
Ένα βήμα για να διατηρηθεί ζωντανό – έστω και με «μηχανική υποστήριξη» – το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Δύσης για έναν νέο εμπορικό διάδρομο από την Ευρώπη ως την Ινδία, έλαβε χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μέση Ανατολή: Ο νέος εμπορικός διάδρομος που «πάγωσε» ο πόλεμος στη Γάζα
Την Τρίτη η Ινδία και το κράτος του Κόλπου υπέγραψαν μια συμφωνία – πλαίσιο για ανάπτυξη του εν λόγω διαδρόμου, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στα ΗΑΕ. Την είδηση γνωστοποίηση το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, χωρίς ωστόσο να δίνει στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας των δύο πλευρών.
«[Η συμφωνία] θα βασιστεί σε προηγούμενες συνεννοήσεις και συνεργασία για το θέμα αυτό και θα προωθήσει τη συνεργασία της Ινδίας και των ΗΑΕ για την προώθηση της περιφερειακής συνδεσιμότητας», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο διάδρομος
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ο διάδρομος – που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί – στόχος είναι να συνδέει την Ινδία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω της Αραβικής Θάλασσας. Ακολούθως θα διασχίζει τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, πριν καταλήξει στο Ισραήλ – από όπου και θα συνεχίζει δια θαλάσσης ως την Ευρώπη.
Ωστόσο στην ανακοίνωση του ινδικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται αναφορά σε καμία άλλη χώρα πέραν της Ινδίας και των ΗΑΕ, δύο χώρες των οποίων οι εμπορικοί δεσμοί έχουν διάρκεια άνω του ενός αιώνα.
Ο Μόντι συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, τον οποίο ο Ινδός ηγέτης αποκαλεί συχνά αδελφό του.
«Σήμερα, η περιοχή μας περνάει δύσκολες στιγμές, αλλά λόγω της σχέσης μας μαζί σας, χτίζουμε πολλές ελπίδες και προσβλέπουμε σε ένα μέλλον με την Ινδία που θα είναι ισότιμο με τις φιλοδοξίες μας», δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ κατά τη συνάντηση με τον Μόντι την Τρίτη, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του Μόντι στο YouTube.
Τα ΗΑΕ συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ «Συμφωνιών του Αβραάμ». Κατά τη διάρκεια του τετράμηνου πολέμου του Τελ Αβίβ στη Γάζα τα Εμιράτα έχουν διατηρήσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, περιοριζόμενα σε επικρίσεις για τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα και σε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
Η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ φαίνεται να σηματοδοτεί ότι και τα δύο κράτη προωθούν το σχέδιο για τη δημιουργία του εμπορικού διαδρόμου, που ως βασικό στόχο έχει να υπονομεύσει τη στρατηγική της Κίνας για παγκόσμια επιρροή μέσω της πρωτοβουλίας «μία ζώνη, ένας δρόμος».
Ο πόλεμος ανέτρεψε τους σχεδιασμούς
Η αποφασιστική συμφωνία για την προώθηση του νέου εμπορικού διαδρόμου είχε συναφθεί λίγες εβδομάδες πριν την έκρηξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Είχε επικυρωθεί δε με μια τριμερή χειραψία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την συμφωνία ως μια «περιφερειακή επένδυση που αλλάζει το παιχνίδι».
Στο φόντο, μια ακόμα πιο σημαντική εξέλιξη θα δημιουργούσε το υπόστρωμα για να μπει στις ράγες το φιλόδοξο πρότζεκτ: Μία συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Το εξήγησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, κατά τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός: Στόχος των ΗΠΑ ήταν «να εργαστούν για μια συμφωνία – πακέτο που θα περιλάμβανε ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και βασικών αραβικών κρατών» καθώς και «έναν πολιτικό ορίζοντα» για τους Παλαιστίνιους. «Αυτός ήταν ο στόχος μας πριν από τις 7 Οκτωβρίου», είπε.
Στην πράξη βεβαίως, ενδεχόμενη ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών κρατών με το Ισραήλ χωρίς να έχει προηγηθεί διευθέτηση του παλαιστινιακού, θα έθετε ταφόπλακα στην επιθυμία των Παλαιστινίων για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, που θα τους προστάτευε από την καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων την οποία υφίστανται επί δεκαετίες σε Γάζα και Δυτική Όχθη. Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται ότι δεν πέρασε απαρατήρητος από τους ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης, και πιθανώς αποτέλεσε έναν από τους λόγους πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.


Latest News

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.