Η Ινδονησία εγκατέλειψε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 αξίας 733 εκατομμυρίων ευρώ που χρησιμοποιούσε προηγουμένως το Κατάρ, όπως δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Ινδονησία: Ο δισεκατομμυριούχος που στήνει το Χόλιγουντ της Νοτιοανατολικής Ασίας

«Δεν υπάρχει καμία αγορά αεροσκαφών Mirage. Αν και είχε προγραμματιστεί, έχει ακυρωθεί, [κάτι] που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενεργή σύμβαση», δήλωσε ο Ντανίλ Ανζάρ Σιμαντζούντακ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τον προηγούμενο μήνα το υπουργείο δήλωσε ότι η συμφωνία για την αγορά των 12 μαχητικών αεροσκαφών καθυστέρησε λόγω δημοσιονομικών περιορισμών και ότι ο στρατός θα ζητήσει αντί αυτού αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών Sukhoi και F-16.

Αντιδράσεις

Η προγραμματισμένη αγορά προκάλεσε αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε πέρυσι, καθώς οι βουλευτές έκριναν ότι τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη ήταν παλιά.

Ο υπουργός Άμυνας Prabowo Subianto, ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Ινδονησίας στις 14 Φεβρουαρίου, δέχθηκε επικρίσεις σχετικά με τη συμφωνία αυτή από αντίπαλους υποψηφίους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Όμως υπερασπίστηκε την αγορά κατά τη διάρκεια ενός από τα προεδρικά ντιμπέιτ, λέγοντας ότι τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη ήταν ακόμα καλά για άλλα 15 χρόνια και ήταν απαραίτητα όσο η χώρα περιμένει να φτάσουν τα νέα της αεροσκάφη.

Ο Prabowo έχει επιβλέψει τις προσπάθειες του στρατού να εκσυγχρονίσει τον γερασμένο στόλο του, οι οποίες περιλαμβάνουν αγορές μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Turkish Aerospace και μαχητικών αεροσκαφών και μεταφορικών ελικοπτέρων από τις αμερικανικές εταιρείες Boeing και Lockheed Martin.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή