Την αύξηση του ορίου της Golden Visa στις 800.000 ευρώ για κάποιες περιοχές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

«Είναι αλήθεια ότι η golden visa έχει φέρει πολλά κεφάλαια στη χώρα. Όμως το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων αφορούσαν στη golden visa. Πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή όπου συζητείται επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα: “Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;”.

«Ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική όπου κάπου έχουν όριο 250.000 και άλλα 500.000 έχει δημιουργήσει πίεση προς τη δυτική Αθήνα όπου έχουμε αύξηση και εκεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «Συζητούμε και θα ανακοινώσουμε σύντομα την αύξηση του ορίου επενδύσεων που θα αφορά όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων και αναφέρομαι και σε αστικά κέντρα και τα νησιά». Όπως συμπλήρωσε: «Μπορεί να πάει στα 800.00 ευρώ ή μπορεί να κρατήσουμε 250.000 ευρώ για περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση», αναφέροντας παράλληλα ότι οι αγοραπωλησίες της Golden Visa αφορούν περίπου το 7%.

Πρόταση για Airbnb

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη οι κατοικίες που αγοράζονται στο πλαίσιο της Golden Visa να μπαίνουν υποχρεωτικά σε μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι Airbnb.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος», καθότι «Πράγματι, σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στέγασης που αναγκάζει, ειδικά τους νέους, να συγκατοικούν με τους γονείς τους ως τα 35 τους, δημιουργώντας πολλά δευτερογενή προβλήματα», ενώ συμπλήρωσε ότι «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις περιορίζουν τον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων, ενώ τα μισθώματα έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικό το στοίχημα της στέγης και ευχαρίστησε τον κ. Ανδρουλάκη για την ερώτηση που κατέθεσε. «Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος, η χώρα αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ίσως ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης».

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, σημείωσε, «πέρα από την τόνωση της αγοράς, περιορίζουν τον αριθμό των ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση. Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων σημαντική τα τελευταία χρόνια, όμως ακόμα δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο του 2007-2008. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, στην Ελλάδα διαρθρώνεται με διαφορετικό τρόπο. Προσερχόμαστε στη συζήτηση με συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι στη χώρα μας 7 στα 10 νοικοκυριά μένουν στο δικό τους σπίτι. Αυτό το μεγάλο μεταπολεμικό κύμα στα αστικά κέντρα συγκέντρωσε πολλές ιδιοκτησίες στις πόλεις. Έχουμε πλέον ένα γερασμένο στοκ ακινήτων».

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», επισημαίνοντας ότι έχουν εγκριθεί 9.826 φάκελοι ύψους 1 δισ. ευρώ, για 4.000 δικαιούχους έχουν ήδη εκταμιευτεί 378 εκατ. ευρώ και έχουν συναφθει περίπου 4.600 ύψους 440 εκατ. ευρώ. «Πράγματι, είναι ένα πρόγραμμα πολύ θετικό διότι κάποιος μπορεί, παίρνοντας επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο, να πληρώνει για το δικό του σπίτι μια μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από όση θα πλήρωνε αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Είναι ένα ακριβό πρόγραμμα αυτό. Έχουμε φτάσει στα όρια των πόρων που έχουμε διαθέσιμους», ανέφερε. «Ήδη σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες. 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα», σημείωσε ξεχωριστά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα μέσω ΣΔΙΤ «προχωράμε στην κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών σε ισάριθμα μεγάλα πανεπιστήμια όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές». Επίσης, «υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου, καθώς 210 ευρώ μηνιαίως δίνονται σε 240 οικογένειες».

«Οι τράπεζες σήμερα ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Πρέπει να είναι πιο τολμηρές και έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα», κατέληξε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα