Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυσαν πλέον το σενάριο η Federal Reserve να αναμένει περισσότερο διάστημα πριν μειώσει τα επιτόκια πολιτικής της.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,81% στις 7.512 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,92% στις 16.880 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,84% στις 7.625 μονάδες.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Michelin ενισχύθηκε κατά 6,9%, αφού σημείωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Ο όμιλος ανακοίνωσε λειτουργικά έσοδα ύψους 3,57 δισ. ευρώ για το 2023, έναντι πρόβλεψης 3,42 δισ.

Τα βλέμματα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Όλα τα βλέμματα σήμερα ήταν στην ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Federal Reserve κατά την εξέταση της τροχιάς των επιτοκίων. Αν και οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 2,9%, τελικά ο δείκτης ήταν στο 3,1%, ενισχύοντας πλέον το σενάριο ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει άμεσα σε μείωση επιτοκίου, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν.

Μισθοί Βρετανίας

Επί ευρωπαϊκού εδάφους τώρα, η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε στο 6,2% ετησίως το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 3,8%. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους θα αυξάνονταν κατά 6% σε ετήσια βάση, αλλά το ποσοστό του 6,2% εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια επιβράδυνση από το 6,7% που καταγράφηκε το τρίμηνο έως τον Νοέμβριο. Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών και τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για ενδείξεις στο μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων.

Δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, το κλίμα των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τη ζοφερή εκτίμηση των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 19,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από 15,2 μονάδες τον Ιανουάριο, πάνω από τη συναινετική εκτίμηση των 17,5 από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές