Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη αποτίμηση που έγινε ποτέ σε μουσικά περιουσιακά στοιχεία, η Sony Music Group έκλεισε μια συμφωνία για την αγορά του μισού καταλόγου εκδόσεων και ηχογραφήσεων του Μάικλ Τζάκσον.

Το ύψος της συμφωνίας παραμένει θολό, αφού κάποιοι μιλούν για μουσικά περιουσιακά στοιχεία με αξία πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για έως και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε όλες τις αποτιμήσεις, η Sony θα πληρώσει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια για το μερίδιό της στα πολυπόθητα δικαιώματα σύμφωνα με το Billboard, λέγοντας ότι είναι η μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία ποτέ.

Ο Μάικλ Τζάκσον αναλαμβάνει τον έλεγχο των εκδοτικών δικαιωμάτων των Beatles

Ακριβή μου συμφωνία

Και είναι λογικό – ο Μάικλ Τζάκσον, ένας από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ποπ μουσική, πέθανε το 2009, αφήνοντας μια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων αλλά επίσης και μεγάλα χρέη.

Μπορεί, ωστόσο, να μην είναι μόνο η μουσική του Τζάκσον στην οποία αναφέρεται η συμφωνία. Πηγές του Billboard ισχυρίζονται, μάλιστα, πως η τρέχουσα συμφωνία αφορά όχι μόνο τραγούδια που έχει γράψει ο Τζάκσον αλλά και τον εκδοτικό κατάλογο Mijac, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τον κομμάτια των Sly & the Family Stone με περίπου 250 τραγούδια, καθώς και εμβληματικά τραγούδια που γράφτηκαν ή/και ερμηνεύτηκαν από τους Jerry Lee Lewis, Jackie Wilson, Curtis Mayfield, Ray Charles, Percy Sledge και Dion.

Ετήσια κέρδη πολλών εκατομμυρίων

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από ρεπορτάζ του Variety που αποκάλυψε τις εν λόγω διαπραγματεύσεις, το Billboard υπολόγισε ότι η περιουσία του εμβληματικού καλλιτέχνη κερδίζει περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ένα ποσό που προκύπτει από την την ιδιοκτησία βασικών ηχογραφήσεων, τις δημοσιεύσεις για το μερίδιο των τραγουδιών του Τζάκσον, τον κατάλογο Mijac και τα έσοδα από εμπορεύματα και τα δικαιώματα από θεατρικές παραστάσεις με τη μουσική του.

Εκείνη την εποχή, το Billboard υπολόγισε ότι στην εκτίμηση των 75 εκατομμυρίων δολαρίων, τα ηχογραφημένα και εκδοτικά περιουσιακά στοιχεία του Τζάκσον απέφεραν 47,2 εκατομμύρια δολάρια και ότι ο κατάλογος Mijac μπορεί να φέρνει άλλα 5 έως 8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Εκείνη η εκτίμηση, ωστόσο, δεν έλαβε υπόψη ότι η δημοτικότητά του Τζάκσον φαίνεται να αυξάνεται καθώς επεκτείνεται η αγορά ροής.

Ο διαχειριστής περιουσίας του Τζάκσον είχε πουλήσει νωρίτερα το μισό της ενδιαφέρον στη Sony/ATV Music Publishing, μια κοινοπραξία που περιλάμβανε τραγούδια των Beatles.

Σύμφωνα με το Billboard, μια νέα βιογραφική ταινία για τον τραγουδιστή, με τίτλο «Michael», έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή