονίζει η ανακοίνωση της τράπεζας «αποτελεί σαφή απόδειξη της μετασχηματισμένης UniCredit, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση βιώσιμης αριστείας, όπως αποδεικνύεται από τα καθαρά κέρδη του 2923 ύψους 8,6 δισ. ευρώ και το RoTE (Return on Tangible Equity o δείκτης που βοηθά στη μέτρηση της κερδοφορίας μιας εταιρείας) ύψους 16,6%. Tα δηλωθέντα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε ρεκόρ 9,5 δισ. ευρώ,  υψηλότερα κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

»Για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο, ο Όμιλος επέδειξε την εκτέλεση του στρατηγικού σχεδίου και τη συνεπή ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές, εξισορροπώντας τους τρεις χρηματοοικονομικούς μοχλούς των καθαρών εσόδων, του κόστους και του κεφαλαίου και αξιοποιώντας ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό μοντέλο, με αποτέλεσμα το 4ο τρίμηνο του 23 τα δηλωμένα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ ή καθαρά κέρδη 1,9 δισ ευρώ. Αυτές οι υψηλές αποδόσεις υποστηρίχθηκαν από καθαρά έσοδα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που αποτελούνται από 3,6 δισ.ευρώ καθαρά έσοδα από τόκους (“NII”), αύξηση 5,7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της καλής διαχείρισης της μετακύλισης των καταθέσεων. Τα τέλη ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώμειωμένα κατά 0,6% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της επίδρασης των μειώσεων των τελών τρεχούμενων λογαριασμών στην Ιταλία και των υψηλότερων δαπανών τιτλοποίησης. Εξαιρουμένων αυτών, οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά τους παρά τις μακροοικονομικές αντιξοότητες.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή