Ας αρχίσουμε με τα καλά νέα: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2024 η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία περιορίζεται στο 2,9% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε προ ημερών η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2021, όταν η αύξηση έφτανε το 2,4%.

Στα τέλη Δεκεμβρίου ο πληθωρισμός υπολογιζόταν σε 3,7%, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 είχε εκτοξευθεί στο 8,7%. Ήδη όμως τον περασμένο Οκτώβριο είχε εμφανίσει αισθητή μείωση (-14,5% σε ετήσια βάση) ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων, ο οποίος συνήθως θεωρείται ασφαλής ένδειξη για την εξέλιξη των τιμών καταναλωτή.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια υποχωρούν αισθητά, ενώ και στα τρόφιμα επιβραδύνεται η αυξητική τάση», εκτιμά σήμερα η επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ρουτ Μπραντ. Για το 2024 το Οικονομικό Ινστιτούτο IfO του Μονάχου θεωρεί ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία δεν θα ξεπεράσει το 2,4%.

Ελαιόλαδο: Αύξηση +46%

Όλα καλά λοιπόν; Όχι ακριβώς. Η μείωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 4% που είχε καταγραφεί το 2022 δεν έχει αντισταθμιστεί. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ιδρύματος Hans Böckler, που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2016, κυρίως λόγω πληθωριστικών πιέσεων το 2021 και το 2022.

Η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 καταγράφεται μείωση τιμών σε ορισμένα είδη διατροφής, όπως τα γαλακτοκομικά (-4,6%) ή το ηλιέλαιο (-21,6%). Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εμφανίζουν σημαντικές αυξήσεις πολλά είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φρούτα (+10,2%) και τα λαχανικά (+8%). Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση 6,6%, κατά μέσο όρο, στις τιμές των εστιατορίων, λόγω επαναφοράς του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 19% για την εστίαση από 1ης Ιανουαρίου.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά 46% μέσα σε 12 μήνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται σε μία αντιστρόφως ανάλογη (δηλαδή κατά τουλάχιστον 40%) μείωση της παραγωγής στη νότια Ευρώπη και κατά κύριο λόγο στην Ισπανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως και καλύπτει το 70% της κατανάλωσης ελαιολάδου στην ΕΕ.

Κάθε χρόνο η παραγωγή των Ισπανών φτάνει το 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως, αλλά στη σεζόν 2022/2023 δεν ξεπέρασε τους 665.000 τόνους, λόγω ξηρασίας. Το καλοκαίρι, για πολλές εβδομάδες, η θερμοκρασία στη νότια Ισπανία είχε σκαρφαλώσει τους 44 βαθμούς Κελσίου. «Πρόκειται για μία οικονομική και κοινωνική καταστροφή που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί» έλεγε στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο γενικός γραμματέας του αγροτικού συλλόγου της Ανδαλουσίας (UPA) Κριστόμπαλ Κάνο.

Αυξομειώσεις στον καφέ

Στον καφέ, το αγαπημένο ρόφημα (και) των Γερμανών, η εικόνα είναι μάλλον αντιφατική. Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οι μεγάλες γερμανικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ είχαν μειώσει τις τιμές τους, μάλιστα στα εκπτωτικά σούπερ-μάρκετ η μείωση της τιμής πλησίασε το 20%. Η εξέλιξη αυτή φαινόταν να ανατρέπει την επίμονη αυξητική τάση των περασμένων μηνών.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του καφέ ανεβαίνει και πάλι στις διεθνείς αγορές. Ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς δηλώνει στην ARD ότι «η άνοδος των τιμών αντανακλά την ανησυχία που επικρατεί για την ακραία ξηρασία στη Βραζιλία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας της ποικιλίας Arabica παγκοσμίως».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή