Όταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση μπαχαρικών πριν 70 χρόνια οι πελάτες του ήταν κυρίως όσοι πουλούσαν «Ψιλικά και είδη κιγκαλερίας». Μαζί με τα πιπέρια, τις κανέλλες, τα γαρύφαλλα, τα κύμινα και τα μοσχοκάρυδα – γιατί ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος – θα έβρισκες και βίδες και κατσαβίδια, αλλά και απορρυπαντικά και τροφές πουλιών και λουμίνια και καρβουνάκια και λιβάνια. Σήμερα τα πολύτιμα μπαχαρικά πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αν και κάποιοι επιμένουν να ψωνίζουν από τα λίγα μπαχαράδικα.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της εταιρείας «Ήλιος Μπαχαρικά», που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 97 ετών, ένα χρόνο μετά το θάνατο της συζύγου του Βαρβάρας, συνοδοιπόρου στην επιχείρηση για 7 δεκαετίες, έζησε και εν πολλοίς διαμόρφωσε όλες τις αλλαγές στο εμπόριο μπαχαρικών.

Μυρωδάτη ιστορία 105 ετών

Παίρνοντας την ιστορία από την αρχή, ο Ήλιος «ανέτειλε» το 1919, επί της οδού Αθηνών-Πειραιώς 58, μεσοτοιχία με το εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ, πριν καν οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες μυηθούν στην αρωματική κουζίνα των προσφύγων της Μικράς Ασίας.

Ιδρυτής της εταιρείας ήταν ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος από τα Χρύσαφα Λακωνίας, ο οποίος αφού είχε καταπιαστεί με διάφορες περιστασιακές δουλειές, ξεκινώντας από την πώληση σπίρτων, στα 28 του αποφάσισε να μπει στο εμπόριο μπαχαρικών.

Η ατομική επιχείρηση ξεκίνησε αρχικά τη δραστηριοποίησή της εισάγοντας τον μεγαλύτερο όγκο των μπαχαρικών της από χώρες του εξωτερικού, ενώ διέθετε και κάποια εγχώρια προϊόντα.

Ήταν η πρώτη που τοποθέτησε τα μπαχαρικά στο ράφι σε συγκεκριμένη συσκευασία εισάγοντας παράλληλα τη λογική της καρτέλας. Πρόκειται για μια μεγάλη λευκή καρτέλα πάνω στην οποία ήταν κολλημένα μικρά λευκά φακελάκια, με διαφορετικά μπαχαρικά το καθένα, σε κάθετη μορφή ανάλογα με το προϊόν. Επιπρόσθετα, ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος ήταν από τους πρώτους που έφεραν στην ελληνική αγορά είδη θυμιάματος και λουμίνια.

Η αλλαγή στην ηγεσία και η πρώτη συσκευαστική μηχανή

Το 1954 ο αιφνίδιος θάνατος του ιδρυτή φέρνει στα πράγματα τον 27χρόνο γιό του Βασίλη, στον οποίο ο Στυλιανός Διαμαντόπουλος έχει ήδη μεταβιβάσει την ατομική του επιχείρηση.
Απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής και μετά τελειόφοιτος της Εμπορικής Σχολής, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος εξαρχής βλέπει με διαφορετικό μάτι την ανάπτυξη της εταιρείας.

Η κίνηση που ανέτρεψε τα δεδομένα στην ελληνική βιομηχανία μπαχαρικών ήταν η αγορά της πρώτης γερμανικής μηχανής συσκευασίας το 1961 μέσω της οποίας αντικαταστάθηκαν τα φακελάκια της καρτέλας με 24 ή 36 φάκελα ανά κουτί.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Βασίλης Διαμαντόπουλος φέρνει και δεύτερη μηχανή, ενώ στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70 αρχίζει να συσκευάζει το προϊόν σε μπουκάλι τοποθετώντας το πλέον στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος είναι ο πρώτος που θα βάλει στα ράφια του καταστήματός του στη Σταδίου τα νέα προϊόντα της Ήλιος.

Το ιδιόκτητο εργοστάσιο στα Καμίνια

Οι δουλειές πάνε καλά και η βιομηχανία Ήλιος ασφυκτιά στο μικρό εργοστάσιο της Πειραιώς.
Κάπως έτσι μισθώνεται ένας μεγαλύτερος χώρος που για τα επόμενα 12 χρόνια φιλοξενεί την επιχείρηση.

Η μεταφορά στην Παξών και Ανδριτσαίνης στα Καμίνια, η εγκατάσταση τρίτης μηχανής, η είσοδος στα βότανα και η μετατροπή της σε ΑΒΕ πραγματοποιούνται το 1974, ενώ η οριστική μετακόμιση στο ιδιόκτητο εργοστάσιο της Αγίου Ιωάννη Ρέντη 157 στα Καμίνια γίνεται το 1986.

Από τότε η ανάπτυξη είναι σταθερή, με περισσότερους κωδικούς, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, καθιερώνοντας στη ελληνική αγορά την «επαγγελματική συσκευασία» κατάλληλη για ψησταριές, ξενοδοχεία, fast food, εστιατόρια αλλά και βιομηχανίες ετοίμων προϊόντων.

Εκτός των μπαχαρικών, με τα οποία έχει ταυτιστεί, η Ήλιος επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλα είδη καθώς παρασκευάζει και εμπορεύεται τροφές πουλιών, είδη ζαχαροπλαστικής, θυμιάματα, αλλά και αφεψήματα.

Στα 6 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Μέχρι πρόσφατα ο Βασίλης Διαμαντόπουλος ήταν τιμής ένεκεν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ήλιος. Στην ουσία όμως εδώ και χρόνια η κόρη του Στέλλα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, είναι η υπεύθυνη της εταιρείας και μάλιστα λίγες μέρες πριν ανέλαβε και επίσημα τη θέση της προέδρου και CEO.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η Ήλιος Μπαχαρικά είχε στην οικονομική χρήση 2022 κύκλο εργασιών 6,05 εκατ. ευρώ από 5,66 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 21.550 ευρώ από 53.819 ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας κατά την 31/12/2022 διαμορφώθηκε σε 3,048 εκατ. ευρώ έναντι 3,366 εκατ. ευρώ την 31/12/2021.

Σήμερα εισάγει, εμπορεύεται και εξάγει μπαχαρικά, μείγματα από καρυκεύματα και μυρωδικά Carino, είδη ζαχαροπλαστικής, αρωματικά φυτά και αφεψήματα (βότανα), διαθέτοντας ένα πλήρες δίκτυο διανομής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News