Για κάποιον λόγο στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν τελειώσει την όποια δουλειά είχαν να κάνουν με τις επιχειρήσεις (γραφειοκρατία, φορολογικά και άλλα) και πλέον είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα – των επιχειρήσεων – η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπου σταθεί και όπου βρεθεί στέλνει «μηνύματα» προς τους εργοδότες για την υποχρέωσή τους να αμείβουν καλύτερα τους εργαζομένους. Τους πετάει κανονικά το μπαλάκι. Προχτές στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο μίλησε για δίκαιη κατανομή πλούτου μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, ως αντίδοτο μάλιστα στον πληθωρισμό.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις επιστρέφουν το «μπαλάκι». Δεν νιώθουν ότι είναι δίκαιη η κατανομή με έναν τρίτο παράγοντα, το κράτος, που «μοιράζεται» τον πλούτο που αυτές παράγουν με τρόπο άνισο, ενώ επιπλέον τους βάζει συνεχώς εμπόδια. Μιλώντας με λίγες ώρες διαφορά από τον Πρωθυπουργό επίσης την Τρίτη σε μια άλλη εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος επεσήμανε το παράδοξο. Οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν παραπάνω, προφανώς για να ενισχύσουν τις απολαβές τους, οι επιχειρήσεις θέλουν να δώσουν καλύτερες αμοιβές, αλλά οι ρυθμιστικές αγκυλώσεις αποτρέπουν και τις δύο πλευρές να το κάνουν.
Ο επιχειρηματικός κόσμος προβληματίζεται από τη νέου τύπου γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που κάνει πολύπλοκη και εξαιρετικά δύσκολη όχι απλά την υπερωριακή εργασία, αλλά και την απλή εργασία. Ατελείωτες δηλώσεις, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, γεμάτα παγίδες, που απευθύνονται σε μια τέλεια αγορά και σε τέλειους ανθρώπους. Κυρίως λείπει ο ρεαλισμός και η ευελιξία. Φανταστείτε τις αντικειμενικές δυσκολίες στις βιομηχανίες με κυλιόμενες 24ωρες βάρδιες, που δημιουργεί μια απλή καθυστέρηση ενός εργαζομένου στην προσέλευση στην εργασία του. Αυτόματα «χτυπάει» στο σύστημα. Και μιλάμε για τη βιομηχανία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 117.000 νέες θέσεις εργασίας, μια άνοδος που, όπως είπε ο πρόεδρoς του ΣΕΒ, ο κύριος Παπαλεξόπουλος, είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει αμοιβές κατά 32% υψηλότερες από την υπόλοιπη οικονομία.
Αυτά σε ό,τι αφορά τις αμοιβές, γιατί οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό κόστος από τη γραφειοκρατία. Κόστος που δεν υπολογίζεται (στη Γερμανία έχουν φτιάξει ειδικό δείκτη από το 2012), αλλά συνεχίζει να «ροκανίζει», πέρα από πόρους, τη διάθεση για τη συνέχιση όλων των υφιστάμενων και την ανάπτυξη οποιασδήποτε νέας επιχειρηματικής προσπάθειας.
Αν κοιτάξουμε συνολικά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα της προηγούμενης δεκαετίας, βλέπουμε μεν βελτίωση, ωστόσο δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Μπορεί να έχουν γίνει μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά η φορολόγηση των μισθωτών, με εξαίρεση μικρές αλλαγές, έχει μείνει επί της ουσίας η ίδια. Μια απλή αύξηση των αποδοχών βάζει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία, λιγότερα στην τσέπη του εργαζομένου. Και το τι καταλήγει στην τσέπη του εργαζομένου σε σχέση με αυτά που βγάζει κάθε μήνα από το ταμείο της η επιχείρηση, μετράει – και πολύ μάλιστα – στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν πρέπει να το υποτιμάει.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα