Αν και προσπάθησε να αντισταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, εν τέλει το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις, οι οποίες εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, αφού πλέον διαψεύδονται οι προσδοκίες για χαλάρωση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής από την μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 1.385,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.383,44 μονάδων (-0,76%) και 1.396,42 μονάδων (+0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 134,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,9 εκατ. τεμάχια αξίας 21,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 3.369,90 μονάδες, ενώ στο -0,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.378,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 1.213,21 μονάδες.

Δύσκολο το τελευταίο ημίωρο

Αν και ο γενικός δείκτης κατάφερε να κρατήσει ενδοσυνεδριακά την στήριξη των 1.387 – 1.390 μονάδων, με τη βοήθεια αρκετών τίτλων του, μετά τις 15:30, όταν δηλαδή και ανακοινώθηκαν τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, το κλίμα χάλασε. Οι πιέσεις εντάθηκαν, οι προσδοκίες αναπροσαρμόστηκαν και ο γενικός δείκτης έχασε τις στηρίξεις του, με τον τζίρο μάλιστα να αυξάνεται την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, υποδηλώνοντας κινήσεις μείωσης ρίσκου, αλλά και εξαιτίας του rebalancing λόγω ένταξης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στους δείκτες του FTSE Russell. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια πάνω από 3 εκατ. τεμάχια, ανεβάζοντας τον τζίρο της αγοράς κατά 27 εκατ. ευρώ περίπου.

Έτσι, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ΧΑ ακολουθεί πτωτική πορεία, μετά την αδυναμία του γενικού δείκτη να προσπελάσει την τοπική κορυφή των 1.410 μονάδων. Έτσι, σύμφωνα με την Fast Finance, οι 1.387 μονάδες ήταν κοντινή στήριξη, η διάσπαση της οποίας φέρνει την αγορά προς τα επίπεδα των 1.362 ή 1.350 μονάδων, ήτοι στο κάτω μέρος του καναλιού.

Στον FTSE 25 τώρα, οι 3.436 μονάδες προβλημάτισαν την αγορά, με τον δείκτη να χάνει σήμερα τις 3.385 μονάδες, όπου ήταν η κοντινή του στήριξη. Η απώλεια της στήριξης θα φέρει τις 3.360 μονάδες, επίπεδο που συντηρεί και την ανοδικότητα του τελευταίο διαστήματος. Στον τραπεζικό, οι 1.209 μονάδες σε κλείσιμο μέρας είναι η κοντινή στήριξη, με τις 1.160 η κύρια, σε περίπτωση κατοχύρωσης της πρώτης.

Μεσοπρόθεσμα πάντως, το κλίμα παραμένει θετικό και είναι φυσιολογική μια διόρθωση μετά από έξι πολύ καλές εβδομάδες στην έναρξη του 2024. Οι αγοραστές δείχνουν να περιμένουν χαμηλότερα τις τιμές, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες για αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ή/και επανατοποθέτησης σε τίτλους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Cenergy, Titan και Jumbo έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, ΟΤΕ, Autohellas, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Eurobank, Quest, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης και Εθνική.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 3,91%, με τα ΕΛΧΑ να ενισχύονται κατά 2,53%. Κέρδη 1,58% και για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες