Ο Ερίκ Φουκώ οδηγεί το ογκώδες πράσινο τρακτέρ του πιο αργά από ό,τι μπορεί να περπατήσει. Φωνάζοντας στο κινητό του τηλέφωνο πάνω από την κακοφωνία των μηχανών και των κορναρισμάτων, ο αγρότης από τα νότια του Παρισιού είναι ένας από τους άλλους 200 που έχουν φράξει τον αυτοκινητόδρομο προς τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Φουκώ και οι συναγωνιστές του είναι ανήσυχοι, ο κατάλογος των παραπόνων τους μακρύς: εκτίναξη του κόστους, αύξηση της γραφειοκρατίας, νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης και εισαγωγές που αποδυναμώνουν τις αγορές τους. «Αυτός που σπέρνει δυστυχία θερίζει οργή», λέει ένα από τα πλακάτ τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι αγρότες έχουν μακρά ιστορία κινητοποιήσεων, ιδίως στη Γαλλία, και η τελευταία τους κίνηση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη. Αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι το εύρος και ο δυνητικός αντίκτυπος σε μια χρονιά αυξημένου πολιτικού κινδύνου λόγω των εκλογών στην ΕΕ, την Ινδία, τις ΗΠΑ και δεκάδες άλλα μέρη.

Σε όλο τον κόσμο, η γεωργία έχει επεκταθεί ως βασικό πεδίο σύγκρουσης. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία προσπαθούν να τιθασεύσουν τους αγρότες, ενώ οι αντίπαλοι, από τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι ακροδεξιές ομάδες στην Ευρώπη, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την οργή τους. Έχει γίνει η τελευταία αψιμαχία σε έναν ευρύτερο πολιτισμικό πόλεμο, που σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνεται στην ταχύτητα της οικονομικής και κοινωνικής μετάβασης ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

«Οι πολιτικοί θέλουν μόνο να εκλεγούν, οπότε προσκολλώνται στο κίνημα των αγροτών», δήλωσε ο 55χρονος Φουκώ, ο οποίος καλλιεργεί σιτάρι, κριθάρι, τεύτλα και ελαιοκράμβη. «Τα δεξιά κόμματα, οι οικολόγοι – όλοι συσσωρεύονται», αναφέρει.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Πιάνουν…τόπο στην Ευρώπη – Υπό αναθεώρηση οι πράσινοι στόχοι της Κομισιόν

Οι αντιδράσεις

Τα αγροτικά οχήματα που συνέρρευσαν στο Παρίσι στις 26 Ιανουαρίου ήταν μια μόνο από τις πρόσφατες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας. Δεκάδες τρακτέρ μπλόκαραν τους δρόμους στις Βρυξέλλες κοντά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, καθώς οι αγρότες έστρεφαν τη δυσαρέσκειά τους στους ηγέτες του μπλοκ που συναντήθηκαν σε κοντινή απόσταση για τη Σύνοδο Κορυφής.

Διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Ρουμανία. Οι αγρότες στην Πολωνία πρωτοστάτησαν στην εναντίωση στην άφιξη σιτηρών από τη γειτονική Ουκρανία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στη Γερμανία, απέκλεισαν τον περασμένο μήνα για μια εβδομάδα τους αυτοκινητόδρομους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στις επιδοτήσεις για το ντίζελ τους. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο δρόμο που οδηγεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

Στις ΗΠΑ, οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι οι μεγάλες εταιρείες τους επιβαρύνουν με τις τιμές. Στην Ινδία, η οποία βασίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές για να τραφεί, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προσπάθησε να τους κατευνάσει με μετρητά και επιδοτήσεις, ωστόσο η πρωτεύουσα έκλεισε την Τρίτη λόγω διαδηλώσεων των καλλιεργητών και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πανεθνική απεργία στις 16 Φεβρουαρίου από αγρότες, συνδικάτα, γυναικείες οργανώσεις και φοιτητές.

Στο σύνολό τους, οι αγρότες αποτελούν σημαντική πρόκληση για τις κυβερνήσεις που πρέπει να προσανατολιστούν στη δύσκολη, αλλά αναγκαία μετάβαση προς την υγιεινή, βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με τον Chris Hegadorn, επίκουρο καθηγητή παγκόσμιας πολιτικής τροφίμων στο Sciences Po στο Παρίσι.

«Μπορείτε να ζήσετε χωρίς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μπορείτε να ζήσετε χωρίς κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν πρόκειται να ζήσετε χωρίς τους αγρότες και τα τρόφιμα που παράγουν», δήλωσε ο Hegadorn, συνταξιούχος Αμερικανός διπλωμάτης, συμπληρώνοντας ότι «Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή; Απολύτως».

Οι αξιωματούχοι σίγουρα το λαμβάνουν υπόψη τους. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΕ υπαναχώρησε σε ορισμένες από τις βασικές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της για τη γεωργία και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συνάντηση με φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τη γεωργική βιομηχανία για να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δυσαρέσκεια. Στη Γαλλία, τον κορυφαίο παραγωγό της Ευρώπης, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται περισσότερα χρήματα για τους αγρότες και αντιδρά στις εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι πρόσφατες εκλογές δημιούργησαν προηγούμενα. Στη Νέα Ζηλανδία, η νέα κυβέρνηση του φιλικού προς τους αγρότες Εθνικού Κόμματος πρότεινε να καθυστερήσει μέχρι το 2030 τον πρώτο παγκοσμίως φόρο επί των αγροτικών εκπομπών. Τα σχέδια για τον περιορισμό της αζωτούχου ρύπανσης στις Κάτω Χώρες οδήγησαν σε παραλυτικές διαμαρτυρίες πριν οι δυσαρεστημένοι αγρότες βοηθήσουν τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας Geert Wilders να επιτύχει μια εκλογική νίκη-έκπληξη πέρυσι.

Ακόμα και στη Βραζιλία, όπου ο εθνικιστής ηγέτης Ζαΐρ Μπολσονάρου έχασε την εξουσία παρά την υποστήριξη των αγροτών, οι γεωργικές επιχειρήσεις εργάζονται για να εκτροχιάσουν την περιβαλλοντική ατζέντα του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία

Στα χαρτιά, η συμβολή της γεωργίας στην παγκόσμια οικονομία είναι μικρή σε σχέση με τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία. Η γεωργία αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην ΕΕ και μόλις το 1% στις ΗΠΑ, ενώ απασχολεί περίπου το 3% του εργατικού δυναμικού στις χώρες υψηλού εισοδήματος, μια συνεχώς φθίνουσα τάση.

Ωστόσο, η γεωργία έχει μεγαλύτερη απήχηση σε μια εποχή ανησυχίας για τον εφοδιασμό σε τρόφιμα και καθώς οι τιμές παραμένουν βασική ανησυχία για τους ψηφοφόρους. Η εξασφάλιση προσιτής διατροφής για τους αυξανόμενους πληθυσμούς είναι κρίσιμη καθώς η κλιματική αλλαγή πλήττει τις καλλιέργειες, ο πόλεμος εμποδίζει την πρόσβαση σε εξαγωγικές οδούς και οι χώρες θέτουν εμπορικά εμπόδια.

Οι υποσχέσεις Τραμπ

Ο Τραμπ, ο οποίος απολαμβάνει ισχυρή υποστήριξη από τους Αμερικανούς αγρότες, παρά τους εμπορικούς πολέμους του πρώην προέδρου και τις εξαιρετικά αντιδημοφιλείς πολιτικές κινήσεις που επηρεάζουν τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες, προσπαθεί και πάλι να εκμεταλλευτεί την κοινωνική διχόνοια στις ΗΠΑ.

Καθώς σαρώνει στις υποψηφιότητες των Ρεπουμπλικανών στις πολιτείες, κατέλαβε την Αϊόβα, την κορυφαία παραγωγό καλαμποκιού στις ΗΠΑ. Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου θα αποφασιστεί επίσημα ο υποψήφιος, θα πραγματοποιηθεί στο Ουισκόνσιν, προπύργιο της γαλακτοπαραγωγής. Η υποστήριξη του Ουισκόνσιν εξασφάλισε την προεδρία στον Τραμπ πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια, καθιστώντας τον ως τον πρώτο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία που κέρδισε τη μεσοδυτική πολιτεία από το 1984.

Η Κρις Πίτερσον και ο σύζυγός της Γκάρι, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες και διευθύνουν μια οικογενειακή γαλακτοπαραγωγική φάρμα πέμπτης γενιάς στο βορειοδυτικό Ουισκόνσιν, ήταν μεταξύ των ψηφοφόρων στις κρίσιμες αγροτικές πολιτείες που βοήθησαν τον Τραμπ να φτάσει στη νίκη έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Η συνεπής προσοχή του Τραμπ στη γεωργία ήταν βασικό μέρος της απήχησής του.

«Σε όλη μου τη ζωή, κανείς σε προεδρική κούρσα ή όποιος έγινε πρόεδρος δεν μίλησε ποτέ για τους αγρότες τόσο πολύ όσο ο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Πίτερσον, η οποία έβαλε ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό της καθημερινά στις 8 μ.μ. για να της θυμίζει να προσευχηθεί για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της νικηφόρας εκστρατείας του, συμπληρώνοντας: «Ξέρω ότι είναι ένας μεγαλοαστός και όλα αυτά, αλλά με κάποιο τρόπο ήξερε ότι η γεωργία ήταν πραγματικά σημαντική για τη χώρα».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ έχασε το Ουισκόνσιν και τον Λευκό Οίκο από τον Μπάιντεν πριν από τέσσερα χρόνια. Εάν ανακηρυχθεί υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αργότερα φέτος, ο Τραμπ θα χρειαστεί και πάλι σημαντική υποστήριξη από τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες, εάν θέλει να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Το εισόδημα από τη γεωργία εξακολουθεί να είναι ιστορικά υψηλό, αλλά είναι σε φάση για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2006, με τις τιμές των πάντων, από το καλαμπόκι και τη σόγια μέχρι το γάλα και το χοιρινό κρέας, να πέφτουν από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα. Η πίεση του Μπάιντεν για την επιτάχυνση της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα έχει εξοργίσει τους καλλιεργητές που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ παραβλέπει την ευκαιρία να καταπολεμήσει επίσης την κλιματική αλλαγή με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα που βασίζονται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ανησυχία

Αυτό που ανησυχεί τον αγρότη βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων του Ουισκόνσιν Ντάριν Φον Ρούντεν είναι ότι οι τιμές αναφοράς του γάλακτος θα ευνοήσουν και πάλι τις μεγάλες εταιρείες. «Είναι μια μακρά μάχη και οι αγρότες συνήθως δεν καταλήγουν στη θετική πλευρά», δήλωσε ο Von Ruden.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων του Τραμπ -το 2019- που ο Jim Goodman, συνταξιούχος βιοκαλλιεργητής στο νοτιοδυτικό Ουισκόνσιν, πούλησε την οικογενειακή φάρμα γαλακτοκομικών και βοείου κρέατος τέταρτης γενιάς της οικογένειάς του. Ένα χρόνο αργότερα, ψήφισε τον Μπάιντεν.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι αγρότες λένε ότι είναι πλέον επιβαρυμένοι με τη γραφειοκρατία και το αυξανόμενο κόστος, όταν περίπου το 38% της γης στην Ευρώπη καλλιεργείται, ενώ το μισό στις ΗΠΑ. Δεν είναι όμως ότι δεν έλαβαν κάποια οικονομική βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια.

Οι δαπάνες της ΕΕ

Παραδόξως, οι αγρότες στην ΕΕ απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τα υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος όλων των εποχών, παρά την αύξηση του κόστους, σύμφωνα με τον Alan Matthews, ομότιμο καθηγητή ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής στο Trinity College του Δουβλίνου.

Το μπλοκ έχει δαπανήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μέτρα που σχετίζονται με την κρίση για τη στήριξη των αγροτών από το 2014 και έχει διαθέσει έως και 270 δισεκατομμύρια ευρώ στο τεράστιο γεωργικό ταμείο του για την περίοδο 2023-2027, περίπου το ένα τρίτο του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ. Πράγματι, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ή ΚΑΠ, ήταν από τις μεγαλύτερες δαπάνες στην ιστορία της ΕΕ , αν και τα τελευταία χρόνια καλείται να συνδεθεί με τη χρηματοδότηση σε σχέση με τις πράσινες απαιτήσεις.

Η περίπτωση της Ινδίας

Όλα εξαρτώνται από τα χρήματα και στην Ινδία, κάτι που ο Μόντι παρακολουθεί ενόψει των εκλογών της άνοιξης. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών που παρέλυσαν μεγάλο μέρος του Δελχί το 2020 και το 2021 ανάγκασαν τον Ινδό πρωθυπουργό να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις της γεωργικής αγοράς. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας φέτος, ο Μόντι έχει επανειλημμένα συμπεριλάβει τους αγρότες ως μια ομάδα που χρειάζεται προσοχή.

Δεν έχουν πειστεί όλοι οι αγρότες. Ο τομέας έχει κατακλυστεί από χρόνια προβλήματα όπως το υψηλό χρέος, τα αγροτικά δάνεια, η αστάθεια των τιμών και οι ζημιές στις καλλιέργειες από την κλιματική αλλαγή. Σημαντικοί δρόμοι πρόσβασης αποκλείστηκαν στην πρωτεύουσα της Ινδίας την Τρίτη, αφού οι ηγέτες των ομάδων αγροτών δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με την απαλλαγή από δάνεια και τις εγγυημένες τιμές των καλλιεργειών δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

«Όχι άλλες υποσχέσεις, χρειαζόμαστε δράση τώρα», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, ονόματι Αβίκ Σάχα, προσθέτοντας ότι «Δράση σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει νόμος για την ελάχιστη τιμή των καλλιεργειών. Δώστε μας νόμους τώρα. Τα προγράμματα για τη γεωργία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό».

Η Ινδία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο παγκόσμιο μερίδιο των διαμαρτυριών των αγροτών τα τελευταία τρία χρόνια, εκτιμά η εταιρεία συμβούλων Verisk Maplecroft. Αλλά είναι η κινητοποίηση στην Ευρώπη που τραβάει περισσότερο τα βλέμματα αυτή τη στιγμή – και οι ομάδες που επιδιώκουν να επωφεληθούν πολιτικά.

Η Πράσινη Μετάβαση

Αυτό που εντείνει την ανησυχία των αγροτών στην Ευρώπη είναι η φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία, μια δέσμη νομοθετικών μέτρων της ΕΕ που έχει σχεδιαστεί για να μηδενίσει τη ρύπανση μέχρι το 2050. Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την περιλαμβάνει μια ώθηση για περισσότερη βιολογική γεωργία και βελτιώσεις όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων. Περαιτέρω απαιτήσεις για τη μείωση της ρύπανσης θα εισαχθούν ως μέρος των ενδιάμεσων κλιματικών στόχων για το 2040, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα.
Ορισμένοι αγρότες ανησυχούν ότι οι πράσινες πολιτικές θα περιορίσουν τις αποδόσεις τους και συνεπώς τα εισοδήματά τους, ενώ η κρίση του κόστους ζωής καθιστά δυσκολότερο το να μετακυλήσουν – με τη σειρά τους – το κόστος στους καταναλωτές.

Τα ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό. Οι αγρότες έχουν διαφωνήσει με τα εθνικιστικά κόμματα για το μεταναστευτικό, επειδή χρειάζονται πρόσβαση σε μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό, αλλά οι δύο φαίνεται να ευθυγραμμίζονται για την αντίθεση στις φιλόδοξες πράσινες πολιτικές, σύμφωνα με τον Simon Hix, καθηγητή συγκριτικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Ο Hix είναι συν-συγγραφέας μιας έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η οποία προβλέπει ότι οι λαϊκιστές κατά της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πρώτοι σε εννέα κράτη μέλη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτό περιλαμβάνει τη Γαλλία, όπου οι δημοσκοπήσεις ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν. Και το κόμμα εργάζεται σκληρά για να προσελκύσει τους αγρότες.

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Ο Louis Aliot, πρώτος αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού και δήμαρχος της νότιας πόλης Perpignan, είναι ένας από τους αξιωματούχους που επισκέφθηκε αγρότες που μπλόκαραν δρόμους στη Γαλλία. Υποστηρίζει τον ισχυρισμό τους ότι η γαλλική αγορά κατακλύζεται από προϊόντα από μέρη όπως η Πολωνία, λόγω της ανοικτής αγοράς της ΕΕ.

Καθώς ετοιμάζεται να κατέβει στις εκλογές της ΕΕ, ο Aliot θέλει να προστατευθεί μέρος της γαλλικής γεωργίας από τον ανταγωνισμό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με κάτι επιπλέον του μεριδίου 17% που κατέχει η Γαλλία στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ της ΕΕ.
«Όταν συνηθίζαμε να εκφράζουμε αυτές τις ανησυχίες, μας κατηγορούσαν ως δημαγωγούς ακόμη και ορισμένες αγροτικές ενώσεις», δήλωσε ο Aliot, προσθέτοντας πως «Όπως μπορείτε να δείτε σήμερα, είχαμε δίκιο από την αρχή. Κάποιοι λένε ότι σερφάρουμε στο κύμα των αγροτών. Εγώ λέω ότι εδώ και 30 χρόνια σερφάρουμε».

Ένας άλλος από τους εθνικιστές που στηρίζονται στους αγρότες είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει έρθει σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για τα πάντα, από το κράτος δικαίου στη χώρα του μέχρι τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τον Ιανουάριο, το Mathias Corvinus Collegium, ένα κολέγιο με έδρα τη Βουδαπέστη που έχει γίνει εργαλείο για τον Όρμπαν, διοργάνωσε στις Βρυξέλλες μια συνάντηση Ευρωπαίων αγροτών για να ξεκινήσει η συλλογική αντίσταση.

Η οργάνωση προσπαθεί να σφυρηλατήσει ένα δίκτυο αγροτών από διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ώστε «να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους», δήλωσε ο Frank Furedi, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος του MCC στις Βρυξέλλες. Ο απώτερος στόχος είναι μια πανευρωπαϊκή αντίδραση για να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ να αλλάξει τους κανόνες, είπε.

«Έχεις την εντύπωση ότι κάποιοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες φαντάζονται ότι η πράσινη ατζέντα είναι πολύ πιο σημαντική από τους αγρότες που παράγουν τρόφιμα», δήλωσε ο Furedi, κοινωνιολόγος που επικεντρώνεται στον σύγχρονο πολιτισμό, συμπληρώνοντας ότι «Έχεις σχεδόν την εντύπωση ότι μερικές φορές εύχονται να υπήρχε λιγότερη γεωργία στην Ευρώπη, επειδή προφανώς πιστεύουν ότι αυτό θα βοηθούσε το περιβάλλον».

Ο αντίκτυπος

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει τον αντίκτυπο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ήδη φέτος, υπό την πίεση των διαδηλωτών σε όλη την Ευρώπη, η ΕΕ απέσυρε προτάσεις που θα απαιτούσαν από τους αγρότες να αφήνουν μεγαλύτερο μέρος της γης τους σε αγρανάπαυση για να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα. Ένα εμβληματικό σχέδιο για τη μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης φυτοφαρμάκων θα αποσυρθεί επειδή έγινε «σύμβολο πόλωσης», ανακοίνωσε η επικεφαλής της ΕΕ φον ντερ Λάιεν στις 6 Φεβρουαρίου.

Πίσω στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ καθόρισε αυτό το μήνα μέτρα για να βοηθήσει τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης, της πάταξης του αθέμιτου ανταγωνισμού και αυστηρότερων ελέγχων για την προέλευση των προϊόντων που φθάνουν από αλλού.

Ο Amaury Babault, ο οποίος εκπροσωπεί την έκτη γενιά αγροτών στην οικογένειά του και είναι πρόεδρος της αγροτικής ένωσης νέων νότια του Παρισιού, εκτιμά ότι ο κλάδος του θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη και μετά την ψηφοφορία των πολιτών.

«Τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν να προσκολληθούν στο κίνημά μας, συντονίζονται μόνο όταν υπάρχουν εκλογές», δήλωσε ο Babault, 34 ετών, καθώς διαμαρτυρόταν στον αυτοκινητόδρομο του Παρισιού στις 26 Ιανουαρίου και πρόσθεσε: «Αλλά εμείς οι αγρότες, δεν τους εμπιστευόμαστε. Στη Γαλλία, οι άνθρωποι χρειάζονται τους αγρότες. Οι πολιτικοί; Δεν είμαι τόσο σίγουρος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO