Πληροφορίες σχετικά με νέο ρωσικό πυρηνικό όπλο που θα μπορούσε να βληθεί από το διάστημα έθεσε η αμερικανική κυβέρνηση υπόψη του Κογκρέσου και των Ευρωπαίων συμμάχων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τον Λευκό Οίκο να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» και έστειλε email στα μέλη του Κογκρέσου για «αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα», την οποία δεν διευκρίνισε. Αυτό προκάλεσε αναστάτωση στην αμερικανική πρωτεύουσα καθώς Μέσα και αναλυτές προσπαθούσαν να καταλάβουν σε τι αναφερόταν η προειδοποίηση.

Πυρηνικά: Στα 90 δευτερόλεπτα από την καταστροφή το Ρολόι της Αποκάλυψης

Οι πληροφορίες αφορούν τις ρωσικές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός διαστημικού αντιδορυφορικού πυρηνικού όπλου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι λεπτομέρειες της απειλής αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times.

Το όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε ανθρώπους και δεν ήταν ακόμη ενεργό, είπαν ειδικοί στους Financial Times. Το θέμα είναι σοβαρό αλλά δεν αποτελεί άμεση απειλή, ποσέθεσαν.

Είναι γνωστή η “αγνωστη” απειλή;

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, αρνήθηκε να ρίξει φως στην άγνωστη απειλή την Τετάρτη, την οποία τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν συνδέσει νωρίτερα με τη Ρωσία και το διάστημα.

«Σήμερα η Μόνιμη Επίλεκτη Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ανακοίνωση ο βουλευτής Μάικ Τέρνερ από το Οχάιο.

«Ζητώ από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν την απειλή, ώστε το Κογκρέσο, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί μας να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής».

Ο Τέρνερ έδωσε επίσης εντολή σε συναδέλφους του Κογκρέσου να βρουν πρόσβαση σε λεπτομέρειες σχετικά με την απειλή σε απόρρητο περιβάλλον. Το ABC News ανέφερε ότι η απειλή σχετίζεται με μια ρωσική απόπειρα να βάλει πυρηνικό όπλο στο διάστημα.

Το διακύβευμα

Εάν η Ρωσία αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο σε πλήρη τροχιά, που όχι απλά βγαίνει από και ξαναμπαίνει στην ατμόσφαιρα θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967. Οι πυρηνικές εκρήξεις στο διάστημα απαγορεύονται επίσης βάσει της Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης Δοκιμών του 1963, την οποία έχει υπογράψει η Ρωσία. Πέρα από τη νομιμότητα, θα ήταν ένα καταστροφικό και αδιάκριτο όπλο.

Τα αποτελέσματα μιας πυρηνικής έκρηξης είναι γνωστά και περιλαμβάνουν εκτός του τεράστιου εκρηκτικού, θερμικού και ραδιενεργού κύματος και ένα ηλεκτρομαγνητικό παλμό  ο οποίος «καίει» κυκλώματα στερεής κατάστασης. Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός από πυρηνική έκρηξη σε τροχιά θα μπορούσε να βλάψει τα ηλεκτρονικά δορυφόρων σε μεγάλο μέρος του ουράνιου θόλου.

Η αμερικανική πυρηνική δοκιμή σε μεγάλο υψόμετρο Starfish Prime το 1962, όχι μόνο κατέστρεψε τους δορυφόρους στην οπτική γωνία αλλά και αυτούς στην άλλη πλευρά της Γης επειδή η ακτινοβολία διοχετεύτηκε από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Η αυξημένη ακτινοβολία τελικά κατέστρεψε ή έβλαψε περίπου το ένα τρίτο όλων των δορυφόρων που βρίσκονταν τότε σε χαμηλή γήινη τροχιά της Γης (LEO).

Εάν η Ρωσία πραγματοποιούσε μια παρόμοια έκρηξη σήμερα, με περίπου 8.300 ενεργούς δορυφόρους στην ζώνη LEO, θα επηρέαζε όχι μόνο τους αμερικανικούς δορυφόρους αλλά και αυτούς της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος έχει επί του παρόντος τρεις Ρώσους, και τον κινεζικό, τον Τιανγκόνγκ, με τριμελές πλήρωμα. Οι δορυφόροι του αμερικανικού στρατού και πληροφοριών, ιδιαίτερα εκείνοι που χρησιμοποιούνται για πυρηνική διοίκηση και έλεγχο, τείνουν να έχουν «θωρακισμένα» ηλεκτρονικά για να αντιστέκονται σε τέτοιους παλμούς. Οι εμπορικοί δορυφόροι όχι. Εν ολίγοις, μια επίθεση αυτού του είδους φαίνεται πιο κατάλληλη για απελπισμένα κράτη όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, τα οποία έχουν λίγες δικές τους διαστημικές δυνατότητες για προστασία και, σε μια κρίση, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Ο σκοπός της Ρωσίας να στείλει μια πυρηνική βόμβα σε τροχιά, αντί να χρησιμοποιήσει έναν υπάρχοντα επίγειο πύραυλο, θα μπορούσε να είναι να φτάσει σε γεωσύγχρονη τροχιά (GEO)—μια σημαντική ζώνη περίπου 36.000 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, σε σύγκριση με την LEO κάτω από 2.000 χλμ, τόνισε στον Economist o Μάθιου Μπαν του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Οι δορυφόροι σε τέτοιες τροχιές διαγράφουν μια περιστροφή πέριξ της γης μία φορά την ημέρα και έτσι εμφανίζονται ευρέως σταθεροί στον ουρανό, κάτι που είναι χρήσιμο για εκπομπές, προειδοποίηση εκτοξεύσεων πυραύλων και πολλά άλλα. Πολλοί πολύτιμοι αμερικανικοί δορυφόροι επιτήρησης και στρατιωτικής επικοινωνίας βρίσκονται εκεί. Οι υπάρχοντες πυρηνικοί πύραυλοι δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτό το ύψος, επεσήμανε ο κ. Μπαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή