Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση του Ισραήλ σε σχέση με τη Ρωσία – και οι δύο χώρες έχουν εισβάλει σε γειτονικά εδάφη – από τους διοργανωτές της Eurovision οι οποίοι απέρριψαν σήμερα την ιδέα να αποκλεισθεί η χώρα της Μέσης Ανατολής από τον διαγωνισμό τραγουδιού, σε αντίθεση με ό,τι είχαν κάνει για τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Μετά τον πόλεμο στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχουν ακουστεί από αρκετές χώρες φωνές υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ από τον διαγωνισμό.
«Οι συγκρίσεις μεταξύ των πολέμων και των συγκρούσεων είναι περίπλοκες και δύσκολες και ως μη πολιτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, δεν εναπόκειται σε εμάς να τις κάνουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νόελ Κέρεν, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU).
Ο ίδιος δήλωσε ότι η EBU έχει «γνώση» των φωνών που τάσσονται υπέρ του φετινού αποκλεισμού του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, στον οποίο η χώρα θα εκπροσωπηθεί τον Μάιο από την ερμηνεύτρια Έντεν Γκολάν.
«Ωστόσο, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μια μη πολιτική μουσική εκδήλωση και ένας διαγωνισμός μεταξύ δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, μελών της EBU. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων», δήλωσε ο Κέρεν.
Στην περίπτωση του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ίδιο, «τα διευθυντικά μας όργανα … κατέληξαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan πληρούσε όλους τους κανόνες του διαγωνισμού για αυτή τη χρονιά και ότι μπορούσε να συμμετάσχει όπως κατά τα 50 τελευταία χρόνια».
Η περίπτωση της Ρωσίας
Αντίθετα, ανέφερε ο Κέρεν «στην περίπτωση της Ρωσίας, η συμμετοχή του ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είχε ανασταλεί από την EBU λόγω της συστηματικής αποτυχίας να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του ως μέλους και της καταπάτησης των αξιών δημόσιων υπηρεσιών».
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η σχέση μεταξύ του δημόσιου φορέα Kan και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι «θεμελιωδώς διαφορετική» από αυτή μεταξύ της ρωσικής τηλεόρασης και της Μόσχας, σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει «απειλήσει τα τελευταία χρόνια να κλείσει τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα».
Η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς που διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο άνω των 1.160 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε ως αντίποινα επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 28.600 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος