Tην εξαγορά της MorphoSys, εταιρείας ανάπτυξης θεραπειών για τον καρκίνο, έναντι 2,7 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Novartis. Με την κίνηση αυτή η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της με ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη  θεραπεία του καρκίνου του μυελού των οστών.

Την είδηση είχε αναφέρει χθες το Reuters με δημοσίευμα που έγραφε ότι η φαρμαεκυτική εταιρεία βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της MorphoSys, με αποτέλεσμα οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας να σημειώσουν άνοδο άνω του 40%.

Novartis: Απόσχιση της Sandoz από το 2023

Ο ελβετικός όμιλος θα προσφέρει στους μετόχους 68 ανά μετοχή σε μετρητά και θα κάνει τη MorphoSys ιδιωτική μετά τη συμφωνία, η οποία εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ελάχιστου ορίου αποδοχής του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της MorphoSys και των ρυθμιστικών εγκρίσεων, δήλωσαν οι εταιρείες.

Η Novartis έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας και το κόστος, ενώ πέρυσι αποσχίστηκε από την επιχείρηση γενόσημων φαρμάκων Sandoz. Η φαρμακοβιομηχανία έχει ανακοινώσει ότι η στρατηγική της όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επικεντρώνεται σε συμφωνίες που αξίας κάτω των 5 δισ. δολαρίων.

Οι μετοχές της Morphsys σημείωσαν άλμα 15% στα 66,10 ευρώ μετά το άνοιγμα, ενώ οι μετοχές της Novartis σημειώνουν άνοδο 0,5%.

Η MorphoSys, με έδρα το Planegg της Γερμανίας, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ξεχωριστή, ανεξάρτητη εταιρεία μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το πολλά υποσχόμενα φάρμακο

Η Novartis θα αποκτήσει την pelabresib, ένα από τα πιο υποσχόμενα φάρμακα της MorphoSys, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση θανατηφόρων μορφών καρκίνου, όπως η μυελοϊνωμάτωση, ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του μυελού των οστών.

Η MorphoSys σε χωριστή ανακοίνωση εξήγησε ότι το διοικητικό και το εποπτικό της συμβούλιο προτίθενται να συστήσουν στους μετόχους της να αποδεχθούν την προσφορά της Novartis.

Η MorphoSys εξασφάλισε το pelabresib, με εξαγορά ύψους 1,7 δισ. δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία Constellation Pharma, που ειδικεύεται στον καρκίνο, με την ελπίδα να θέσει ένα νέο πρότυπο θεραπείας.

Τον Δεκέμβριο, το pelabresib πέτυχε τον στόχο της πρωτογενούς μελέτης σε προχωρημένο στάδιο και τα τέσσερα χαρακτηριστικά της νόσου στη μυελοϊνωμάτωση, όταν χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με τη ruxolitinib, μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της JAK.

Η εταιρεία σκοπεύει τώρα να καταθέσει αίτηση έγκρισης στις ΗΠΑ για τη συνδυαστική θεραπεία στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Για χρόνια, το Jakavi της Novartis ήταν το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο για την ένδειξη, αλλά περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με μυελοϊνωμάτωση που επωφελούνται από το φάρμακο χάνουν την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία μετά από δύο έως πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή