Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν την αρχική νευρικότητα τους και να βρουν στηρίξεις στα τελευταία στοιχεία από την μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες δημιούργησαν προσδοκίες για κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,91% στις 38.773 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,58% στις 5.029 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 15.906 μονάδες.

Θετικά λειτούργησε στην αγορά η επίδοση των Tesla και Meta, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 5% και 3%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της Wells Fargo κέρδισαν 7%, καθώς ανακοίνωσε ότι μια από τις κύριες ρυθμιστικές αρχές έχει άρει μια βασική ποινή που συνδέεται με το σκάνδαλο των ψεύτικων λογαριασμών της το 2016.

Επίσης, η Tripadvisor σημείωσε άλμα 11% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα κέρδη της του τελευταίου τριμήνου του έτους, ενώ από την άλλη, η Cisco υποχώρησε κατά 2% μετά την ανακοίνωση για απολύσεις και αδύναμες προβλέψεις για τις προθεσμιακές πωλήσεις. Η μετοχή της Deere σημείωσε πτώση 6% αφού μείωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τα καθαρά έσοδα για ολόκληρο το έτος.

Μετά το sell off

Η ανάκαμψη χτες, μετά το sell off της Τρίτης, έφερε την πρώτη εξισορρόπηση, με τη σημερινή κίνηση να έρχεται μετά τα πιο αδύναμα του αναμενομένου στοιχεία από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων, καθώς επανήλθαν οι προσδοκίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα καμφθούν. Οι επενδυτές πλέον σταθμίζουν αν η Federal Reserve μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να εκτροχιάσει μια οικονομία που συνεχίζει να εκπλήσσει προς τα πάνω.

«Η ανθεκτική ανάπτυξη ενισχύει τον πληθωρισμό, ο οποίος θα πρέπει επίσης να ασκήσει ανοδική πίεση στα επιτόκια. Ωστόσο, η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα υποστηρίζει επίσης τα κέρδη. Και κοιτάζοντας το μέλλον, η αγορά συναλλάσσεται περισσότερο με βάση την οικονομική ανάπτυξη και τις προβλέψεις κερδών παρά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό», σχολίασε ο Dylan Kremer, επικεφαλής επενδύσεων στο Certuity.

Στα μάκρο της ημέρας, οι εποχικά προσαρμοσμένες λιανικές πωλήσεις είχαν μηνιαία πτώση 0,8% στα 700,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο. Το ποσοστό ήταν υψηλότερο από το -0,3% που προέβλεπαν.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 8.000 σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας, στις 212.000. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων αυξήθηκε κατά 5.750 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 218.500.

Εν τω μεταξύ, το διορθωμένο εποχικά ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 1,3% για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Φεβρουαρίου, αυξημένο κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα από το μη αναθεωρημένο ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street