Στο πλευρό της Ελλάδας στάθηκε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 2023 παρέχοντας δανειακούς πόρους 2,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία με τα κονδύλια να κατευθύνονται σε πλήθος αναπτυξιακών έργων.

Από τα 2,5 δισ. ευρώ, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την συγχρηματοδότηση έργων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027 κατευθύνθηκαν τα 600 εκατ. ευρώ, για την δανειοδότηση του ομίλου Μυτιληναίου διατέθηκαν 400 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα χορηγήθηκαν 800 εκατ. ευρ,  με την μορφή εγγυήσεων για την δανειοδότηση ΜμΕ ενώ στον ΔΕΔΔΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου δόθηκαν δάνεια 242 εκατ. ευρώ.

ΕΤΕπ: Αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Στην ελληνική οικονομία , τα κονδύλια ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν έργα και προγράμματα που θα ξεπεράσουν τα  27 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας και ιδιωτικές επενδύσεις πέρα από τις χρηματοδοτήσεις δράσεων  μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων.

143 εκατ. στην έρευνα

Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με δάνειο ύψους 143 εκατ. ευρώ στοχεύοντας στην παραγωγή καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

« Συνολικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε δανειακές συμφωνίες χρηματοδότησης 88 δισ. ευρώ το 2023 οι οποίες θα κινητοποιήσουν επενδύσεις πάνω από 27 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Είμαστε σε καλό δρόμο για να στηρίξουμε πράσινες επενδύσεις 1 τρις. ευρώ, παγκοσμίως, μέχρι το 2030. Το 2023 υπογράψαμε δανειακές συμβάσεις χρηματοδότησης 2,5 δισ. ευρώ με την Ελλάδα (1,14% του ΑΕΠ), κατευθύνουμε τους πόρους μας εκεί που υπάρχει ανάγκη με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κυριάκος Κακούρης. «Στην Ουκρανία έχουμε διαθέσει 2 δισ. ευρώ από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε.

Για το 2024 προανήγγειλε συνέχιση των δράσεων της ΕΤΕπ στον ίδιο δρόμο, δηλαδή παροχή δανείων με έμφαση στο «πρασίνισμα» των οικονομιών και εστίαση στην στήριξη των ΜμΕ, αποφεύγοντας να προσδιορίσει ακριβή νούμερα χρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα.

«Στόχος να εξοικονομήσουμε 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας»

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο την ΕΤΕπ και τα δάνειά της, στόχος μας είναι να εξοικονομήσουμε πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας από την μείωση των τόκων που θα δίνουμε σε δάνεια, αποτέλεσμα της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Μοναδικός δρόμος προς την καινοτομία η χρηματοδότηση της έρευνας»

«Είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ στην αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, είμαστε στην 14η θέση στην ΕΕ, θέλουμε να διπλασιάσουμε την συνεισφορά των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στο ΑΕΠ. Μοναδικός δρόμος προς την καινοτομία είναι η χρηματοδότηση της έρευνας», υποστήριξε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

«Η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα  με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel σημείωσε πως από τα 1,4 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από πόρους της ΕΕ, τα 600 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ για τα υπόλοιπα «είμαστε σε συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ για να βρούμε από που θα προέλθουν τα χρήματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους