Αντιμέτωποι με την έλλειψη ορισμένων ειδών τσαγιού αναμένεται να βρεθούν οι Βρετανοί, στερούμενοι το αγαπημένο τους ρόφημα, με τη βιομηχανία των σούπερ μάρκετ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο στον εφοδιασμό από τις διακοπές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα .

Η βρετανική κοινοπραξία λιανικής πώλησης υπογράμμισε ότι έχει διαπιστώσει «προσωρινή διακοπή» σε ορισμένες σειρές μαύρου τσαγιού και μια πηγή του κλάδου είπε στο Reuters, ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στις σειρές αρωματικών προϊόντων.

Αν και οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ της χώρας παρουσίασαν άφθονη προσφορά στους ιστότοπούς τους την Τρίτη, οι εταιρείες έχουν προειδοποιήσει γενικά ότι η διάρκεια των διακοπών στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα θα καθορίσει εάν οι καταναλωτές θα δουν τελικά άδεια ράφια στην Ευρώπη.

Η προειδοποίηση για καθυστερήσεις είναι η πρώτη για ένα είδος τροφίμου. ‘Εχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις από τους λιανοπωλητές ρούχων μετά την επίθεση των Χούθι σε πλοία μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, επιβραδύνοντας έτσι το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Εξάρτηση

Η Βρετανία, ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας τσαγιού στον κόσμο, προμηθεύεται περισσότερο από το ήμισυ του εισαγόμενου τσαγιού της από την Κένυα και την Ινδία, γεγονός που την καθιστά εξαρτημένη από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.

Το μη επεξεργασμένο τσάι αποστέλλεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για επεξεργασία και συσκευασία, συμβάλλοντας στο να γίνει η Βρετανία ο 10ος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με το Institute of Export & International Trade (IEIT).

«Υπάρχει προσωρινή διακοπή σε ορισμένες σειρές μαύρου τσαγιού, αλλά ο αντίκτυπος στους καταναλωτές θα είναι ελάχιστος, καθώς οι λιανοπωλητές δεν περιμένουν σημαντικές προκλήσεις», δήλωσε ο Andrew Opie, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο British Retail Consortium, που εκπροσωπεί τους μεγάλους ομίλους σούπερ μάρκετ.

Πηγή του κλάδου που είναι εξοικειωμένη με την παραγωγή στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ενώ υπήρξαν μερικές καθυστερήσεις, δεν περιμένουν μεγάλες ελλείψεις.

Ο γενικός διευθυντής του IEIT Marco Forgione από την πλευρά του είπε ότι το τσάι μπορεί να είναι «το πρώτο από τα πολλά προϊόντα που παγιδεύονται σε αυτήν την κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας».

Η εναλλακτική ακτοπλοϊκή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, της Νότιας Αφρικής μπορεί να προσθέσει 10-14 ημέρες σε ένα ταξίδι σε σύγκριση με το πέρασμα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, και να ανεβάσει σημαντικά το κόστος.

Αρκετοί μεγάλοι λιανοπωλητές ρούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων της Next, της Pepco Group, της Primark και της Matalan, έχουν προειδοποιήσει σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της διακοπής των αποστολών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή