Στην τελική ευθεία εισέρχεται με φόρα το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της ελληνικής «Silicon Valley», έστω και στην Θεσσαλονικιώτικη εκδοχή της. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας στις 12 Ιανουαρίου που ξεμπλόκαρε το έργο του Thess INTEC απομένει η υπογραφή στο Προεδρικό Διάταγμα για να μπουν μπουλντόζες εντός του Μαρτίου με το έργο που πέρασε από 40 κύματα να έχει αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

Σταϊκούρας: Τρία εμβληματικά έργα αναβαθμίζουν την Θεσσαλονίκη – Στις ράγες το μετρό τον Νοέμβριο του 2024

Ερευνητικά εργαστήρια, παραγωγικές μονάδες, νανοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη, χώρους πρασίνου αλλά και ένα ξενοδοχείο με θεματικό πάρκο – ενυδρείο προβλέπουν τα σχέδια για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC  με την καινοτομία να ρίχνει τον αναπτυξιακό σπόρο, όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Tο Thess INTEC, που οραματίστηκε ο πρόεδρος και CEO του φορέα υλοποίησης του project και πρώην πρόεδρος του ΣΒΕ, Νίκος Ευθυμιάδης και θα αναπτυχθεί στο ακίνητο 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, στοχεύει να αποτελέσει τον καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην περιοχή, μετατρέποντας την Κεντρική Μακεδονία σε έναν ελκυστικό παγκόσμιο προορισμό για επιχειρήσεις και ερευνητές, που επιδιώκουν να προωθήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους.

Οι πρόδρομες εργασίες του έργου έχουν ήδη ξεκινήσει, αναμένεται, δε, σταδιακά να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίες, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας (άνοδος κατά 2%).

Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου είναι διασφαλισμένη με 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους και με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Κατά την πρώτη φάση, θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τα πρώτα κτίρια, ενώ προβλέπεται συμπληρωματική επένδυση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ και 30 εκατ. ευρώ από ισραηλινό fund.

Mόλις πέσουν οι υπογραφές στο Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιευθεί στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης), θα ακολουθήσει η έγκριση των περιβαλλοντολογικών όρων και αμέσως ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής και λειτουργίας του τεχνολογικό πάρκου. Θα μπουν στη γραμμή εκκίνησης τα έργα όλων των απαιτούμενων δικτύων, τα κτίρια της Α’ Φάσης των 6 mega projects, εμβαδού περίπου 11.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα μπορούν τόσο το ΕΚΕΤΑ, που ενέταξε έργα του με 34 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και οι Ισραηλινοί, να αρχίσουν να κατασκευάζουν τις δικές τους δομές.

Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ο χάρτης της καινοτομίας

Εντός της Πολεοδομικής Ενότητας που θα δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο ορίζονται τρεις ζώνες και συγκεκριμένα:

Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 25% της συνολικής επιφάνειας του ακινήτου. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται ο παράκτιος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου στην Βόρεια μεριά της έκτασης, ο κοινόχρηστος χώρος για την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικής κλίμακας, που θα καλύπτει επιφάνεια τουλάχιστον 90 στρεμμάτων και θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής, το οδικό δίκτυο και οι πεζόδρομοι εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του Επιχειρηματικού Πάρκου σε ποσοστό κατ΄ ελάχιστο 5% επί του συνόλου της έκτασης.

Ισραήλ, Πανεπιστήμια, ΕΚΕΤΑ

Χιλιάδες τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας εκτιμάται ότι θα καλύπτουν τα ερευνητικά εργαστήρια και οι καινοτόμες επιχειρήσεις από το Ισραήλ, που θα εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει υπογραφεί συμφωνία παραχώρησης του 40% της δομήσιμης έκτασης στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και τη μεταφορά σημαντικής ισραηλινής τεχνογνωσίας στη χώρα μας.

Στο τελικό στάδιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, το ισραηλινό «πάρκο μέσα στο πάρκο» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύπτει έως και 50.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας από το σύνολο των 250.000 τ.μ. της χτισμένης έκτασης του Thess INTEC.

Αν και το Thess INTEC δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2027, όπως προαναφέραμε, οι μέτοχοί του έχουν πάρει ζεστά το έργο, αφού τα πανεπιστήμια και το ΕΚΕΤΑ έχουν αναλάβει την υλοποίηση κρίσιμων projects στα πεδία των υλικών, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας, των logistics και των έξυπνων πόλεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές