Αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές υποδομές της Νορβηγίας, λόγω της ολοένα αυξανόμενης εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εν λόγω εγκαταστάσεις για τη διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο επικεφαλής μιας από τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλειά τους.

Δέσμευση άνθρακα: Το πείραμα 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει τη βρώμικη συνήθεια της Ευρώπης

Το 2022 η Νορβηγία κατέστη ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη Ρωσία, καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ανέτρεψε τους ενεργειακούς δεσμούς δεκαετιών και εκτόξευσε τις τιμές.

«Ανησυχώ για την εξάρτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη έχει καταστεί πιο εξαρτημένη από το νορβηγικό φυσικό αέριο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Λαρς Κρίστιαν Άαμοντ, επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας. «Όσο αυξάνεται η εξάρτηση αυξάνεται και η απειλή και ο κίνδυνος», πρόσθεσε.

Αυξάνεται η εξάρτηση, αυξάνονται και οι συγκρούσεις

Η υπηρεσία του Άαμοντ ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή εξάρτηση από το νορβηγικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή διαταράξουν την αγορά πετρελαίου.

Επιπλέον, οι νορβηγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πληγούν από «ατυχήματα, σαμποτάζ και καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις», ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (E-service) σε ξεχωριστή έκθεσή της.

 

Η ρωσική επιτήρηση και χαρτογράφηση των νορβηγικών υποδομών συνεχίζεται ως «συνήθης δραστηριότητα», δήλωσε στο Reuters ο ναύαρχος Νιλς Αντρεας Στενσοενες, διευθυντής της E-service.

«Συνεχίζουν το πρόγραμμα επιτήρησης και αυτό επίσης επηρεάζεται πολύ, πολύ λίγο από τον πόλεμο (στην Ουκρανία)», πρόσθεσε.

Το περιστατικό του Οκτωβρίου

Τον Οκτώβριο ένας αγωγός φυσικού αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέουν τη Φινλανδία με την Εσθονία μέσω της Βαλτικής υπέστησαν ζημιές, σε μια επιχείρηση που «άνοιξε τα μάτια» των κρατικών αρχών της Νορβηγίας αναφορικά με τον κίνδυνο σαμποτάζ.

Για το περιστατικό αυτό η φινλανδική αστυνομία κατονόμασε ως κύριο ύποπτο το κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων NewNew Polar Bear, λέγοντας ότι η άγκυρά του σύρθηκε στον πυθμένα της θάλασσας. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα ως προς το αν επρόκειτο για ατύχημα ή σκόπιμη ενέργεια.

Πάντως τις ημέρες εκείνες υπέστησαν ζημιά δύο ακόμη καλώδια: Το ένα συνδέει τη Σουηδία με την Εσθονία, ενώ το άλλο ανήκει στη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή