
Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη έχει υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας αύξηση 32% από το 2022, επισημαίνει νέα μελέτη η οποία διενεργήθηκε από την Strand Partners για λογαριασμό της Amazon Web Services (AWS) , με τίτλο «Unlocking Europe’s AI Potential in the Digital Decade». Η διατήρηση αυτού του ρυθμού ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εισφέρει επιπλέον 600 δισ. ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2030.
Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,4 τρισ. ευρώ έως το 2030, έναντι 2,8 τρισ. ευρώ που ήταν η περσινή πρόβλεψη.
Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση υποστηρίζει ότι για να «ξεκλειδώσουν» πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τρία κρίσιμα ζητήματα: τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την καινοτομία, την αντιμετώπιση του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και τη διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής.
Ξεκλειδώνοντας την δύναμη του ΑI
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει έναν ξεκάθαρα θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς τα 3/4 των επιχειρήσεων που την έχουν υιοθετήσει παρουσιάζουν αύξηση στα έσοδα και στην παραγωγικότητα. Ωστόσο, η χρήση της είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες (51% έναντι 31% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αντιμετωπίζοντας εμπόδια όπως είναι η εύρεση ταλέντων, κανονιστικά ζητήματα και το κόστος εφαρμογής.
«Η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μιας άνευ προηγουμένου ευκαιρίας» επεσήμανε η Tanuja Randery, Managing Director της AWS Europe, EMEA, προσθέτοντας πως «oι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμποδίζουν το ψηφιακό τους ταξίδι είναι ζωτικής σημασίας. Για να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να συνδράμει στις ψηφιακές δεξιότητες και στα κανονιστικά ζητήματα ώστε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες των επιχειρήσεων όλων των τύπων και μεγεθών».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Growy, μιας αγροτεχνολογικής επιχείρησης από την Ολλανδία, η οποία αξιοποιώντας τις λύσεις της AWS, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) για την ανάπτυξη πλήρως αυτοματοποιημένων και ρομποτικών αγροκτημάτων, αυξάνοντας τις σοδειές, διασφαλίζοντας την ποιότητα του εδάφους και δημιουργώντας ένα βιώσιμο μέλλον.
Γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα
Παρά τις ενθαρρυντικές προοπτικές, η πορεία προς την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων και της αβεβαιότητας στο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπολείπεται κατά 8 εκατομμύρια από τον στόχο της, ο οποίος είναι να απασχολούνται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άτομα ως ειδικοί τεχνολογίας (ICT specialists) έως το 2030, η αντιμετώπιση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μεγάλης σημασίας για τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας ΑΙ.
Η AWS βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος, έχοντας ήδη καταρτίσει περισσότερα από 800.000 άτομα σε ψηφιακές δεξιότητες σε όλη την περιοχή ΕΜΕΑ, στο πλαίσιο της δέσμευσής της να «εξοπλίσει» 29 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με δεξιότητες cloud computing μέχρι το 2025. Η δέσμευση αυτή περιλαμβάνει την πραγματοποίηση από την AWS μιας σειράς προγραμμάτων κατάρτισης και πιστοποίησης, όπως το AWS re/Start, το οποίο παρέχει δωρεάν κατάρτιση σε άνεργους και υποαπασχολούμενους.
Η πορεία προς το μέλλον
Παρά τις προκλήσεις όμως, οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η χρήση της θα φέρει μια πραγματική επανάσταση, μετασχηματίζοντας τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών.
Η AWS ηγείται αυτής της ψηφιακής επανάστασης, επενδύοντας στο οικονομικό και ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης από το 2007, μέσω cloud και edge υποδομών, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες