Σε έντονες «ζυμώσεις» έχει μπει το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά του κρασιού, η οποία απολύτως κατακερματισμένη θα πρέπει να αντιμετωπίσει από τη μια τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και από την άλλη τα ζητήματα ρευστότητας, τόσο στο πάνω «ράφι» όσο και, κυρίως, στο κάτω.

Οι ανατροπές στο top 5 με την ανάδειξη νέων leaders, οι συμπράξεις μεταξύ υγιών δυνάμεων, ο υψηλός δανεισμός, οι κρυμμένες υπεραξίες του οινοτουρισμού, η νηφάλια… επανάσταση των G-Zers, αλλά και τα δεκάδες «νεκρά» οινοποιεία, τα οποία όμως διαθέτουν πολύτιμα assets, διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή τη νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά, που αν και μικρή διεκδικείται από 1.600 «παίκτες»!

Αλκοολούχα ποτά: Γεμάτο το «ποτήρι» του κλάδου το 2023 – Οι τάσεις για το 2024

Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση η βιωσιμότητα μιας εταιρείας φαίνεται να συνδέεται τόσο με το μέγεθος όσο και με το ύψος του τραπεζικού δανεισμού, αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη της Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων για τον κλάδο. Βέβαια, ο κ. Αδάμ Ρεγκούζας που επιμελήθηκε τη μελέτη σημειώνει ότι ο κλάδος των οινοποιείων εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στις παντός είδους κρίσεις.

Δεσμευτική πρόταση για Τσάνταλη

«Εχουμε καταθέσει δεσμευτική πρόταση στις τράπεζες για την οινοποιία Τσάνταλης» λέει στο «Βήμα» ο κ. Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελληνικά Οινοποιία ΑΕ (Hellenic Wineries), μέλος του ομίλου Sterner Stenhus ο οποίος είναι και ο κύριος μέτοχος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, «δεν θα τα παρατήσει, παρά την καθυστέρηση των πιστωτών».

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η υπεραιωνόβια οινοποιία Ευάγγελος Τσάνταλης ΑΕ δεν έκανε τρύγο εφέτος, με σχεδόν όλους τους εργαζομένους της να βρίσκονται σε επίσχεση και το οινοποιείο στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής να είναι κλειστό εδώ και μήνες.

Η Ελληνικά Οινοποιεία, η εταιρεία συμμετοχών υπό τη διοίκηση του Ηλία Γεωργιάδη, που το 2022 έσωσε την Μπουτάρης, εξαγόρασε ακολούθως το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι συμμετέχει στη σύμπραξη της Premia Properties με τη Navarino Vineyards ΑΕ του ομίλου ΤΕΜΕΣ, διεκδικεί την Τσάνταλης με το ανάλογο «κούρεμα» στα δάνειά της, τα οποία έχουν πουληθεί στην αμερικανική Waterwheel Capital Management, αλλα η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κινητικότητα

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η συναίνεση των πιστωτών, με την εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία να δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον προχωρώντας ήδη στη μίσθωση κάποιων από τους αμπελώνες του Τσάνταλη.

Εκτός από τα κτήματα του «μεγάλου ασθενούς» στο ραντάρ της Premia βρίσκονται και άλλοι αμπελώνες μικρότερων οινοποιητικών επιχειρήσεων με υγιή οικονομικά στοιχεία, ωστόσο αρχικό ενδιαφέρον έχει δείξει και για το «πακέτο» των δανειακών υποχρεώσεων που βαρύνουν 23 οινοποιεία το οποίο έχει βγάλει προς πώληση η Intrum.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων για τα πωλούμενα «κόκκινα» δάνεια είναι και η Cavino (Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου), που πλέον έχει αναρριχηθεί στην κορυφή της λίστας των οινοποιητικών επιχειρήσεων βάσει κύκλου εργασιών μιας και οι επιδόσεις της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Δ. Κουρτάκης ΑΕ τα τελευταία τρία χρόνια υποχωρούν.

Ας σημειωθεί ότι στη δραστηριότητα του Ηλία Γεωργιάδη και του αδελφού του Θωμά όσον αφορά το κρασί υπάρχει διαχωρισμός παραγωγής και περιουσιακών στοιχείων. Τα ακίνητα (κτήματα, οινοποιεία, τουριστικές εγκαταστάσεις κ.ά.) διαχειρίζονται από την Premia με την παραγωγή κρασιού να ανήκει στην Ελληνικά Οινοποιεία.

Οι Αντετοκούνμπο

Με ισχυρούς και αναγνωρίσιμους μετόχους, όπως οι Γιάννης, Θανάσης, Κώστας και Αλεξ Αντετοκούνμπο, οι οποίοι κατέχουν το 10% της Ελληνικά Οινοποιεία μέσω της εταιρείας τους ΑΝΤΕ Inc., η holding οδεύει προς το χρηματιστηριακό ταμπλό όταν θα έχει «ανεβάσει» τζίρους και θα διαθέτει μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, πάντα στον κλάδο των ποτών.

Ηδη έχει δρομολογηθεί η επέκταση της παραγωγικής μονάδας του νερού Ιόλη και σε νέες κατηγορίες, με έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα που μεταξύ των άλλων προσφέρουν και οφέλη υγείας, όπως τα βιταμινούχα νερά και τα νερά με γεύσεις, ενώ εξετάζεται σοβαρά η προοπτική να μπει η εταιρεία στην κατηγορία των αποσταγμάτων, μια δραστηριότητα που διαθέτει η Τσάνταλης.

Επίσης σημαντική ώθηση στα έσοδα, που για την Μπουτάρης το 2023 ανήλθαν περί τα 14 εκατ. ευρώ και για το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη στα 6,5 εκατ. ευρώ, θα δώσει το νέο οινοποιείο που θα δημιουργηθεί μέσω της συνεπένδυσης ΤΕΜΕΣ και Premia.

Ειδικότερα η επένδυση για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των αμπελώνων της Navarino Vineyards θα προέλθει από την Premia μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πλέον θα κατέχει το 50% του ακινήτου. Η αξία των αμπελώνων και του νέου οινοποιείου, μετά από την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ.

Στόχος της συνεργασίας είναι και η ανάπτυξη και προώθηση του οινικού τουρισμού με σημείο αναφοράς τις τουριστικές επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ.

Νέες δυνάμεις

Εκτός από την εταιρεία Cavino, τον Κουρτάκη και τον Τσάνταλη, το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Κτήμα Αλφα, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, και οι Συνεταιρισμοί Θηραϊκών Προϊόντων και Τυρνάβου συγκαταλέγονται στους μεγάλους πρωταγωνιστές του κλάδου με τζίρους άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Ομως η αγορά του οίνου δεν σταματά να τέρπει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίκος Βαρδινογιάννης, που απέκτησε το 2021 το 35% του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου. Το επενδυτικό πλάνο της νέας διοίκησης φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του οινοποιητικού και τυροκομικού εξοπλισμού, τη δημιουργία επισκέψιμων εγκαταστάσεων στο οινοποιείο και την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις, ο συνεταιρισμός στοχεύει να αυξήσει σημαντικά την ετήσια παραγωγή των φιαλών του οίνου του, φθάνοντας πάνω από 300 χιλιάδες φιάλες, από 40 χιλιάδες μέχρι τώρα.

Επέκταση

Την ίδια ώρα, η Αμβυξ, διευρύνει τις συνεργασίες της με εγχώρια και ξένα οινοποιεία.

«Στο τέλος του 2022 υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιο μόλις 3 κτήματα, ένα ελληνικό και 2 διεθνή. Προσθέσαμε σταδιακά 7 ακόμα μέσα στο 2023, με το χαρτοφυλάκιο της Αμβυξ να διαθέτει τώρα συνολικά 10 κτήματα/σήματα, 5 ελληνικά και 5 από τον διεθνή αμπελώνα. Το μεγαλύτερο κτήμα του χαρτοφυλακίου μας, το Κτήμα Αλφα, κατέγραψε μια μονοψήφια αύξηση σε τζίρο αλλά από μια υψηλή βάση που διατηρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, οπότε αυτό σημειώνεται στα πολύ θετικά αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Στάθης Σάλτας, επικεφαλής του νέου τμήματος Oenotheque, που δημιούργησε η εταιρεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις