Βέβαιος για την επίτευξη των στόχων της επόμενης τριετίας, όπως αυτοί αποτυπώνονται στο νέο επιχειρησιακό της πλάνο, εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Μιλώντας την Τετάρτη το απόγευμα σε αναλυτές, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2023 και των προβλέψεων για την εξέλιξη των μεγεθών του ομίλου την περίοδο 2024 – 2026, σημείωσε χαρακτηριστικά πώς «όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε τους στόχους μας, έτσι και τώρα θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε το σχέδιό μας».

Η διοίκηση του συστημικού ομίλου εκτιμά ότι η ετήσια καθαρή κερδοφορία θα διαμορφωθεί γύρω από τη ζώνη του 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026, ενώ θα επιστραφεί το 50% ως μέρισμα στους μετόχους από το 2025 έναντι 10% το 2023 και 25% το 2024.

Τράπεζα Πειραιώς: Η υψηλή κερδοφορία ανοίγει τον δρόμο για γενναία διανομή μερίσματος

Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η ενίσχυση της σχετικής ανταμοιβής σε αυτά τα επίπεδα, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της τράπεζας να δημιουργεί κεφαλαιακά μαξιλάρια, να διατηρεί τους δείκτες καθυστερήσεων σε υγιή επίπεδα και να επιτυγχάνει διατηρήσιμη και υψηλή κερδοφορία.

Τα καθαρά έσοδα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η μείωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ να είναι ταχύτερη και μεγαλύτερη από τις παραδοχές της τράπεζας, στο πλαίσιο της κατάρτισης του business plan, υπογράμμισε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους δεν θα επηρεαστούν και θα ανέλθουν σε 1,9 δισ. ευρώ εφέτος και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025 – 2026.

Όπως εξήγησε σε αυτό το σενάριο η τράπεζα θα έχει οφέλη από το μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων και ρευστότητας μέσω των αγορών και της καταθετικής βάσης, αλλά και από τη στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου που εφαρμόζει.

Επαναγορά δανείων

Παράλληλα, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο η μεγέθυνση του ενεργητικού του ομίλου με μη οργανικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αποκτήσει η τράπεζα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί και πλέον εξυπηρετούνται ομαλά.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι όποιες κινήσεις θα γίνουν με πολύ προσεκτικό τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αύξησης των δεικτών καθυστερήσεων.

Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τράπεζας, υποστήριξε ότι εξετάζονται σενάρια τόσο για πωλήσεις, όσο και για ενίσχυση της απόδοσής του μέσω αναπροσαρμογών στα ενοίκια.

Τέλος, η τράπεζα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση τα επόμενα χρόνια στην προώθηση βιώσιμων δανείων, τα υπόλοιπα των οποίων σήμερα ανέρχονται σε 2,7%, αντιπροσωπεύοντας το 10% περίπου του χαρτοφυλακίου της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις