Ποδαρικό με το δεξί στο 2024 έκαναν οι τράπεζες στις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων, από τις οποίες προσδοκούν σε σημαντική ενίσχυση των εσόδων τους την επόμενη τριετία.

Η ζήτηση για προγράμματα της κατηγορίας, σε συνέχεια της πολύ καλής περυσινής χρονιάς, ενισχύθηκε αξιοσημείωτα τον περασμένο Ιανουάριο, δημιουργώντας αισιοδοξία στις τραπεζικές διοικήσεις για την επίτευξη των στόχων μεγέθυνσης των σχετικών εργασιών.

Γεμίζουν τις καταθέσεις και επενδύουν σε ομόλογα τα νοικοκυριά

Πρόκειται για μία βασική πτυχή των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν καταρτίσει για την αναπλήρωση των αναπόφευκτων απωλειών τα επόμενα χρόνια στα έσοδα από τόκους, λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος που θα χτυπήσει στο εισόδημα από τις υφιστάμενες χορηγήσεις.

Η σύγκριση δε με την υπόλοιπη Ευρώπη δείχνει τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στους τομείς τους asset management.

Διπλασιασμός εισροών

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, από την αρχή του χρόνου έως και την περασμένη Τρίτη, οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν σε 820 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σχεδόν διπλασιάστηκαν. Πρόκειται για μία πολύ ενθαρρυντική επίδοση, αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι ήδη μέσα σε περίπου 1 μήνα, τα φρέσκα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια έχουν φτάσει το 25% των μεγεθών του συνόλου του περασμένου έτους.

Όπως και πέρυσι, έτσι και το 2024, καταγράφεται υψηλή ζήτηση για τοποθετήσεις σε προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα.

Στο υπό εξέταση διάστημα εφέτος, οι νέες εισροές σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 813 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο μεγαλύτερη του 55%.

Σύμφωνα με διαχειριστές, αγοραστές τους είναι κατά βάση συντηρητικοί επενδυτές που αναζητούν πιο αποδοτικές επιλογές σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Κι αυτό διότι οι αποδόσεις των ομολογιακών τίτλων παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ εξασφαλίζουν ένα καλύτερο εισόδημα σε σχέση με τα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, προσφέρουν την προοπτική καταγραφής κεφαλαιακών υπεραξιών όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, που θα οδηγήσει το κόστος χρήματος χαμηλότερα.

Πρόκειται για μία τάση που έγινε ιδιαίτερα εμφανής στο δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς, με τις τιμές των ομολόγων να καταγράφουν σημαντική άνοδο λόγω των εκτιμήσεων της αγοράς για ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση των παρεμβατικών δεικτών από τις κεντρικές τράπεζες.

Ως αποτέλεσμα, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη που σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκε σε διψήφια ποσοστά, φτάνοντας ακόμη και το 15%.

Ακόμη καλύτερες ήταν οι αποδόσεις των προϊόντων που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ελληνικούς τίτλους, καθώς μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα ανατιμήθηκαν περισσότερο.

Ο πλούτος

Παρ΄ όλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων αποταμιευτών εξακολουθεί να τηρεί τα χρήματά του σε χαμηλότοκους ή ακόμη και άτοκους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του 2023 τα υπόλοιπα των νοικοκυριών ανέρχονταν σε 144,6 δισ. ευρώ και από αυτά μόνον το 25% ήταν τοποθετημένο σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Μπορεί το χαμηλό ύψος της μέσης κατάθεσης να λειτουργεί ανασταλτικά στη ζήτηση επενδυτικών προϊόντων, ωστόσο στις τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των συγκεκριμένων εργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη λανσάρει αποταμιευτικές λύσεις για μικροκαταθέτες, οι οποίες υπόσχονται επαγγελματική διαχείριση των χρημάτων τους, ενώ δημιουργούν κάθε μήνα νέα προγράμματα.

Με τον τρόπο αυτό στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες τα επόμενα χρόνια. Εκτιμούν δε ότι η επικείμενη μείωση των επιτοκίων αποτελεί συνθήκη ικανή για να οδηγήσει περισσότερους καταθέτες στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών επένδυσης.

Ειδικά τα 36 δισ. ευρώ που βρίσκονται σήμερα σε λογαριασμούς προθεσμίας αποτελούν μία πρώτη καλή μαγιά για την εφαρμογή της στρατηγικής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις