Στην εμβάθυνση της κεφαλαιαγοράς της ηπειρωτικής Ευρώπης θα οδηγήσει η προσωρινή συμφωνία για τον τερματισμό της μεγάλης εξάρτησης του μπλοκ από το Λονδίνο μετά το Brexit για την εκκαθάριση των παραγώγων του ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κομισιόν: «Η ΔΕΗ πωλούσε κάτω του κόστους την περίοδο 2013-2019» – Τι απαντουν πηγές της ΔΕΗ

Όπως αναφέρει το Reuters, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης των ανταλλαγών επιτοκίων σε ευρώ (IRS), που χρησιμοποιούνται ευρέως από τις εταιρείες για την αντιστάθμιση έναντι απροσδόκητων κινήσεων στο κόστος δανεισμού, γίνεται από τον όμιλο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου εκκαθαρίζει μεγάλες ποσότητες προθεσμιακών συμβολαίων Euribor.

Η εκκαθάριση διασφαλίζει ότι μια συναλλαγή μετοχών, ομολόγων ή παραγώγων ολοκληρώνεται, ακόμη και αν η μία πλευρά της συναλλαγής χρεοκοπήσει, και συμβάλλει στη δημιουργία ρευστότητας στις συναλλαγές σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Τι θέλουν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να έχουν άμεση εποπτεία της εκκαθάρισης του ευρώ για τις τράπεζες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που εδρεύουν στο μπλοκ, ιδίως μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020 και την απαίτηση να συμμορφωθεί με τους χρηματοοικονομικούς κανόνες της.

«Αυτό θα φέρει περισσότερες υπηρεσίες εκκαθάρισης στην Ευρώπη και θα ενισχύσει τη στρατηγική μας αυτονομία», δήλωσε ο Vincent Van Peteghem, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου που προεδρεύει της ΕΕ.

Η αμερικανική Nasdaq, η Deutsche Boerse και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης του ελβετικού ομίλου SIX εντείνουν ήδη τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση επιχειρήσεων από το Λονδίνο.

«Νικητής το City»

Ο Μάρκους Φέρμπερ, γερμανός κεντροδεξιός βουλευτής, επέκρινε τη συμφωνία, λέγοντας ότι οι νέοι κανόνες ισοδυναμούν με ένα «μικρό βήμα» επειδή περιλαμβάνουν «προϋποθέσεις, εξαιρέσεις και ρήτρες αναθεώρησης».

«Ο μεγάλος νικητής της χθεσινοβραδινής συμφωνίας είναι το City του Λονδίνου που επωφελείται από το status quo. Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν υιοθέτησε μια ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά ικανοποίησε τις απαιτήσεις των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών», δήλωσε ο Φέρμπερ.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι η μετατόπιση σημαντικών όγκων από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Η συμφωνία

Η συμφωνία θέτει μια «απαίτηση σταθερού ενεργού λογαριασμού», που σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στο μπλοκ πρέπει να έχουν λογαριασμό σε έναν εκκαθαριστικό οίκο με έδρα την ΕΕ για να εκκαθαρίζουν συμβάσεις όπως οι αυτές που αφορούν ανταλλαγή επιτοκίων σε ευρώ, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στο μπλοκ θα πρέπει να εκκαθαρίζουν τακτικά «τουλάχιστον πέντε συναλλαγές» σε καθεμία από τις στοχευμένες κατηγορίες παραγώγων, αναφέρει η ανακοίνωση του μπλοκ. «Επιπλέον, δημιουργείται ένας κοινός μηχανισμός παρακολούθησης για την παρακολούθηση αυτής της νέας απαίτησης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να λάβει περαιτέρω μέτρα σε δύο χρόνια, εάν δεν έχει μειωθεί η μεγάλη εξάρτηση από το Λονδίνο, ανέφεραν οι νομοθέτες της ΕΕ σε ξεχωριστή δήλωση.
Οι διεθνείς τράπεζες έχουν επικρίνει τον νόμο της ΕΕ, λέγοντας ότι η αποκοπή τους από τις παγκόσμιες δεξαμενές ρευστότητας πολλαπλών νομισμάτων στο LSEG του Λονδίνου θα μπορούσε να βλάψει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους.

Τo Brexit

Κατά τη στιγμή του Brexit πριν από τέσσερα χρόνια, οι εκκαθαριστικοί οίκοι με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν την άδεια της ΕΕ να συνεχίσουν να εξυπηρετούν πελάτες στο μπλοκ μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Αυτό αύξησε την πίεση στους συμμετέχοντες στην αγορά να μεταφέρουν την εκκαθάριση από το Λονδίνο σε κέντρα όπως η Φρανκφούρτη, η Μαδρίτη και η Στοκχόλμη.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ αφού τα κράτη μέλη της ΕΕ και ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσουν επίσημη έγκριση στη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή