Εκροές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τον μήνα σημείωσαν τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων στην Ευρώπη, καθώς η αύξηση του κόστους δανεισμού και η υποχώρηση της ζήτησης εντείνουν την ανησυχία για τις αποτιμήσεις των εμπορικών ακινήτων.

Ως εκ τούτου το συνολικό καθαρό ενεργητικό των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσιμων ανοιχτού τύπου αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων μειώθηκε περισσότερο από 10% σε 180,7 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2022 έως το τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Οι εκροές καταγράφονται πλέον για 11 συνεχόμενους μήνες, καθώς το τέλος του φθηνού χρήματος έκανε την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων λιγότερο ελκυστική.

Εμπορικά ακίνητα: Τριγμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Δύσκολη η αποπληρωμή των δανείων

Τέλος το φθηνό χρήμα 

Οι εξαγορές σε όλη την Ευρώπη ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ σε καθέναν από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Οι Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να δώσουν προειδοποίηση ενός έτους για να ρευστοποιήσουν τα μερίδια τους, απέσυραν περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων κατά τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους, σύμφωνα με την Barkow Consulting.

Ενώ οι επενδυτές είναι ανήσυχοι ιδίως για την αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων αυτή τη στιγμή, οι φόβοι αυτοί μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, με τα ομόλογα που εκδίδει η Deutsche Pfandbriefbank  και άλλα να υποχωρούν λόγω της έκθεσής τους στην εν λόγω αγορά. Πέρυσι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  προειδοποίησαν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων συνιστούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα επειδή αποτελούν το 40% των αγορών των εμπορικών ακινήτων στη ζώνη του ευρώ.

Το Brexit 

Η αναντιστοιχία μεταξύ της ρευστότητας που προσφέρεται στους επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων και της μη ρευστοποιήσιμης φύσης των περιουσιακών στοιχείων τους αναδείχθηκε μετά την ψήφο για το Brexit, όταν πολλά από τα βρετανικά αμοιβαία κεφάλαια αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις συναλλαγές και να πωλήσουν γρήγορα περιουσιακά στοιχεία μετά από αρθρόες ρευστοποιήσεις.

«Πολλά αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου δέχονται πιέσεις να πουλήσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες αιτήσεις εξαγοράς» εξηγεί ο Oliver Salmon, ερευνητής της Savills Plc.

Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για τα εμπορικά ακίνητα αναμένεται να βελτιωθούν αργότερα φέτος, εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια όπως αναμένεται και η αφήγηση περί ήπιας προσγείωσης αποδειχθεί ακριβής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή