
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ η κυβέρνηση σκληραίνει την στάση της, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντά στο αίτημα τους για συνάντηση μαζί τους, λέγοντας από την μία πως είναι ανοιχτός στον διάλογο, αλλά μόνο αν ανοίξουν οι δρόμοι.
Πέραν τούτου, οι αγρότες έχουν δώσει διορία στην κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να μην κάνουν πράξη την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς.
Αυγενάκης: Νέα πρόταση για διάλογο με εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων
Πού έχουν στηθεί τα μπλόκα
Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έκλεισαν την Εθνική Οδό στο ύψος των Μαλγάρων. Στη μία το μεσημέρι εχθές, στα μπλόκα της κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκε το σήμα των ταυτόχρονων αποκλεισμών δρόμων. Οι αγρότες έκλεισαν ταυτόχρονα την Εθνική Οδό σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμονικό Σερρών, Χαλκηδόνα και Κουλούρα Ημαθίας.
Ταυτόχρονα στην Ηγουμενίτσα, οι αγρότες της Θεσπρωτίας έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και απέκλεισαν τα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού. Μετά τον δίωρο αποκλεισμό, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και κατέληξαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Τι απάντησαν οι αγρότες στο δήλωση Μητσοτάκη
Οι πρώτες, ταυτόχρονες αγροτικές αντιδράσεις, ήρθαν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία καλούσε τους αγρότες σε διάλογο. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά θα το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους.
Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του». Άμεση ήταν η απάντηση από τα αγροτικά μπλόκα. «Δε θέλουμε ανοιχτό διάλογο. Θέλουμε λύση στα προβλήματα που του θέσαμε».

Την Παρασκευή λήγει η διορία που έδωσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση
Η επιστολή στον πρωθυπουργό
Την ίδια στιγμή, με υπόμνημα στο γραφείο του πρωθυπουργού οι αγρότες καταγράφουν με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματα, όπως αυτά καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.
Η επιστολή εστάλη το βράδυ της Τετάρτης (7/2), περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων που περιλαμβάνονται στην επιστολή, είναι τα κάτωθι:
– Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
Δείτε το βίντεο


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση