Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που ελέγχονται από μέλη της οικογένειας Ροκφέλερ και δεκάδες άλλους δισεκατομμυριούχους δωρητές ήταν το κλειδί της επιτυχημένης εκστρατείας κατά του LNG στις ΗΠΑ, καταφέροντας να πιέσουν και να πείσουν εν τέλει τον πρόεδρο Μπάιντεν να αναστείλει τις νέες εγκρίσεις των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Οι Ροκφέλερ, μαζί με άλλους πλούσιους δωρητές, ανάμεσά τους και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, έχουν παράσχει εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια σε περιβαλλοντικούς φορείς πρώτης γραμμής, που διεξάγουν εκστρατεία κατά των έργων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχουν προταθεί στην ακτή του Κόλπου.

ΗΠΑ: Η Βουλή ζητά εξηγήσεις για την απόφαση Μπάιντεν να «παγώσει» την εξαγωγή LNG

Μια εκστρατεία αλλιώτικη από τις άλλες

Ορισμένοι από αυτούς τους «πράσινους» χρηματοδότες ωστόσο δεν είχαν δώσει τη δέουσα προσοχή στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι πρόσφατα, εν μέρει λόγω αμφιθυμίας σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση.

Ίσως κι επειδή όλοι είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, προηγούμενες εκστρατείες κατά των τερματικών σταθμών LNG που είχαν αποτύχει, γεγονός που αποδυνάμωσε την επιθυμία ορισμένων δωρητών και την όρεξη μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων να αναμετρηθούν με τη βιομηχανία.

Η συγκεκριμένη όμως εκστρατεία που υποστηρίζεται από δισεκατομμυριούχους ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με στόχο να βρουν και να χρηματοδοτήσουν επικεφαλής της κοινότητας που «τρέχουν» ήδη αντίστοιχη εκστρατεία κατά των ορυκτών καυσίμων. Και πράγματι, οι ακτιβιστές άσκησαν πίεση με έντονο τρόπο στον Λευκό Οίκο και σε ομοσπονδιακούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, το Χιούστον και το Ντουμπάι.

Τι αποφάσισε ο αμερικανός πρόεδρος

Αυτή η πίεση οδήγησε τον περασμένο μήνα τον Μπάιντεν να «παγώσει» ουσιαστικά τη διαδικασία έγκρισης νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ η κυβέρνησή του άρχισε να κάνει έναν απολογισμό του νεοαποκτηθέντος καθεστώτος της χώρας ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG παγκοσμίως.

«Τράβηξαν την προσοχή μας», δήλωσε στη Wall Street Journal ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις προσπάθειες των ακτιβιστών, χαρακτηρίζοντές τες ως ιδιαίτερα έντονες.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης εξήγησαν πως όντως επηρεάστηκαν από την πίεση των περιβαλλοντικών ομάδων. Αλλά η
εκστρατεία δεν ήταν ο μόνος παράγοντας στην απόφαση του Μπάιντεν να σταματήσει τις νέες εγκρίσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ενώ καταλυτικός φαίνεται πως αποδείχθηκε και ο ρόλος των νέων ερευνών σχετικά με τις εκπομπές από τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και το ενδιαφέρον για καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εξαγωγές LNG επηρεάζουν την αμερικανική οικονομία και την εθνική ασφάλεια.

Απέναντι στην οργή των εταιρειών

Η απόφαση του Μπάιντεν ωστόσο προκάλεσε την μήνιν των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων που επικρίνουν την απόφαση, να διοργανώσουν ακρόαση την Τρίτη, ενώ ο γερουσιαστής Τζο Μαντσίν δήλωσε ότι θα διερευνήσει την απόφαση και θα πραγματοποιήσει ακρόαση την Πέμπτη.

Οι επικεφαλής των διάφορων κοινοτήτων με περιβαλλοντικό πρόσημο προσπαθούν εδώ και χρόνια να καταπολεμήσουν την επέκταση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά ορισμένοι μεγάλοι δωρητές απέφευγαν συστηματικά να χρηματοδοτήσουν έναν αγώνα που θεωρούσαν ότι είχε χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας. Η πυροδότηση του νέου ενδιαφέροντος ορισμένων όμως εξ αυτών, ήταν η συνειδητοποίηση ότι μια ώθηση για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ ωθούσε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να εξάγουν περισσότερα από τα προϊόντα τους στο εξωτερικό, γεγονός που εξακολουθεί να αυξάνει τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές.

Το 2018, το Rockefeller Family Fund, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε από ορισμένους από τους κληρονόμους του Τζον Ροκφέλερ, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία με την ονομασία «Funder Collaborative on Oil and Gas» για να προσελκύσει
την προσοχή στην ιδιότητα των ΗΠΑ ως πετρελαϊκού κολοσσού και φυσικού αερίου και να ενθαρρύνει τους «πράσινους» χρηματοδότες να κάνουν περισσότερα.

Κι αυτό ακούγεται οξύμωρο, αρκεί να θυμηθούμε πως ορισμένοι από τους κληρονόμους Ροκφέλερ έχουν ήδη κάνει επί χρόνια εκστρατεία κατά της Exxon Mobil, της διαδόχου της Standard Oil, του μονοπωλίου ορυκτών καυσίμων που ίδρυσε ο πατριάρχης Ροκφέλερ.

Ομοίως, ο Μπλούμπεργκ, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας του, έχει επενδύσει χρήματα σε «πράσινους» σκοπούς εδώ και χρόνια, και το «Bloomberg Philanthropies» που έχει ιδρύσει, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην πρωτοβουλία αυτή.

Το Funder Collaborative κυκλοφόρησε το 2019 ένα υπόμνημα προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για να αξιολογήσει το ενδιαφέρον για μια ευρεία εκστρατεία που θα αναμετρηθεί με τη βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η πρωτοβουλία έστειλε ανιχνευτές στην ακτή του Κόλπου, όπου αρκετές εγκαταστάσεις παράγουν LNG, και προγραμματίζεται η κατασκευή τουλάχιστον ακόμη 12. Συναντήθηκαν με ηγέτες πρώτης γραμμής που αντιτίθενται στα έργα, και άρχισαν να επιδοτούν τις οργανώσεις τους.

Ροϊζέτα Οζέιν

Ανάμεσά τους ήταν και η Ροϊζέτα Οζέιν, μια ανύπαντρη μητέρα έξι παιδιών από το Sulphur της Λουιζιάνα, η οποία έχει αναδειχθεί ως μία από τις σημαντικότερες φωνές της εκστρατείας. Η ακτιβίστρια για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη προσπαθούσε να προειδοποιήσει μεγάλες περιβαλλοντικές ομάδες για μια επέκταση των ορυκτών καυσίμων στη νοτιοδυτική
Λουιζιάνα, σε μεγάλο βαθμό μάταια, όπως εξήγησε στη WSJ.

«Στους χρηματοδότες αρέσει να δίνουν χρήματα αν αισθάνονται ότι θα κερδίσουν – τότε δεν αισθάνθηκαν ότι θα κέρδιζαν κάτι κατά του LNG, οπότε και απείχαν εντελώς», συμπλήρωσε.

Το 2021, έδωσε στους εκπροσώπους του Funder Collaborative και του Hive Fund for Climate and Gender Justice, έναν οργανισμό που χρηματοδοτείται εν μέρει από τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Amazon.com, Jeff Bezos, μια περιοδεία σε κοινότητες κοντά σε εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων. Η οργάνωσή της, το πρόγραμμα Vessel Project of Louisiana, έλαβε επιχορηγήσεις από αυτές τις ομάδες, καθώς και από το Bloomberg Philanthropies’ Beyond Petrochemicals.

Στην Ουάσινγκτον, η Οζέιν πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, μια ανεξάρτητη υπηρεσία που εγκρίνει τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ στο στόχαστρό της βρέθηκε επίσης το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο χορηγεί άδειες εξαγωγής σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μάλιστα, δεν δίστασε να συναντηθεί αρκετές φορές και με τη Σαλάντα Μπέικερ, τη διευθύντρια του Γραφείου Οικονομικών Επιπτώσεων και Διαφορετικότητας του Υπουργείου Ενέργειας.

Και η Gen Z στο παιχνίδι

Το περασμένο φθινόπωρο, το CP2, μια σχεδιαζόμενη εγκατάσταση LNG στη Λουιζιάνα, έγινε εξαιρετικά δημοφιλές hashtag στο TikTok καθώς οι Gen Z-ers ακτιβιστές για το κλίμα στράφηκαν κατά του έργου. Ο ακτιβιστής του κλίματος και συγγραφέας Μπιλ ΜακΚίμπεν βοήθησε με τη σειρά του να συσπειρώσει τις κλιματικές ομάδες και είχε μερικές σύντομες συζητήσεις με τους αξιωματούχους του Μπάιντεν.

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίστηκε ως ιστορική απόφαση από ακτιβιστές και περιβαλλοντικές ομάδες. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν, η Σάρα Μπρέναν, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Rockefeller Family Fund, γιόρτασε τη νίκη:«Η παύση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης τετραετούς προσπάθειας που βασίστηκε σε χρόνια αντιδράσεων κατά της εξαγωγής φυσικού αερίου από ομάδες της κοινότητας, ακτιβιστές και περιβαλλοντικούς δικηγόρους. Και επιτέλους, ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τη δύναμη αυτής της μαζικής εκστρατείας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή