Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, με την συζήτηση να αναμένεται σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει κατά την «Ώρα του πρωθυπουργού» το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί καθώς και τις δράσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην ανισορροπία της αγοράς ακινήτων που επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Η κυβέρνηση απέναντι στο κίνημα «δεν βρίσκω σπίτι» και τη «φούσκα» ακινήτων

Η συζήτηση για το μείζον αυτό ζήτημα έρχεται σε ακολουθία της σχετικής ερώτησης του προέδρου του ΠαΣοΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, προς τον πρωθυπουργό. Στη Χαριλάου Τρικούπη γίνεται λόγος για μια αύξηση της τάξεως του 50% για την διετία 2018 -2020. Μια αύξηση που έχει ως μεγάλους χαμένους τις αδύναμες κατηγορίες, όπως τα νέα ζευγάρια, τους φοιτητές και του χαμηλόμισθους.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σειρά δράσεων προς ανακούφιση και εξορθολογισμό της αγοράς ακινήτων, η οποία παρουσιάζει αύξηση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης, με παράλληλη έλλειψη ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, σήμερα υπάρχουν περίπου 750.000 κατοικίες δηλωμένες ως κενές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική ανάσα εάν αυτές διατίθεντο στην αγορά.

11:19 Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη οι κατοικίες που αγοράζονται στο πλαίσιο της Golden Visa να μπαίνουν υποχρεωτικά σε μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι Airbnb.

11:15 Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έρχεται νέα παρέμβαση για την Golden Visa. «Σύντομα η αύξηση  του ορίου για τη Golden Visa σε αστικά κέντρα και στα νησιά. Μπορεί να φτάσει και τα 800.000 ευρώ και θα αφορά περιοχές που υπάρχει οικιστική πίεση. Παράλληλα, τόνισε ότι «μπορεί να το κρατήσουμε 250.000 ευρώ για περιοχές που δεν υπάρχει η ίδια πίεση».

Όπως είπε η συζήτηση ήδη γίνεται με το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

11:12 Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι 7 στους 10 μένουν σε δικό τους σπίτι ενώ  3 στους 10 αναγκάζονται να νοικιάσουν.

11:10 Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για ευρωπαϊκό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η δομή της αγοράς ακινήτων είναι διαφορετική.

11:07 Θέλω να θυμίσω, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, ότι η αύξηση στις τιμές των ακινήτων είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια αλλά ας θυμηθούμε την αφετηρία μετά την υπερδεκαετή κρίση.

11:05 Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι «είναι ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό τόπο για ένα σημαντικό ζήτημα αυτός της στέγης», ενώ συμφώνησε στη διάγνωση του προβλήματος. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «πρόβλημα  εντοπίζεται και σε περιοχές όπου υπάρχει πίεση λόγω της τουριστικής ανάπτυξης όπως για δημόσιους λειτουργούς και έτσι οι πολίτες της περιφέρειας δεν έχουν τους γιατρούς ή τους εκπαιδευτικούς που τους χρειάζονται».

11:03 Στο βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

11:00 Ειδικά για την Golden Visa τόνισε ότι «προτείνουμε να υπάρξει ρητή απαγόρευση να διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση όσα ακίνητα έχουν αγοραστεί μέσω της Golden Visa. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υψηλότερα ενοίκια». «Ακόμα και το ΔΝΤ σε έκθεσή του είπε ότι η αγορά στην Ελλάδα δεν λειτουργεί με αυτούς τους όρους».

10:55 Εμείς, συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης, προτείνουμε δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών. Ένα μέρος αυτών, το μικρότερο όπως στις χώρες της Ιβηρικής και είτε θα κατασκευαστούν από την αρχή ή θα ανακασκευαστούν και θα μπουν στην δεξαμενή και τα νεόδμητα θα είναι τα λιγότερα. Οι κατοικίες αυτές θα παραχωρούνται μόνο προς ενοικίαση, παραμένουν εσαεί στην διάθεση του κράτους ώστε να υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης της αύξησης των μισθωμάτων.

10:51  Μιλώντας για το πρόγραμμα  «Σπίτι μου» ύψους 1 δισ. ευρώ είπε ότι αφορά 1.800 δικαιούχους αλλά εμείς μιλάμε για αυτούς που δεν μπορούν όχι μόνο να αγοράσουν ούτε να ενοικιάσουν.

10:50 «Το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση οδήγησε αυτή η στεγαστική κρίση να έχει γιγαντωθεί. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και μετά τις πιέσεις φέρατε μια σειρά μέτρων που όμως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Η αδιαφορία σας καταγράφεται στο πώς αντιμετωπίζετε το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντάξατε 100 κατοικίες στην Ελλάδα ενώ η Πορτογαλία έχει εντάξει 26.000 είτε μέσω νέων κατασκευών ή μέσω ανακατασκευών» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

10:49 Όπως είπε «πολλοί κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναγκάζονται να μετακομίσουν. Πολυκατοικίες στα κέντρα των πόλεων μετατρέπονται σε ξενοδοχεία βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Golden Visa οδηγεί στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών. Σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση είναι νέοι φοιτητές που πάνε να εγγραφούν σε σχολές μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να κάνουν μηχανογραφικά όχι βάσει των πραγματικών φιλοδοξιών αλλά βάσει της οικονομικής δυνατότητας της οικογένειάς τους».

10:42 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας την ερώτηση του ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων