Στο μικροσκόπιο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων τίθεται η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να διακόψει τη διαδικασία αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων εξαγωγής LNG, προκειμένου να συνταχθεί ένας απολογισμός των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα, κάτι το οποίο μπορεί να πάρει ακόμα και περισσότερο από έναν χρόνο.

Σε επιστολή που εστάλη στην υπουργό Ενέργειας Jennifer Granholm, η Επιτροπή Επιστήμης, Διαστήματος και Τεχνολογίας της Βουλής ρωτά γιατί απαιτείται η σχετική μελέτη για το πώς οι αποστολές LNG επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια και τι διαφορετικό θα κομίσει η ανάλυση αυτή θα διαφέρει από προηγούμενες αντίστοιχες για το θέμα. Η επιστολή, που στάλθηκε την Τετάρτη, ζητά ενημέρωση έως την 1η Μαρτίου.

«Η επιτροπή δεν έχει λάβει ή δεν έχει ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε επιστημονική αιτιολόγηση που θα δικαιολογούσε παύση της χορήγησης αδειών ή μακροπρόθεσμη εκ νέου ανάλυση των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ», σημειώνουν Ρεπουμπλικανοί μέλη της επιτροπής, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, τον Ρεπουμπλικανό της Οκλαχόμα, Frank D. Lucas. «Οι προηγούμενες μελέτες ολοκληρώθηκαν χωρίς καμία παύση στη διαδικασία αδειοδότησης και δεν είναι σαφές, πέρα από πολιτικούς λόγους, γιατί χρειάζεται τώρα».

Η Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό της Δυτικής Βιρτζίνια Τζο Μάντσιν, διερευνά επίσης την απόφαση της κυβέρνησης και θα πραγματοποιήσει ακρόαση για το θέμα σήμερα Πέμπτη, στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Ντέιβιντ Τουρκ

Η ανακοίνωση Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι παύει τη χορήγηση αδειών εξαγωγής LNG, εν μέσω των αντιδράσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων για τους τερματικούς σταθμούς, οι οποίες εκφράζουν φόβους ότι οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» τη χρήση ορυκτών καυσίμων για τις επόμενες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η υπάρχουσα ανάλυση είναι ξεπερασμένη και δεν αντανακλά τις εξελισσόμενες πληροφορίες σχετικά με το πόσο μεθάνιο – το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου – θα μπορούσε να θερμάνει την ατμόσφαιρα.

Όπως είχε δηλώσει σχετικά ο Τζο Μπάιντεν, «θα εξετάσουμε διεξοδικά τις επιπτώσεις των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ενεργειακό κόστος, στην ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και στο περιβάλλον μας. Αυτή η παύση στις νέες εγκρίσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου βλέπει την κλιματική κρίση ως αυτό που είναι: η υπαρξιακή απειλή της εποχής μας»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια