Θετικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, με τον βρετανικό FTSE 100 όμως να υπολείπεται, καθώς τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας ευνόησαν τις αμυντικές κινήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,6%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 7.597 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,60% στις 17.046 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,86% στις 7.743 μονάδες.

Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη γαλλική Renault να σημειώνει άνοδο 6,5% μετά την ανακοίνωση μιας μεγάλης αύξησης μερίσματος και επανάληψης του στόχου για διψήφια λειτουργικά περιθώρια έως το 2030.

Επίσης, κέρδη 5,8% σημείωσε και η Commerzbank, αφού ανέφερε αύξηση 55% στα καθαρά κέρδη για το 2023, καθώς τα υψηλά επιτόκια βοήθησαν τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό να παρουσιάσει τα καλύτερα αποτελέσματά του τα τελευταία 15 χρόνια.

Η ομιλία της Λαγκάρντ

Στο επίκεντρο σήμερα και οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, η οποία ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν «αδύναμη» το 2023 και τόνισε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία συνεχίζουν να «σημαίνουν υποτονική δραστηριότητα στο εγγύς μέλλον».

Σε ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Laagrde δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού πρόκειται να «μας φέρει σταδιακά πιο κάτω το 2024, καθώς ο αντίκτυπος των προηγούμενων ανοδικών κραδασμών εξασθενεί και οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης συμβάλλουν στην καθοδική ώθηση του πληθωρισμού».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα «για αρκετά μεγάλη διάρκεια» για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% «έγκαιρα». Τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια «προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού της πολιτικής».

Την ίδια ώρα, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,1%.

Επίσης, η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως και σε ετήσιο επίπεδο. Οι κύριοι συντελεστές στη μηνιαία άνοδο ήταν η μεταποίηση, η οποία προσέθεσε 0,8%, και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η οποία αυξήθηκε κατά 1,1%. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή ορυχείων και λατομείων μειώθηκε κατά 1,8%, ενώ η ύδρευση και η αποχέτευση μειώθηκαν κατά 0,4%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κράτησε και πάλι τις 1.400 μονάδες

Στην πτωτική τροχιά επέστρεψε πάλι σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε να απορροφήσει πλήρως τις πιέσεις από τα χαρτοφυλάκια που αναζητούν τρόπους αύξησης της ρευστότητας, παρά τις στηρίξεις που είχε και σήμερα από την Coca Cola.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 1.403,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.398,00 μονάδων (-0,53%) και 1.414,76 μονάδων (+0,67%). Ο τζίρος ανήλθε στα 107,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 7,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,33% στις 3.413,24 μονάδες, ενώ στο +0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.397,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 1.232,67 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές