Όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ανατολική Ευρώπη πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου, σχεδόν κανείς δεν ήξερε το όνομα της συζύγου του.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, αυτό δεν ισχύει πλέον. Η Renata Kellnerova είναι πλέον συνώνυμη με την οικογενειακή επιχείρηση — μια αυτοκρατορία τηλεπικοινωνιών, μέσων ενημέρωσης, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα την Πράγα, η οποία απασχολεί 61.000 άτομα και δραστηριοποιείται σε 25 χώρες.

Στην περιοχή, η PPF είναι ίσως πιο γνωστή ως ιδιοκτήτης ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε έξι χώρες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεφωνίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Όπως γράφει το Bloomberg, με περιουσιακά στοιχεία 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η PPF έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κύριους νικητές της μετακομμουνιστικής μετάβασης της Τσεχικής Δημοκρατίας, μια επιτυχία που σημείωσε ο εκλιπών σύζυγος της Kellnerova, Petr Kellner, επεκτεινόμενος στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Ρωσίας και της Κίνας. Αλλά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να ανατρέπει τη γεωπολιτική και τις επιχειρήσεις, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της PPF, δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ανάπτυξη πιο κοντά στην πατρίδα τους.

Οι προκλήσεις

Σε μια ανταλλαγή email με το Bloomberg News – τα πρώτα δημόσια σχόλιά της στα μέσα ενημέρωσης από τότε που ανέλαβε την PPF – η Kellnerova εξιστόρησε την προκλητική περίοδο που πέρασε για να εξοικειωθεί με τις περίπλοκες λειτουργίες της εταιρείας μετά τον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της.

«Η πρώτη προτεραιότητα ήταν να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της PPF και μετά να ξεκινήσουμε ξανά την ανάπτυξη της επιχείρησης», είπε. «Συνειδητοποίησα ότι η  PPF είναι προσωπικό στοίχημα  για μένα και ότι το καθήκον μου είναι να προετοιμάσω τα παιδιά μας έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την ηγεσία της ομάδας μια μέρα τα ίδια».

Το δικό της αποτύπωμα

Από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο, η 56χρονη άφησε το αποτύπωμά της στην εταιρεία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει επιβλέψει μια σημαντική απομάκρυνση από την Ασία – άλλοτε βασική πηγή εισοδήματος – και έχει στρέψει την προσοχή πίσω στις δυτικές αγορές. Επέλεξε νέο διευθύνοντα σύμβουλο και χώρισε τους δρόμους της με μερικούς από τους στενούς συμμάχους του εκλιπόντος συζύγου της. Έφερε την εταιρεία υπό την πλήρη οικογενειακή ιδιοκτησία αγοράζοντας δύο μετόχους μειοψηφίας, και εν συνεχεία η ίδια και οι τρεις κόρες της μπήκαν στο διοικητικό συμβούλιο μιας νέας εταιρείας χαρτοφυλακίου που στεγάζει όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τώρα η πλουσιότερη γυναίκα της περιοχής, με την καθαρή περιουσία της οικογένειάς της να εκτιμάται σε περίπου 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index, η Kellnerova αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στη λήψη βασικών επενδυτικών αποφάσεων. Αναφέρει τη στενή συνεργασία της με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της PPF Jiri Smejc, έναν από τους πρώην επενδυτικούς εταίρους της Kellner, ως κεντρικό στοιχείο της προσέγγισής της.

«Εάν η κατάσταση το απαιτεί, είμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις για συμφωνίες σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο», είπε. «Είμαστε περήφανοι για την PPF καθώς  είμαστε πολύ ευέλικτοι στην αντίδραση στις επενδυτικές ευκαιρίες».

Υπό την Kellnerova, η PPF έχει ολοκληρώσει αρκετές μεγάλες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για πώληση 2,15 δισεκατομμυρίων ευρώ ενός μεριδίου ελέγχου στις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες σε όλη την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη στην Emirates Telecommunications Group Co του Άμπου Ντάμπι. Το τμήμα χρηματοδότησης καταναλωτών της εταιρείας, Home Credit Group BV, επίσης συμφώνησε το 2022 να πουλήσει τις επιχειρήσεις της στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία σε συμφωνίες αξίας περίπου 615 εκατομμυρίων ευρώ (669 εκατομμύρια δολάρια).

Αυτό βοήθησε στην ώθηση της κερδοφορίας της PPF σε επίπεδα προ της πανδημίας, με καθαρά έσοδα 709 εκατ. ευρώ πρώτου εξαμήνου το 2023. Αυτό συγκρίνεται με ζημιά 406 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της δαπανηρής απόσυρσης από τη Ρωσία.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη έξοδο από την Ασία, «ο βασικός στόχος της επιχείρησής μας έχει κινηθεί δυτικά τα τελευταία τρία χρόνια», είπε η Kellnerova.

Μετρητά

Με επιπλέον μετρητά στο χέρι και υψηλότερα επιτόκια που επιβαρύνουν τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ιδιώτες και στο δημόσιο, η PPF σαρώνει την Ευρώπη για νέους στόχους εξαγορών. Η μεγαλύτερη αγορά της μέχρι τώρα ήταν η ανάληψη μεριδίου στην InPost SA, μια πολωνική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, και η δημιουργία μεριδίου στη γερμανική τηλεοπτική εταιρεία ProSiebenSat.1 Media SE.

Όπως και ο αείμνηστος σύζυγός της, η Kellnerova διατηρεί χαμηλό δημόσιο προφίλ και προστατεύει στενά το απόρρητο της οικογένειάς της. Και φυσικά δεν αποκαλύπτει συγκεκριμένους επενδυτικούς στόχους που έχει ή μπορεί να παρακολουθεί η εταιρεία της. Η PPF σχεδιάζει να διατηρήσει τους τέσσερις βασικούς επενδυτικούς της πυλώνες – χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, μέσα ενημέρωσης και ηλεκτρονικό εμπόριο – αλλά, σημείωσε, «αυτό δεν αποκλείει μικρότερες ευκαιριακές επενδύσεις».

Επειδή ο όμιλος δεν είναι ένα τυπικό επενδυτικό ταμείο με καθορισμένο ορίζοντα διατήρησης των περιουσιακών του στοιχείων, «μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί», είπε. «Γι’ αυτό οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις δεν είναι η κύρια παράμετρος όταν εξετάζουμε μια επενδυτική ευκαιρία».

Δίκτυο εταιρειών

Η PPF, που έχει εξελιχθεί σε ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών, ξεκίνησε την άνοδό της λίγο μετά την πτώση του κομμουνισμού. Ο Κέλνερ ίδρυσε την εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η τότε Τσεχοσλοβακία άρχισε να πουλά κρατικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ενός προγράμματος που εξέδιδε κουπόνια τα οποία οι άνθρωποι μπορούσαν είτε να ανταλλάξουν με μετοχές σε εταιρείες είτε να τοποθετήσουν σε κεφάλαια.

Το 1991, ο Kellner ίδρυσε ένα ταμείο για να αποκτήσει μερίδια σε 202 εταιρείες. Κατέληξε να χειρίζεται την έκτη μεγαλύτερη παρτίδα περιουσιακών στοιχείων που ήταν διαθέσιμη εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία στη συνέχεια έγινε γνωστή ως PPF Group. Με την πάροδο του χρόνου, η PPF δημιούργησε μερίδιο 20% στην Ceska Pojistovna, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, δημιουργώντας τα θεμέλια του πλούτου της Kellner. Εξαργύρωσε το 2013, πουλώντας τα ασφαλιστικά περιουσιακά στοιχεία στην ιταλική Generali σε μια συμφωνία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καθώς ο Κέλνερ έχτιζε την αυτοκρατορία του, η σύζυγός του ασχολήθηκε με το Ίδρυμα Οικογένειας Κέλνερ, μια από τις πρώτες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Τσεχικής Δημοκρατίας, που έχει δωρίσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια κορώνες (89 εκατομμύρια δολάρια) σε κοινωνικά έργα και υποτροφίες.

Από τις τρεις κόρες της, η μόνη με δημόσιο προφίλ είναι η Άννα, μια 27χρονη ιππέας που συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Η εταιρεία υπερηφανεύεται εδώ και καιρό για τη σφιχτοδεμένη κουλτούρα της και η επιθυμία της Kellnerova, είπε, είναι η οικογένεια να παραμείνει ο κύριος ιδιοκτήτης της PPF για τις επόμενες δεκαετίες. Με τα παιδιά της σε διάφορα στάδια της ζωής, θέλει να τα αφήσει να αποκτήσουν εικόνα για τις λειτουργίες της εταιρείας.

«Όταν είναι έτοιμοι, θα τους παραδώσω την κύρια ευθύνη με ήσυχη τη συνείδηση», είπε. «Δεν ανησυχώ για το μέλλον, γιατί ήδη συμμετέχουν στη διαχείριση των εταιρειών μας σε κάποιο βαθμό τώρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή