Η οικονομία της Κίνας δεν περνά τις καλύτερες μέρες της. Η αγορά ακινήτων καταρρέει, οι αποπληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και η χρηματιστηριακή αγορά κλυδωνίζεται έντονα. Και σαν να μην έφτανα όλα αυτά, τον Ιανουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λόγω πτώσης της ζήτησης.

Smartphone με τεχνητή νοημοσύνη φτάνουν μαζικά στην αγορά της Κίνας

Η εικόνα αυτή, όπως επισημαίνει το CNBC, έχει πυροδοτήσει ένα έντονο κύμα συζητήσεων στους κόλπους ειδικών αναλυτών, επενδυτών και οικονομολόγων – οι οποίοι ωστόσο δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους.

Ο Κρούγκμαν

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αποτελεί έναν από τους πιο αυστηρούς κριτές των οικονομικών επιδόσεων της Κίνας, κρίνοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια εποχή στασιμότητας και απογοήτευσης.

Η οικονομία της Κίνας υποτίθεται ότι θα άνθιζε μετά την άρση των δρακόντειων μέτρων για τον κορωνοϊό, έγραψε ο Κρούγκμαν σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times. Αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η χώρα αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους σε μια σειρά από πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς – από την κακή ηγεσία μέχρι την υψηλή ανεργία των νέων. Τονίζει δε ότι τα προβλήματα της Κίνας ενδέχεται σύντομα να απειλήσουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο Κάιλ Μπας

Στο επίκεντρο των αναταράξεων της κινεζικής οικονομίας βρίσκεται ο τομέας των ακινήτων – είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι η ζήτηση κατοικιών θα μειωθεί στο μισό κατά την επόμενη δεκαετία.

Ο διάσημος διαχειριστής hedge fund και ιδρυτής της Hayman Capital με έδρα το Ντάλας, Κάιλ Μπας, εκτιμά ότι η υπερχρεωμένη αγορά ακινήτων της Κίνας έχει προκαλέσει κύμα αθετήσεων μεταξύ των εισηγμένων κατασκευαστών. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας.

«Είναι ακριβώς όπως [συνέβη με τ]η χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ» δήλωσε ο Μπας, εκτιμώντας ότι στην Κίνα η εξέλιξη θα είναι ακόμα χειρότερη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα προστατεύσουν τους ιδιώτες από τους κακόβουλους short sellers. «Η βασική αρχιτεκτονική της κινεζικής οικονομίας είναι κατεστραμμένη», πρόσθεσε.

Ο Μάρκο Πάπιτς…

Δεν συμμερίζονται όλοι όμως τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το Πεκίνο έχει την πολιτική ικανότητα να ωθήσει την κινεζική οικονομία προς τον αναπτυξιακό δυναμικό της και επιμένει στην άνω της συναίνεσης πρόβλεψή του για ανάπτυξη το 2024 στο 5%. Το κατά πόσο αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη θα λάβει σάρκα και οστά, ωστόσο, εξαρτάται από την επαρκή τόνωση της ζήτησης.

Παράλληλα, ο συνεργάτης και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Clocktower Group, Marko Papic, υποστηρίζει ότι οι κινεζικές μετοχές θα σημειώσουν άλμα τουλάχιστον 10% τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αξιωματούχοι εντείνουν τις προσπάθειες υποστήριξης για την ενίσχυση της παραπαίουσας χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας.

«Ένα ράλι 10% έως 15% στις κινεζικές μετοχές είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Πάπιτς.

…και η JPMorgan

Αισιόδοξη είναι η οπτική και της JPMorgan Private Bank. «Παρά την υποχώρηση του κλίματος της χρηματιστηριακής αγοράς και τα επίμονα προβλήματα με την αγορά ακινήτων, ορισμένα τμήματα της κινεζικής οικονομίας έχουν επίσης αποδείξει την ανθεκτικότητά τους», ανέφερε, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο κρίσιμος ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιου κατασκευαστή είναι απίθανο να ατονίσει. Η κυκλική ζήτηση για τις εξαγωγές της θα μπορούσε να παραμείνει ανέπαφη, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή