Τρεις χώρες του Κόλπου επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA, επιδιώκοντας να κερδίσει υποστήριξη μετά την αναστολή της χρηματοδότησής της από σημαντικούς δωρητές έπειτα από τις ισραηλινές κατηγορίες ότι μέλη του προσωπικού της ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Γάζα: Ποιες χώρες διακόπτουν τη χρηματοδότηση στην UNRWA – Κίνδυνος λιμού [γράφημα]

Περίπου 15 από τους πιο σημαντικούς δωρητές της υπηρεσίας, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση μετά τις ισραηλινές κατηγορίες που ενέπλεκαν 12 από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της, με αποτέλεσμα η UNRWA να προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πως μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία της μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει πει πως με εννέα από τους εμπλεκόμενους έχει διακοπεί η συνεργασία, ένας είναι νεκρός και οι ταυτότητες άλλων δύο είναι υπό διερεύνηση.

Οι συναντήσεις

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA Φιλίπε Λαζαρινί δήλωσε στο X ότι συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν για να συζητήσει την εργασία της UNRWA στη «διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή» και στη διανομή βοήθειας σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα.

Η εκπρόσωπος Τζούλιετ Τούμα δήλωσε στο Reuters πως ο Λαζαρινί θα επισκεφθεί στη συνέχεια αυτή την εβδομάδα το Κατάρ και το Κουβέιτ.

«Ελπίζουμε πως εκείνοι που σταμάτησαν (τη χρηματοδότηση) θα επανεξετάσουν την απόφασή τους καθώς και πως άλλοι θα προσφερθούν», είπε.

Το Κουβέιτ και το Κατάρ καταλαμβάνουν τη 19η και την 20ή θέση στον κατάλογο των 20 δωρητών της UNRWA δίνοντας 12 εκατομμύρια και 10,5 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα το 2022. Τα ΗΑΕ δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο.

Η UNRWA

Η UNRWA, που ιδρύθηκε το 1949 μετά τον πόλεμο γύρω από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και βοήθειας σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία, στη Συρία και στον Λίβανο. Στη Γάζα, παρέχει καταφύγιο για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εκτοπίστηκαν πρόσφατα από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Αν και ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία και ιδιώτες δωρητές έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν την υπηρεσία αφότου ξεκίνησε η χρηματοδοτική κρίση τον περασμένο μήνα, η Τούμα είπε πως αυτό δεν είναι αρκετό προκειμένου να αντισταθμίσει το κενό που εκτιμάται γύρω στα 440 εκατομμύρια.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της UNRWA κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για ένα πλήγμα από θαλάσσης σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε διατροφική βοήθεια που ετοιμαζόταν να εισέλθει στη βόρεια Γάζα.

«Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε», πρόσθεσε στο X, o Τόμας Γουάιτ, αξιωματούχος της υπηρεσίας στον θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει πλήρως τον θαλάσσιο χώρο που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας, στη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή