Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια καλεί τον Ίλον Μασκ να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για πιθανές παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί κινητών αξιών σε σχέση με την αγορά του Twitter.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι σχετικά και ουσιαστικά για την έρευνα της SEC και η μαρτυρία που απαιτείται από τον Μασκ δεν είναι αδικαιολόγητα επαχθής. Τα δύο μέρη διατάχθηκαν να συναντηθούν εντός μιας εβδομάδας και να αποφασίσουν για την ημερομηνία και τον τόπο της κατάθεσης.

Ο άλλος Μασκ – Τα ναρκωτικά, το bullying και ο αρχετυπικά κακός

Ο Μασκ έχει ήδη καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δύο φορές τον Ιούλιο του 2022. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η SEC έχοντας λάβει έκτοτε «χιλιάδες νέα έγγραφα» από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διευθυντών του Μασκ, θέλει να τον ρωτήσει για νέες πληροφορίες. Ο συνήγορος του Μασκ συμφώνησε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο προτού ζητήσει να αναβληθεί η συνεδρίαση κατά μία ημέρα και αργότερα αρνήθηκε να εμφανιστεί.

Η έρευνα

Η SEC αναζητά πληροφορίες σχετικά με τις αγορές μετοχών του Twitter από τον Μασκ πριν από την εξαγορά της εταιρείας και τις δηλώσεις που έκανε για τις επενδύσεις του. Η SEC έστειλε στον Μασκ μια επιστολή το 2022 ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την καθυστερημένη αποκάλυψη του μεριδίου του στο Twitter, την οποία ανέφερε με  μια εβδομάδα καθυστέρηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Tesla, του οποίου η αγορά του Twitter, γνωστού πλέον ως X, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2022, διαψεύδει τους λόγους για την έρευνα της SEC, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη.

Ο Μασκ ισχυρίζεται επίσης ότι η κλήτευση υπερβαίνει τις εξουσίες της SEC επειδή εκδόθηκε από ένα στέλεχος της SEC που διορίστηκε από τον διευθυντή επιβολής της υπηρεσίας και όχι από έναν αξιωματικό που διορίστηκε από τον πρόεδρο, ένα δικαστήριο ή τον επικεφαλής ενός ομοσπονδιακού τμήματος. Το δικαστήριο αρνήθηκε κάτι τέτοιο το Σάββατο, λέγοντας ότι η κλήτευση εγκρίνεται από τον νόμο περί ανταλλαγής, ο οποίος ρυθμίζει πρωτίστως τις συναλλαγές τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία