Μπορεί η Ευρώπη να «συναντά» τους στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης με πλήθος επενδύσεων αλλά , όπως φαίνεται απο τα στοιχεία,  αντι αυτο να είναι ευκαιρία για την ευρωπαϊκή βιομηχανία συλλεκτών, είναι μια χαμένη (ακόμα) ευκαιρία…

Οι εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ πλησιάζουν νέο ρεκόρ αλλά αυτοι που κερδίζουν είναι οι κινέζοι κατασκευαστές που έχουν κατακλύσει (και) την ευρωπαική αγορά με φθηνά ηλιακά πάνελ. Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές παρατηρούν την κατάρρευση της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών και προειδοποιούν την ΕΕ και τις κυβερνήσεις αλλά , ως φαίνεται, εις μάτην …

Φωτοβολταϊκά: Ευρωπαϊκό σχέδιο για ανάχωμα στην επέλαση των κινέζικων πάνελ

Η Ευρώπη μόλις είχε μια εξαιρετική χρονιά για την πράσινη ενέργεια, μεταδίδει το Reuters. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκατέστησαν ηλιακή ισχύ σε νέα επίπεδα ρεκόρ, 40% περισσότερο από ό,τι το 2022. Όμως , στην συντριπτική τους πλειονότητα τα πάνελ αυτά και τα εξαρτημάτά τους προήλθαν από την Κίνα,  όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η «έκρηξη» της πράσινης ενέργειας δεν βοήθησε τους λίγους τοπικούς κατασκευαστές ηλιακών πάνελ της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο κρίσης, καθώς συντρίβονται κάτω απο το βάρος των φθηνότερων εισαγωγών και της υπερπροσφοράς.

Οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο της παραγωγής απο μεγάλες μονάδες , πληθαίνουν και ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι η μισή παραγωγική του ικανότητα θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός αν οι κυβερνήσεις παρέμβουν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιδράσουν, αλλά είναι διχασμένοι ως προς τον τρόπο που θα το κάνουν.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ επρόκειτο να επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλιακής ενέργειας, όπως προκύπτει από επιστολή που είδε το Reuters.

«Έχω ακούσει ότι η Επιτροπή ενδέχεται να προτίθεται να επιβάλει μέτρα διασφάλισης κατά των εισαγωγών φωτοβολταϊκών (PV) μονάδων από την Κίνα. Έχω πολύ έντονες ανησυχίες σχετικά με αυτό», ανέφερε η επιστολή.

Ο Habeck προειδοποίησε ότι ο περιορισμός των κινεζικών εισαγωγών θα μπορούσε να σκοτώσει την ταχεία επέκταση της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη και να καταστήσει ακριβότερο το 90% της αγοράς φωτοβολταϊκών.

Υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας μεταξύ των εταιρειών της ΕΕ που συναρμολογούν και εγκαθιστούν ηλιακούς συλλέκτες χρησιμοποιώντας εισαγόμενα εξαρτήματα, είπε..

Οι κατασκευαστές ήταν και άτυχοι καθώς η προγραμματισμένη στήριξη του τομέα από τη Γερμανία «μπλόκαρε» λόγω της κρίσης του κρατικού προϋπολογισμού.  Η Ισπανία δεν απέκλεισε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές υλικών για ηλιακούς συλλέκτες.

Οι Κάτω Χώρες θέλουν να καλύψουν τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών με τον συνοριακό φόρο άνθρακα της ΕΕ, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Και η Ιταλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα επένδυση ύψους 90 εκατ. ευρώ (97 εκατ. δολάρια) σε εργοστάσιο φωτοβολταϊκών πάνελ στη Σικελία.

Πόλεμος τιμών

Σε ομιλία της τη Δευτέρα σχετικά με τα προβλήματα του ηλιακού τομέα, η Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Mairead McGuinness δεν προσέφερε νέα στήριξη.

Επισήμανε τα μέτρα της ΕΕ που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που πρόκειται να οριστικοποιηθεί την Τρίτη, ο οποίος αποσκοπεί στην ταχεία έκδοση αδειών για την τοπική παραγωγή και στο να δώσει στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ, όπως τα πάνελ, πλεονέκτημα σε μελλοντικούς διαγωνισμούς καθαρής τεχνολογίας.

Όσον αφορά τους εμπορικούς περιορισμούς, η ΜακΓκίνες κράτησε επιφυλακτικό τόνο.
«Δεδομένου ότι επί του παρόντος βασιζόμαστε σε πολύ σημαντικό βαθμό στις εισαγωγές για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, κάθε πιθανό μέτρο πρέπει να σταθμίζεται σε σχέση με τους στόχους που έχουμε θέσει στους εαυτούς μας όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε.

Η ίδια η βιομηχανία είναι διχασμένη όσον αφορά τη λύση. Οι κατασκευαστές ηλιακών μονάδων έχουν παροτρύνει τις κυβερνήσεις να παρέμβουν για να αγοράσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα ηλιακών μονάδων για να μειώσουν την υπερπροσφορά – και, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα, να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμπορικών φραγμών.

Αλλά η ευρύτερη βιομηχανία πράσινης ενέργειας είναι αντίθετη με τους περιορισμούς των εισαγωγών.
«Δεν μπορείτε να μειώσετε την εξάρτηση από την Κίνα βραχυπρόθεσμα, αλλιώς δεν θα κατασκευάσετε τα έργα», δήλωσε στο Reuters ο Μιγκέλ Στίλγουελ ντ’ Αντράντε, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EDP.

Σημείωσε ότι οι τιμές των ηλιακών πάνελ έχουν ανέβει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβάλλουν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. «Αυτό έχει πληθωριστικό αντίκτυπο … η τιμή των πάνελ είναι υπερδιπλάσια από εκείνη της Ευρώπης», είπε.

Ακόμη και οι τοπικοί κατασκευαστές λένε ότι οι ελπίδες για μια ανταγωνιστική τοπική βιομηχανία είναι αμυδρές.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε «πόλεμο τιμών» με την Κίνα, δήλωσε ο Gunter Erfurt, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας κατασκευής πάνελ Meyer Burger, η οποία σχεδιάζει να κλείσει το ζημιογόνο γερμανικό εργοστάσιο ηλιακών μονάδων, επικαλούμενη την απουσία υποστηρικτικών ευρωπαϊκών πολιτικών.

Με ορισμένες κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας να είναι σε θέση να πωλούν ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής, η Ευρώπη παίζει το παιχνίδι της αναπλήρωσης. «Η ηλιακή βιομηχανία στην Κίνα έχει επιδοτηθεί στρατηγικά με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Erfurt στο Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green