Μια δεύτερη προεδρική θητεία Τράμπ προβληματίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ και υποχρεώνει τις Βρυξέλλες σε σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης καθώς η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να φέρει νέους δασμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μια επίσημη αξιολόγηση για το πώς θα έμοιαζε μια προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και σχεδιάζει πώς θα ανταποκριθεί σε τυχόν τιμωρητικά εμπορικά μέτρα που θα πλήξουν το μπλοκ εάν ο πρώην πρόεδρος κερδίσει και πάλι τις εκλογές στις ΗΠΑ, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μια προεδρική υποψηφιότητα και οι τσέπες που αδειάζουν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, έχει αρχίσει να προετοιμάζει μια αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς το ύφος του πρώην προέδρου έχει γίνει όλο και πιο επιθετικό. Ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει τις προετοιμασίες, σύμφωνα με το Bloomberg, επισημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να προετοιμαστούν για το τι πρόκειται να συμβεί.

Η ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει μια πιθανή δέσμη  δράσεων κατά της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν ευρύ ελάχιστο δασμό 10%, καθώς και πιθανά αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών που σιωπηρά στρέφονται κατά των αμερικανικών εταιριών του τεχνολογικού τομέα.

Την τελευταία φορά, ο Τραμπ κλόνισε τα θεμέλια της διατλαντικής σχέσης όταν επιτέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αμφισβήτησε τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας και αποκάλεσε τις Βρυξέλλες «κολαστήριο».

Ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία έχει κερδίσει στις δύο πρώτες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων και προηγείται του Τζο Μπάιντεν κατά μέσο όρο 6 ποσοστιαίες μονάδες στις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν πιθανότατα τις εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult του Ιανουαρίου.

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το μπλοκ ανταπέδωσε με δικά του αντίμετρα και το 2021 κατέληξε σε προσωρινή ανακωχή με τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, η ΕΕ υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση εξακολουθεί να είναι άδικη, λέγοντας ότι οι εξαγωγείς του μπλοκ πληρώνουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δασμούς. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, διστάζουν να αντιδράσουν στην κατάσταση με την εκ νέου επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, λόγω ανησυχιών ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ»

Τα πιθανά μέτρα κατά της Ευρώπης θα λειτουργούσαν ως συστατικό στοιχείο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αναμόρφωση του εμπορίου αγαθών των ΗΠΑ.

Υπάρχουν  μεγάλα ελλείμματα με την ΕΕ, με τα στοιχεία του 2023 να είναι σε καλό δρόμο για να σηματοδοτήσουν ένα τρίτο συνεχόμενο έτος με ανισορροπία που θα υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια – ένα μοτίβο που οι σύμβουλοι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι αποτελεί απεικόνιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Για να αποφύγουν τους διατλαντικούς ανταγωνισμούς της πρώτης θητείας του Τραμπ, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν δειλά βήματα προς μια επίθεση γοητείας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ, έχουν ήδη αρχίσει να προσεγγίζουν τους Ρεπουμπλικάνους. Τον Σεπτέμβριο, ταξίδεψε στο Τέξας και την Ουάσινγκτον για να συναντήσει ορισμένους υποστηρικτές του Τραμπ.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ αν κερδίσει, δήλωσε στο Bloomberg πέρυσι, και θα ήταν «αφελές» να μην προετοιμαστεί για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Ενώ η ρητορική του Μπάιντεν μπορεί να είναι πιο διαλλακτική από εκείνη του Τραμπ και η ευθυγράμμισή του με την ΕΕ για την Ουκρανία έχει συμβάλει στην αποκατάσταση της διατλαντικής σχέσης, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν επίγνωση ότι η εμπορική του πολιτική εξακολουθεί να έχει πολλά κοινά με την προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» του προκατόχου του.

Οι Ευρωπαίοι κλονίστηκαν, ειδικότερα, από το πρόγραμμα επιδοτήσεων του Μπάιντεν ύψους 390 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας, το οποίο προσφέρει στις εταιρείες κίνητρο για τη μετατόπιση επενδύσεων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Το «αφεντικό» της Μπάερμποκ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε ανοιχτά ότι επιθυμεί την επανεκλογή του Μπάιντεν. Ο Τραμπ, αντίθετα, αντιπροσωπεύει έναν «μεγάλο διχασμό» στις ΗΠΑ – ο οποίος θα ήταν κακός και για τη Γερμανία, είχε δηλώσει πέρυσι.

«Ο σημερινός πρόεδρος είναι καλύτερος, οπότε θέλω να επανεκλεγεί», είχε προσθέσει.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Boerse AG Τέοντορ Βάϊμερ δήλωσε σχετικά με μια πιθανή επιστροφή του Τράμπ ότι η Ευρώπη μπορεί μόνο να ελπίζει ότι το νομοθετικό σύστημα των ΗΠΑ έχει «ισχυρούς ελέγχους και ισορροπίες»,  καθώς θα χρειαστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή