Ο δανικός κολοσσός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted ανακοίνωσε την Τετάρτη τα σχέδιά του να περικόψει θέσεις εργασίας, να σταματήσει τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους και να αποχωρήσει από πολλές υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας μετά από ένα ταραχώδες έτος όπου τα κόστη διαρκώς αυξάνονταν.

Η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα «για να γίνει ένας πιο σφιχτός και αποτελεσματικός» οργανισμός μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από «ουσιώδεις προκλήσεις».

Γερμανία: Από τι απειλείται ο στόχος της για την αιολική ενέργεια

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση έως και 800 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, παύση καταβολής μερισμάτων για τα οικονομικά έτη 2023 έως 2025 και αποχώρηση από τις αγορές της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η τιμή της μετοχής που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% τους τελευταίους 12 μήνες, με την εταιρεία να πλήττεται από προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη βιομηχανία αιολικών. Η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν τις μετοχές των εταιρειών αιολικής ενέργειας σε πτώση πέρυσι.

«Παρά το έτος με ισχυρή υποκείμενη επιχειρηματική πρόοδο, το 2023 σηματοδότησε μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις για την Οrsted», δήλωσε ο Mads Nipper, διευθύνων σύμβουλος της Orsted.

Ο Nipper είπε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είχαν «επηρεαστεί αρνητικά» από τις απομειώσεις σε υπεράκτια έργα των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Ακύρωση μεγάλων έργων στις ΗΠΑ

Η Orsted ακύρωσε δύο μεγάλα έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Orsted ανακοίνωσε επίσης ότι έχει πλέον στόχο τα 35 έως 38 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον προηγούμενο στόχο των 50 GW.

Οι ακυρώσεις έργων και η σταδιακή κατάργηση των κεφαλαιουχικών δαπανών σε όλο το χαρτοφυλάκιο θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 35 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (5,05 δισεκατομμύρια δολάρια) ελάφρυνσης κεφαλαιουχικών δαπανών το 2024 έως το 2026, πρόσθεσε η εταιρεία.

«Επανεξετάσαμε το χαρτοφυλάκιό μας για να δώσουμε προτεραιότητα σε επιλογές ανάπτυξης με τις υψηλότερες δυνατότητες δημιουργίας αξίας και ταυτόχρονα να μειώσουμε τους κινδύνους στην ανάπτυξη και την εκτέλεση των έργων μας», δήλωσε ο Nipper.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green