«Γέφυρα» με την βαριά βιομηχανία της Ινδίας… το Bollywood επιχειρεί να στήσει η Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών επί ελληνικού εδάφους. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται προσπάθεια να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την συστηματική προσέγγιση των δυο πλευρών.

«Επιχειρούμε σε πρώτη φάση να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με παραγωγούς από την Ινδία και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας, προς όφελος και των δυο χωρών», σημειώνει στον ΟΤ ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Δήμας: ‭«Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τον σύγχρονο πολιτισμό κατά 4,3 εκατομμύρια ευρώ»

Ο κ. Δήμας ξεκαθαρίζει πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με τις περιοχές που θα ενδιέφεραν τους Ινδούς, τονίζει ωστόσο πως η Ελλάδα με την φυσική ομορφιά και τα πολλά και διαφορετικά τοπία προσφέρει επιλογές στους κινηματογραφιστές για εξωτερικά γυρίσματα.

Χρίστος Δήμας

Ισχυρό δέλεαρ αποτελεί και η επιστροφή φόρου 40% από τα βασικά έξοδα της παραγωγής, ένα κίνητρο που είναι από τα ελκυστικότερα σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική διευκόλυνση εκτιμάται πως παίζει καταλυτικό ρόλο στον τόπο που θα επιλέξει ο παραγωγός να πραγματοποιήσει τα γυρίσματα μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Επιπλέον, μπορεί να μην διαθέτουμε στούντιο διεθνών προδιαγραφών για να φιλοξενήσουν γιγαντιαίες παραγωγές τύπου Χόλυγουντ, ωστόσο υπάρχουν οι υποδομές που μπορούν να φέρουν σε πέρας μικρότερου βεληνεκούς project.

Ανάλογες ενέργειες, όπως αναφέρει ο κ. Δήμας επιχειρείται και με άλλες χώρες, όπως η Κίνα τονίζοντας πως η κυβέρνηση θεωρεί πως υπάρχουν δυνατότητες να καταστεί η Ελλάδα πόλος έλξης και στον συγκεκριμένο τομέα. Βέβαια, το εύρος της συνεργασίας θα περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες, όπως τη διοργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ θεάτρου μέχρι τη διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής.

Το πρόγραμμα cash rebate

Το κίνητρο προσέλκυσης επενδύσεων στην εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή με την επωνυμία «Cash Rebate Program» λειτουργεί δυνάμει του ν.4487/2017, όπως ισχύει, με στόχο τόσο την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών όσο και την υποστήριξη των εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του προγράμματος για την υποβολή των αιτήσεων έγινε στις 16 Απριλίου 2018. Επίσης, το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) αποτελεί και μοναδικό φορέα καταβολής της ενίσχυσης, η οποία πραγματοποιείται με την πιστοποίηση ολοκλήρωσης των έργων.

188 οπτικοακουστικά μέσα

Εν προκειμένω, από την έναρξη του προγράμματος χρηματοδότησης τον Απρίλιο 2018 μέχρι και σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της ενίσχυσης 188 οπτικοακουστικών έργων (ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου και μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ, μεταπαραγωγές, ψηφιακά παιχνίδια) συνολικού ύψους 105.112.251 ευρώ.

Τα 103 από αυτά αποτελούν εγχώριες παραγωγές και έχουν λάβει χρηματοδότηση ύψους € 37.499.703 και τα 85 διεθνείς/διασυνοριακές παραγωγές/συμπαραγωγές και έχουν λάβει χρηματοδότηση ύψους € 67.612.548.

Παράλληλα 84 επενδυτικά σχέδια έχουν εγκριθεί, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, για υπαγωγή στις διατάξεις του Δ΄ κεφαλαίου του ν. 4487/2017 για οικονομική ενίσχυση με το κίνητρο της επιχορήγησης. Από αυτά τα 44 είναι εγχώριες παραγωγές με εκτιμώμενη δημόσια δαπάνη ποσού € 34.296.943 και τα 40 διεθνείς/διασυνοριακές παραγωγές/συμπαραγωγές με εκτιμώμενη δημόσια δαπάνη € 64.460.039 .

Οι διεθνείς/διασυνοριακές παραγωγές/συμπαραγωγές περιλαμβάνουν συνεργασίες από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Κορέα, χώρες της Ευρώπης και τα Βαλκανίων. Ενδεικτικά αναφέρονται: Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Γερμανία, Αυστρία, Ισραήλ, Κύπρος, Ισπανία, Ελβετία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Τουρκία, Κολομβία, Εσθονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σερβία, Γεωργία και Αλβανία.

Γυρίσματα σε 200 τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την ελληνική επικράτεια σε πάνω από 200 τοποθεσίες. Ενδεικτικά αναφέρονται: Αττική, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά, Νίσυρος, Δήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονος, Πάρος, Μήλος, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κως, Αντίπαρος, Αίγινα, Ισθμός, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Αλίαρτος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αράχωβα, Κύθηρα, Χανιά, Πάτρα, Γαλαξίδι, Θήβα, Λαμία, Ζαγοροχώρια, Μετέωρα, Πάρος, Μακεδονία, Θράκη, Κιλκίς, Βοιωτία, Σέρρες, Ύδρα, Σπέτσες, Μεσολόγγι, Σαντορίνη, Νάξος, Αμοργός, Καβάλα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αχαΐα, Θεσσαλία, Επτάνησα, Μαγνησία, Εύβοια, Λέσβος, Άγιο Όρος, Ρόδος, Λευκάδα, Μέγαρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus