Επίσημη πρώτη σήμερα για την παρουσία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή, η οποία άρχισε στα 8,20 ευρώ, να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς, ειδικά των ιδιωτών, οι οποίοι πήραν μόλις το 4,3% των μετοχών που αρχικά ζήτησαν (ιστορικό χαμηλό).

Ήδη από τα πρώτα τρία λεπτά της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια πάνω από 2 εκατ. τεμάχια, σε τιμές πέριξ των 9,50 ευρώ, ήτοι με κέρδη άνω του 15%, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 2,85 δισ. ευρώ.

Η πρωτοφανής ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό, επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στο ΔΑΑ αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία, καθώς η εισαγωγή του αεροδρομίου στο ΧΑ συνέπεσε και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.

Μια μετοχή, που όμως έχουν συμφωνήσει οι εγχώριοι αναλυτές, συνδυάζει την εγγυημένη καταβολή μερίσματος, την υψηλή μερισματική απόδοση για τους νέους μετόχους από τα αποτελέσματα του 2023, το γεγονός ότι η επένδυση θεωρείται χαμηλού ρίσκου αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Αυτά τα στοιχεία ήταν που κατέστησαν ιδιαίτερα ελκυστική στους επενδυτές, την τοποθέτηση σε μετοχές του ΔΑΑ, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Στους δείκτες του FTSE Russell η ΔΑΑ

Η μετοχή του ΔΑΑ αναμένεται να εισέλθει και στους δείκτες FTSE Russell, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου. Όπως εξηγεί, το review θα πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι στις 7 Φεβρουαρίου.

Από αριστερά Γιαννης Παράσχης, Ελινα Κοπελούζου, Κώστας Σπυροπουλος, Ευτυχής Βασιλακης

Όπως αναφέρει ο οίκος FTSE Russell εάν πληρούνται τα κριτήρια και το όριο εισόδου για να ενταχθεί στο δείκτη FTSE Global Equity, θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Φεβρουαρίου (δηλαδή ισχύει από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024).

Οι επενδύσεις

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 1,35 δις. ευρώ μέχρι το 2033. Η πρώτη φάση έως το 2028 περιλαμβάνει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επέκταση του terminal όπως και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι με αυτές το Βενιζέλος θα μπορεί να εξυπηρετεί 33 εκατ. επιβάτες.

Η δεύτερη φάση έως το 2033, προβλέπει επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ για περαιτέρω επέκταση των terminals και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται 40 εκατ. επιβάτες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το 2046 το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εξυπηρετεί περί τα 43,7 εκατ επιβάτες, κοντά στο όριο του που είναι 50 εκατ. επιβάτες, από τα 28,2 εκατ. επιβάτες που εξυπηρέτησε το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες