Η Google συμφώνησε να πληρώσει 350 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή μετόχων που σχετίζεται με ένα σφάλμα ασφαλείας στον ανενεργό, πλέον, ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Google+.

Ένας προκαταρκτικός συμβιβασμός κατατέθηκε αργά τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο μετά από περισσότερο από ένα χρόνο διαμεσολάβησης και απαιτεί έγκριση από περιφερειακό δικαστή.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα

Ο συμβιβασμός ουσιαστικά επιλύει τους ισχυρισμούς ότι η Google είχε μάθει από τον Μάρτιο του 2018 για πρόβλημα λογισμικού τριών ετών που εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Google+, ωστόσο απέκρυψε το πρόβλημα για μήνες, ενώ τόνιζε δημόσια τη δέσμευσή της για την ασφάλεια των δεδομένων.

Οι μέτοχοι είπαν ότι η Google φοβάται ότι η αποκάλυψη θα την υποβάλει σε ρυθμιστικό και δημόσιο έλεγχο παρόμοιο με αυτό που έλαβε το Facebook μετά την συγκέντρωση δεδομένων των χρηστών της Cambridge Analytica με έδρα το Λονδίνο για τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Δισεκατομμύρια που έκαναν… φτερά

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι μετοχές της μητρικής Alphabet της Google σημείωσαν πτώση αρκετές φορές καθώς εμφανίστηκαν νέα για το σφάλμα, εξαλείφοντας δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία.

Η αγωγή με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών του Ρόουντ Άιλαντ, Τζέιμς Ντιόσα, για λογαριασμό κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου που κατείχε τη μετοχή της Alphabet, καλύπτει τους μετόχους της Alphabet από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 30 Απριλίου 2019.

Η Google από την πλευρά της αρνήθηκε ότι λειτούργησε με δόλο συμφωνώντας να διευθετήσει την υπόθεση και επιπλέον δηλώνει ότι δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν την κατάχρηση δεδομένων.

«Εντοπίζουμε και επιδιορθώνουμε τακτικά ζητήματα λογισμικού, αποκαλύπτουμε πληροφορίες σχετικά με αυτά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Αυτό το θέμα αφορά ένα προϊόν που δεν υπάρχει πλέον και είμαστε στην ευχάριστη θέση να το επιλύσουμε», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία κατέληξε σε αντίστοιχο διακανονισμό 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων με χρήστες του Google+ το 2020. Οι δικηγόροι των μετόχων ενδέχεται να ζητήσουν έως και 66,5 εκατομμύρια δολάρια από τον διακανονισμό για αμοιβές, δείχνουν τα δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο διακανονισμός της Δευτέρας αποκαλύφθηκε 5-1/2 εβδομάδες αφότου η Google διευθέτησε μια αγωγή ισχυριζόμενη ότι παρακολουθούσε κρυφά τη χρήση του Διαδικτύου εκατομμυρίων ανθρώπων που νόμιζαν ότι περιηγούνταν ιδιωτικά. Οι όροι αυτού του διακανονισμού δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον