Tον Σεπτέμβριο του 2009, οι καταθέσεις των Ελλήνων είχαν φθάσει τα 237 δισ. ευρώ.

Μέσα στη κρίση και συγκεκριμένα το 2017, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έπεσαν στα 117 δισ. ευρώ. Περίπου 120 δισ. ευρώ είχαν χαθεί από τις τράπεζες μέσα στην κρίση!

Τα μετρητά

Κάποια από αυτά αποτέλεσαν περιουσίες που εξανεμίστηκαν, άλλα κεφάλαια έφυγαν για το εξωτερικό και δεν γύρισαν ποτέ κι ένας άγνωστος αριθμός ποσών κρύφθηκαν στο στρώμα και ίσως έστω και ελάχιστα να βρίσκονται ακόμη εκεί…

Μπορεί η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας να εξανέμισε τις ελληνικές καταθέσεις, ωστόσο οι Έλληνες, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Εurostat προτιμούν τα μετρητά.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως το 58 % των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που έχουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι σε μετρητά και καταθέσεις ενώ το 31,2% είναι σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και μόλις το 5,7% των προϊόντων αφορά ασφαλιστικά και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

Βέβαια δεν είμαστε οι μόνοι που προτιμούμε τα μετρητά καθώς μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, οι κύριοι τύποι περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν τα νοικοκυριά το 2022 ήταν γενικά νόμισμα και καταθέσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό, μετοχές και μετοχές επενδυτικών κεφαλαίων, ασφάλειες, συνταξιοδοτικά και τυποποιημένες εγγυήσεις.

Η ακτινογραφία των καταθέσεων

Αν και οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσοι και πόσα έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τον τελευταίο απολογισμό του ΤΕΚΕ (Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων ) για το ύψος των καταθέσεων των νοικοκυριών αποκαλύπτουν τη φτώχεια των Ελλήνων, οι οποίοι συνεχίζουν να μην μπορούν να αποταμιεύσουν καθώς μετά τη δεκαετή κρίση, ήρθε ο κορονοϊός και αμέσως μετά ο πληθωρισμός…

Έτσι τα περιθώρια για πολλούς έχουν στενέψει ακόμη περισσότερο για να μείνει κάτι στην άκρη και στον τραπεζικό λογαριασμό ως αποταμίευση.

Σύμφωνα με τον τελευταία έκθεση του ΤΕΚΕ, μόλις το 0,7% των Ελλήνων καταθετών έχει αποταμιεύσεις στις ελληνικές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και αυτό μάλιστα το 0,7% κατέχει σχεδόν τις μισές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Μέχρι 1.000 ευρώ

  • Καταθέσεις από 0 έως και 1.000 ευρώ έχει το 72,5% των καταθετών, οι οποίοι είχαν συνολικά καταθέσεις ύψους 2,64 δισ. ευρώ που αναλογούν στο 1,4% των καταθέσεων.
    Δηλαδή πάνω από 7 στους δέκα Έλληνες το μέγιστο πόσο που βλέπουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό είναι τα 1.000€
  • Καταθέσεις 1.001 – 5.000 ευρώ έχει το 12,4% των καταθετών, οι οποίοι κατέχουν συνολικά καταθέσεις ύψους 9,63 δισ. ευρώ ή το 5,1% του συνόλου των αποταμιεύσεων.
    Εάν αθροίσουμε τα δύο παραπάνω ποσοστά περίπου 8 στους 10 Έλληνες έχουν το πολύ έως 5.000€ ως αποταμίευση
  • Καταθέσεις 5.001 – 50.000 ευρώ έχει το 13% των καταθετών, οι οποίοι κατέχουν συνολικά καταθέσεις ύψους 67,381 δισ. ευρώ ή το 35,7% του συνόλου των καταθέσεων.
  • Καταθέσεις 50.001 – 100.000 ευρώ έχει το 1,4% των καταθετών, οι οποίοι κατέχουν συνολικά καταθέσεις ύψους 29,63 δισ. ευρώ ή το 15,7% του συνόλου των καταθέσεων.

  • Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ έχει μόλις το 0,7% των Ελλήνων καταθετών, οι οποίοι ωστόσο κατέχουν συνολικά καταθέσεις ύψους 79,3 δισ. ευρώ ή το 42% του συνόλου των καταθέσεων.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πύργος Πειραιάς: Λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum – Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα
Επιχειρήσεις |

Ο Πύργος Πειραιά λαμβάνει πιστοποίηση LEED Platinum - Ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης στην Ελλάδα

Ο Πύργος Πειραιά υπερβαίνει κατά τρεις βαθμίδες τις ενεργειακές απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας για υφιστάμενα κτήρια και κατατάσσεται στην κατηγορία A+, σύμφωνα με το πρότυπο ΚΕΝΑΚ

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»