Εντός έξι μονάδων παλινδρομεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βλέπει την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να εκτοξεύει τον τζίρο κατά 60 εκατ. ευρώ μόλις τις τρεις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, απορροφώντας τους κραδασμούς από τις αρκετές πιέσεις κατοχύρωσης κερδών που δέχεται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,64% στις 1.394,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 111,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.401,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,43% στις 1.227,23 μονάδες.

Πάνω από το 50% του τζίρου στον ΔΑΑ

Η αγορά βλέπει και στην πράξη ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να τονωθεί όταν πρόκειται για εταιρείες που έχουν να δώσουν το τρίπτυχο που αναζητάται: σταθερό και υψηλό μέρισμα, χαμηλό ρίσκο και έκθεση στο πάνω από 25% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή τον τουρισμό. Έτσι, οι συναλλαγές στη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής χέρια περί τα 6,5 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κερδίζει πάνω από 14%.

Βέβαια, η υπόλοιπη αγορά κινείται σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, δείχνοντας ότι θα κάνει το πισωγύρισμα μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ευλόγως υπερέχουν. Ειδικά σε τίτλους που οδήγησαν την άνοδο, πρωτίστως και από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται σε φάση διόρθωσης.

Όσο θα κατακάθεται όμως η «σκόνη» του Ελ. Βενιζέλος, η εστίαση της αγοράς σταδιακά θα μετατοπίζεται προς το placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς. Στις 14 Φεβρουαρίου αναμένονται τα αποτελέσματα του 2023 της τράπεζας, ενώ αναμένεται να είναι και το ορόσημο, μετά το οποίο θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις για τη διάθεση του ποσοστού. Και όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, θα είναι το επόμενο ορόσημο που θα ενισχύσει τη μετοχική βάση της αγοράς, όπως συνέβη και με τον ΔΑΑ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ χάνει 3,44% και τα ΕΛΧΑ είναι στο -2,59%, ασκώντας πιέσεις στην αγορά, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε Ελλάκτωρ, Εθνική, Βιοχάλκο, Eurobank, Alpha bank, Cenergy και Λάμδα.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Quest, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Πειραιώς, Coca Cola και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Autohellas. Στηρίξεις προσπαθούν να δώσουν οι Jumbo, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, με τα άνω του 1% κέρδη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών