Οι μετοχές της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σημείωσαν άλμα 15% κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της χώρας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, γράφει το Bloomberg, το οποίο έχει καλύψει τις εξελίξεις γύρω από την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Από την IPO, το ελληνικό κράτος συγκέντρωσε 785 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη εβδομάδα μέσω της πώλησης του 30% του μεριδίου του στο αεροδρόμιο, γνωστό ως Ελευθέριος Βενιζέλος.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ντεμπούτο με άλμα άνω του 15% και έκρηξη τζίρου για το Ελ. Βενιζέλος

Η ζήτηση των επενδυτών υπερέβη το προσφερόμενο ποσό εντός ωρών από το άνοιγμα των βιβλίων. Η δημόσια εγγραφή είναι μόνο ένα από τα τελευταία σημάδια ότι η ελληνική οικονομία, η οποία ξεπέρασε τις επιδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών πέρυσι, έχει επιστρέψει στην αγορά μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, αναφέρει το Bloomberg.

Η IPO του Αεροδρομίου Αθηνών είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από την εισαγωγή της Schott Pharma AG & Co. τους τελευταίους μήνες, αναφέρει επίσης το Bloomberg.

«Ακρογωνιαίος» Επενδυτής

Η AviAlliance, η οποία είχε ήδη μερίδιο 40% στον Αερολιμένα Αθηνών, ήταν ένας cornerstone investor στην ελληνική δημόσια εγγραφή και αγόρασε ένα επιπλέον 10% στην τιμή των 9,758 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε premium 19%.

Η εταιρεία έχει συμφέροντα σε πέντε αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και του Σαν Χουάν, στο Πουέρτο Ρίκο, και ανήκει στο Δημόσιο Συνταξιοδοτικό Επενδυτικό Συμβούλιο (PSP Investments) του Καναδά.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Αθήνας έχει σημειώσει άνοδο 8,7%, ανάμεσα στις 10 κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο, μετά από άνοδο 39% το 2023. Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα πραγματοποίησε επίσης την πρώτη έκδοση ομολόγου από τότε που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, προσελκύοντας προσφορές 35 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης