Υψηλότερα απο τις προσδοκίες η BP ανακοινώνει επαναγορές μετοχών αξίας 14 δισ. δολαρίων και ανεβάζει το στόχο για τις αποδόσεις των μετόχων.

Ο πετρελαικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς και αυτο παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου,  υποχώρησαν από τα υψηλά επιπεδα που είχαν φτάσει στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε κέρδη 2,99 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 2,77 δισεκατομμύρια δολάρια.

BP: Διακόπτει τις διελεύσεις δεξαμενόπλοιων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας

Κέρδη 13,8 δισ δολαρίων

Τα κέρδη για το σύνολο του έτους μειώθηκαν στα 13,8 δισ. δολάρια από το ρεκόρ των 27,7 δισ. δολαρίων το 2022, όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω των φόβων για ελλείψεις εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο όμιλος αύξησε τον στόχο για τις αποδόσεις στους μετόχους στο 80% των πλεονασματικών ταμειακών ροών, από 60%.

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε άλλη μια επαναγορά μετοχών ύψους 1,75 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος Μαρτίου και δεσμεύτηκε για περαιτέρω επαναγορές μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, δεσμευόμενη για συνολικό ποσό τουλάχιστον 14 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2025.

Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, η παγκόσμια τιμή αναφοράς για το πετρέλαιο, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 83,34 δολάρια ανά βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, από 88,87 δολάρια την ίδια περίοδο το 2022. Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν πιο σημαντικά, με την τιμή αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου να πέφτει στις 98,68 πένες ανά θερμό, από 166,54 πένες ανά θερμό κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η BP γνωστοποίησε μια εφάπαξ προ φόρων απομείωση 600 εκατ. δολαρίων για τα αμερικανικά υπεράκτια αιολικά έργα της, αφού συμφώνησε να διαλύσει τη σύμπραξη αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ με την Equinor και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του έργου Beacon Wind στα ανοικτά της Νέας Υόρκης.

Η Equinor ανέλαβε την πλήρη κυριότητα του δεύτερου έργου που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της κοινοπραξίας.

Ενεργειακή εταιρία

Στα πρώτα αποτελέσματα για τον επικεφαλής  Murray Auchincloss, 53 ετών, ο οποίος διορίστηκε στην κορυφαία θέση τον Ιανουάριο, μετά την αιφνίδια παραίτηση του Bernard Looney ο Μ. Οκινκλος δήλωσε ότι ο όμιλος έχει «πραγματική δυναμική στην παράδοση».

«Καθώς κοιτάμε μπροστά, ο προορισμός μας παραμένει αμετάβλητος – από ολοκληρωμένη πετρελαϊκή εταιρεία σε ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία – με επίκεντρο την αύξηση της αξίας της BP», δήλωσε. «Είμαστε σίγουροι για τη στρατηγική μας, για την επίτευξη ως μια απλούστερη, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας εταιρεία, και δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τη μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους μας».

Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι η Bluebell Capital, ένα hedge fund με έδρα το Λονδίνο, είχε γράψει στον Helge Lund, τον πρόεδρο της BP, τον Οκτώβριο, προτρέποντας το διοικητικό συμβούλιο να εγκαταλείψει ένα σχέδιο για την μείωση του πετρελαίου και της παραγωγής της και να περιορίσει τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λίγο μετά την ανάληψη θέσης στην εταιρεία.

Ο Auchincloss διετέλεσε οικονομικός διευθυντής από το 2020 έως ότου έγινε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος μετά την αποχώρηση του Looney. Ο Καναδός θεωρούνταν στενός σύμμαχος του Looney, καθώς είχε συνεργαστεί στενά μαζί του στο τμήμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της BP.

Οι μετοχές της BP αυξήθηκαν κατά 5% ή 23 πένες στις 477 πένες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή